Proeven van de vallei van de Lot – wijnen 1

Samen met de ontdekking van de heerlijke kazen van de Vallée du Lot door kaasmeesters Van Tricht, gingen we op zoek naar enkele typische regionale wijnen olv. oenologg Erik Filipiak. De calcaire plateaus van de vallei bieden een grote diversiteit in de ondergrond waardoor meerdere rassen bier uitstekend gedijen. Ruim 85% van de wijnproductie zorgt voor rode wijnen met als absolute uitschieter de Malbec die vanuit Cahors de wereld veroverde. Dit neemt niet weg dat ook enkele witte wijnen mooie resultaten boeken net als de Marcillac, een uitzonderlijke rosé. De komende dagen vergasten we u alleszins op onze proefnotities.

Entraygues-Le- Fel

Op de steile hellingen van de vallei van de Lot in het departement Aveyron liggen meerdere wijngaarden verborgen. Een 5-tal gepassioneerde wijnbouwers die samen iets meer dan 20 ha bezitten hebben zich verenigd en kregen een eigen AOC voor hun kenmerkende regionale wijn ‘ vin ‘Entraygues et du Fel’.

De witte wijnen voornamelijk van Chenin en Mauzac worden geteeld op smalle stroken grond met vooral schist in de diepere lagen en geven een fijne karaktervolle wijn, fris en fruitig, die perfect samengaat met forel en zachte kazen. De ruimere plateaus worden hoofdzakelijk door rode wijnstokken ingepalmd.

Entraygues van Jena-Marc Viguier is een 100% Chenin wijn die in het glas een mooie en heldere gele mantel openspreidt met kristallijne glinsteringen. In de neus krijgen we mooi aroma’s van witte bloemen, licht minerale hints en toetsen van agrumes. In de mond een verzorgde aanzet, ruime frisheid, levendig. Op het middenpalet tekent zich een grote finesse af die zorgt voor een lange afdronk die op subtiele wijze de aroma’s van agrumes harmonieus bundelt met de fruitige aanzet. Een aangename wijn bij een spartelende forel maar even lekker bij zachte kazen.

Saint Sernin

Een notariële akte uit 1619 maakt melding van de aankoop van een aantal wijnpercelen door de heer Fournié. Generaties lang breidt de familie haar eigendom uit en specialiseert zich in de wijncultuur hoewel er in de regio grote nood is aan granen en groenten.

De phylloxeria verwoest in 1874 een groot deel van de wijngaarden, maar deze worden behoorlijk snel heraangeplant. Uit documenten blijkt in 1901 reeds de noodzaak te bestaan aan de bouw van een nieuwe chai, een duidelijke hint naar specifieke wijnen die in de regio een zeldzaamheid zijn.

In 1965 nemen Marie Rousset/Cavelier en Dominique Cavalié, kleinkinderen van Jean Fournié het beheer over en vernieuwen en verruimen de wijngaarden. Ze staan mede aan de wieg van de hergeboorte van de appellatie Cahors die in 1971 een AOC meekrijgt, op dat ogenblik baten ze een domein uit van 30ha. Dochter Anne Swartvagher neemt in 2005 het beheer over, samen met haar echtgenoot Heirfara beheert ze momenteel een domein van 42 ha binnen de AOC Cahors, voornamelijk Malbec-ranken. Ze baten ook 6ha wijngaarden uit waarop vooral de Segalindruif aanwezig is, waarmee ze rode, rosé en zoete rosé landwijnen produceren.

Saint Sernin Mirliflore 2013 blanc sec is een 100% Chardonnay met 4200 ranken per ha en een productie van 70hl/ha. De wijngaarden worden volgens de gewone guyot onderhouden en krijgen een mechanische oogst. Na persing en vinificatie volgt een debourbage van 24 hrs, met fermentatie in thermogereguleerde cuves bij een temperatuur van 14°C. De rijping op lies fines neemt 2 maand in beslag, de botteling vindt plaats in de loop van de maand december.

Een mooie heldere en licht goudkleurige witte wijn die aangename aroma’s uitstraalt maar in de mond zijn afkomst niet kan verbergen. Traditionele maar erg aangename toetsen met een traditioneel Chardonnay accent.