Quinta dos Perfumes – Tavira, Algarve – Portugal

De geschiedenis van Quinta dos Perfumes begint in de vroege 50-er jaren met de oprichting van een fabriek bestemd voor de distillatie van de bloemen van de mauves of mallows en de productie van essences voor de aanmaak van parfums.

In de jaren 70, de fabriek was toen al niet meer actief, werd Quinta dos Perfumes overgenomen door de familie Estrela, nog steeds eigenaar van het domein, die de boerderij transformeerde tot een wijngaard en zich hoofdzakelijk richtte op de productie van diverse soorten tafelwijn. Rond de eeuwwisseling koos de tweede generatie ervoor om de 36 hectare van het domein een nieuwe cultuur mee te geven en transformeerde het geheel tot een citrusboomgaard, een van de traditionele culturen van de Algarve. De derde generatie die thans aan het roer staat, besliste de activiteiten van het domein te verruimen met aangepaste faciliteiten die de citrusteelt niet storen en creëerde een hotelunit die in 2013 voor het grote publiek werd geopend.

De omheinde quinta of boerderij heeft een geweldige locatie, grenst in het noorden aan EN 125 en ligt op ongeveer 10 minuten lopen van de steden Conceição en Cabanas de Tavira, evenals hun Paradijseiland. Ze ligt in de onmiddellijke omgeving van vier golfbanen (Quinta da Ria, Quinta de Cima, Quinta do Vale en Quinta de Benamor), en is omzoomd door de lijwaartse eco-weg en een deel van de Iberische pelgrimsroutes naar de Camino de Santiago di Compostella.

De Quinta biedt een 15-tal kamers die zijn ondergebracht in twee gebouwen, in het hoofdgebouw bevinden zich 6 kamers op de bovenverdieping evenals het prachtige terras, alle met direct zicht op de oceaan, de eetruimte en 2 gelijkvloerse suites. In het gebouw aan het zoutwaterzwembad te midden de sinaasappelboomgaard, werden de familiekamers en de kamers voor minder valide personen ondergebracht, alle op het gelijkvloers met eigen terras.

Op het domein bevindt zich eveneens een leegstaand gebouw dat de komende maanden gerenoveerd wordt en eveneens een aantal kamers zal meekrijgen. De renovatie moet evenwel gebeuren in overeenstemming met de regels voor landbouwregio’s, toch voorziet men dat men hier vanaf midden 2019 ook gasten zal kunnen verwelkomen.

Een leuke manier om Quinta te ontdekken is een tochtje per fiets waarbij men onvermijdelijk in contact komt met de fauna die haar thuisbasis heeft op het domein, te weten hazen, konijnen, patrijzen en andere vogels die op de Quinta wonen. Met enig geluk ontdek je eveneens vossen en adelaars die de Quinta’s hemel omringen.

Op het dakterras zie je het uitgestrekte sinaasappelbos enerzijds begrensd door de zee en anderzijds door de uitlopers van de bergketen van de Algarve. Het is een ideale ruimte om te genieten van de barservice van Quinta, een boek te lezen of gewoon te relaxen. De Quinta heeft geen eigen cateringservice, maar het is wel mogelijk om lichte maaltijden te laten bereiden. In de biologische tuin worden gezonde producten geteeld met het accent op inheemse rassen die gebruikt worden voor de aanmaak van het ontbijt en de lunch. Op deze manier wil de familie Estrela een bijdrage leveren aan een betere toekomst.

Quinta dos Perfumes geniet van een indrukwekkende rust en stilte die slechts enkele keren per dag wordt doorboort door het geraas van een denderende trein die de kustdorpjes verbindt.

Quinta dos Perfumes blijft hoe dan ook een sfeervolle en gezellige Quinta waar men zich volledig kan ontspannen, terwijl noch de zee, noch een aantal lekkere restaurantjes nooit veraf zijn.

Quinta dos Perfumes – Conceição e Cabanas de Tavira – 8800 058 Tavira

www.quintadosperfumes.com