Proeven van de vallei van de Lot – wijnen 2

De AOC Marcillac, rosé-wijn, is een typische wijn uit de Vallei van de Lot voornamelijk geteeld in het departement Aveyron waar de ranken van de Mansoisdruif de naam Le Fer Servadou meekrijgen. De wijngaarden van het Domaine du Cros, eigendom van Philippe en Julien Teulier bevinden zich op eerder ruwe en steile hellingen met calcaire ondergrond maar rusten op grotere diepte op residuen uit het tijdperk Rougiers permiens. De ranken hebben een gemiddelde ouderdom van zowat 25 jaar.

Hun Marcillac is een 100% Fer Servadou en bezit een AOC. De manuele oogst wordt gevinifieerd in inox cuves die voorbestemd zijn voor de aanmaak van rode wijnen. De sappen voor de Marcillac, worden evenwel na 6 tot 12 uur afgetapt net op het ogenblik dat ze voldoende kleur geven. Tijdens de verdere fermentatie wordt ervoor gezorgd dat de temperatuur beneden de 20° C blijft om zodoende alle aroma’s maximaal te bewaren. De eindrijping gebeurt op inox en de botteling vindt plaats in de lente volgend op de oogst.

In het glas een heldere doorschijnende rosékleur met een ruim palet aan violette schitteringen. In de neus ontplooien zich fruitige toetsen van rood fruit gemengd met pittige, kruidige accenten. In de mond toont de Marcillac zich van zijn breedte kant: fris fruitig, lekker wegdrinkend, aangenaam, kortom een leuke wijn die wel jong gedegusteerd moet worden bij voorkeur bij een temperatuur van 10 à 12°C. Is tijdens de zomermaanden een mooi verfrissende wijn bij tal van grillades en seizoengerechten. Uitmuntende en verrassende compagnon bij een aantal lokale kaassoorten.

Château Combel La Serre

Dit familiaal domein bevindt zich op zowat 15 km van Cahors op de heuvelruggen van Courvou en Rassiels. In 1988 beslisten Jean-Pierre en Julien Ilbert om de coöperatieve van Cahors te verlaten en zich als onafhankelijke wijnbouwers verder  te affirmeren. Hun domein telt 26 ha en is in bio-conversie sinds 2013.

De vinificatie chai van het domein werd in 2001 gebouwd, in 2002 aangevuld door een rijpingskelder voor eiken vaten. Opmerkelijke accenten zijn de leuke explosieve fruitige toetsen en zeldzame elegantie. Deze resultaten zijn deels afkomstig van de perceelsgewijze vinificatie die naargelang de rijpheid van de bessen maar ook van de fijngevoeligheid van Julien rijpen in inox, cement of fiberglas. De eindrijping gebeurt in Franse eiken vaten van 500l.

De belangrijkste wijnen van het domein zijn Cuvée Cérisier Château Combel La Serre, een figuurlijke hartenbreker en elegante Cahors met mooie frisse toetsen. De Cuvée Domaine heeft een uitgesproken textuur en stevig karakter met kruidige hints en fruitige accenten.

Wij degusteerden hun Cuvée Pur fruit du Causse, in het glas een stevige rode kleur met paarse schitteringen en aangename aroma’s. De fruitige toetsen affirmeren zich in de mond en zorgen voor een leuke souplesse. Een mooie warme volronde wijn zonder complexen.

Het domein zorgt ook voor een beperkte productie van Antidote, een fruitige en frisse rosé en een witte wijn De la Terre à la Lune, een weelderige en fruitige 100% Vermentino die schril afsteekt tegen de stevige lokale witte wijnen.