Proeven van de vallei van de Lot – wijnen/slot

Démon Noir: de pittoreske vallei van de Lot biedt heel wat beroemde burchten en oude vestingen, zo ook in het stadje Cahors, de bakermat van de Malbecwijnen. Er wordt verteld dat de bouwmeester van de beruchte en beroemde Pont Valentré van mening was dat de werken door allerlei problemen, onvoldoende vorderden. Hij deed uiteindelijk een beroep op de duivel die in een van de spelonken huisde en mede als spelbreker optrad, en verkocht zijn ziel om de werken vooralsnog te kunnen beëindigen. Bij het einde van de werken pleegde hij evenwel bedrog waarop de duivel ervoor zorgde dat de centrale toren van de brug instortte…De bewuste bouwmeester zou trouwens nooit het werk beëindigen. Decennia later werd wel een gedenksteen aan de beroemde brug aangebracht die aan deze sage herinnert….

Voor oenoloog Hervé Froment meer dan voldoende redenen om een Malbecwijn, de trots van het land van Caduricië aan het duivels verhaal te wijden.

Démon Noir is een uitgesproken Malbecwijn met mooie intense erg donkerrode bijna zwarte kleur. In de neus krijgen we sterke en overdonderende aroma’s van rood en zwart fruit, aangevuld met meer delicate hints van gegrilde noten en fijne toetsen van vanille. In de mond een stevige, volronde en fruitige aanzet die zorgvuldig het middenpalet bespeelt en bij de lange afdronk zorgt voor aangename toetsen van klein zwart fruit. Een ideale wijn om simpelweg met vrienden te delen zodat je optimaal van de fruitige toetsen en de zorgvuldige tannines kan genieten. Evenzeer een aanrader bij eerder pittige en sterkere regionale kazen.

Vin du Tsar:

Af en toe steekt de geschiedenis een handje toe om de bekendheid van wijn een onverwachte boost te geven. Begin 19de eeuw werden de wijnen van Thézac-Terricard bijzonder geapprecieerd door vooraanstaande Franse personaliteiten o.m. Napoleon III en president Fallières. Tijdens een diner met de Russische tsaar Nicolaas II werd deze wijn gepresenteerd, voor de tsaar een memorabele ontdekking en prompt plaatste hij een enorme bestelling. Dat  de wijn sedertdien de naam ‘vin du Tsar’ draagt, verwondert dan ook niemand.

In 1980 werden de wijngaarden na meerdere decennia in verval te zijn geraakt, nieuw leven ingeblazen en de rotsachtige ondergrond van het plateau van Causse zorgt opnieuw voor mooie wijnen die door critici als aangenaam en verleidelijk worden omschreven.

Op het domein Thézac-Terricard worden 3 roséwijnen en 3 rode wijnen geproduceerd naast een witte zoete wijn.

Vin du Tsar –tradition heeft een felrode en brillante mantel, het is een typische Malbec met mooie soepele toetsen; Vin du Tsar – cuvéé millenaire brengt hulde aan 1000 jaar christianisering van Rusland in 1988, hij rijpt 10 tot 12 maand op eik en geeft leuke tannines vrij gemengd met delicate accenten van vanille.

Wij proefden de Vin du Tsar-Le Bouquet aangemaakt met een selectie van de mooiste en rijpste druiventrossen van de Malbec, trossen die zorgvuldig worden geperst en een langdurige rijping meekrijgen. Het is een mooie volronde en soepele wijn met heerlijke aroma’s die in de mond subtiele accenten meekrijgen van hooi. Dit zorgt naast de fruitigheid voor een wel uitzonderlijke finesse.