Raimat wijnmakerij wil Spanje’s grootste wijngaard natuurreservaat openen

Raimat Natura, een park van 700 hectare met meer dan honderd verschillende dier- en plantensoorten, zal in het voorjaar van 2021 zijn deuren openen met gratis toegang voor het publiek.

– De meren, wetlands en wijngaarden van Raimat, waar de jacht al tientallen jaren verboden is en 100 % biologische landbouwpraktijken, zijn een toevluchtsoord en broedplaats geworden voor gewaardeerde vogels, waarvan sommige met uitsterven bedreigd zijn.

– Bezoekers kunnen Bonelli-arenden, rode wouwen en bruine kiekendieven spotten, die in de rest van Europa zo goed als verdwenen zijn, en beschermde vogelsoorten, zoals de Europese wals of de grijze reiger, maar ook hazen, vossen, genetkatten en otters.

– Een nieuwe familie- en natuurtoeristische attractie in Catalonië met verschillende fiets- en wandelroutes.

Het wijndomein van Raimat, gelegen op 15 km van Lleida, wordt een natuurreservaat dat openstaat voor bezoekers en de hoofdstad Segrià via verschillende routes met het domein verbindt. Hier kan meer dan honderd diersoorten en meer dan honderd plantensoorten van grote ecologische waarde ontdekken.   Het project, het eerste in zijn soort in Spanje en uniek in Europa, zal het publiek toegang geven tot de grote natuurlijke rijkdom van dit gebied, meer dan 700 hectare waar watervogels, roofvogels en zoogdieren leven naast honderd jaar oude steeneiken en wijngaarden in een volledig biologische en duurzame omgeving. Er wordt al gewerkt aan de bewegwijzering en de bouw van een bezoekerscentrum, en Raimat Natura zal naar verwachting in het voorjaar van 2021 opengaan, zonder toegangsprijs.

Raimat directeur Joan Esteve, “Het beheer van een klein stuk land brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee. In Raimat zijn we erin geslaagd om de teelt van wijnstokken te integreren in hun natuurlijke omgeving, met respect voor de habitats en de soorten die er leven: een verbod op de jacht, biologische landbouw, het behoud van natuurlijke plantendek en herbeplanting van verslechterde habitats, samen met een lange lijst van andere activiteiten die het mogelijk maken om veel verschillende soorten in harmonie te laten leven op het landgoed. Door het openstellen van het domein, kunnen ook bezoekers van een unieke ervaring genieten”.

Raimat, een ongeëvenaard heiligdom voor vogels…

Het landgoed Raimat is een toevluchtsoord voor de biodiversiteit geworden en een van de beste gebieden in Catalonië voor het observeren van vogels. Verschillende redenen liggen aan de basis: het klimaat, de waterrijke gebieden (lagunes), het is een veilig toevluchtsoord is (de jacht is niet toegestaan) waar voedsel beschikbaar is (hazen), en er worden helemaal geen insecticiden gebruikt. Al deze factoren hebben ervoor gezorgd dat Raimat een toevluchtsoord en broedplaats is geworden voor allerlei soorten watervogels en roofvogels. Dit betekent dat er zowel in de herfst-winter als in de lente-zomer een ongewoon grote verscheidenheid aan vogels te vinden is, die meestal alleen te zien is in gebieden als de Ebro-delta, de Empordà-moeraslanden of de Ibaren-lagune (Lleida). In de winter vestigen de trekvogels zich hier na de warmere maanden in de noordelijke landen. Sommigen leven in de waterrijke gebieden van het landgoed. De belangrijkste zijn de families van de eenden van de slobeenden (Raimat is het gebied in het binnenland van Catalonië waar de meeste overwinteren); ijzerhoudende eenden; noordelijke pijlstaarten (die moeilijk te vinden zijn) en tot vijftien andere soorten.

Raimat dient ook als toevluchtsoord voor beschermde roofvogelsoorten die in Europa bijna zijn verdwenen. Hoogtepunten zijn onder andere:

– Bonelli’s adelaars: Een bedreigde soort, die de voorkeur geeft aan bergachtige gebieden, maar jonge exemplaren kunnen worden gevonden in Raimat, omdat het een veilige, rustige omgeving is waar ze voedsel kunnen vinden (voornamelijk konijnen).

– Moeraskiekendieven: een aanzienlijke kolonie overwintert in Raimat en broedt in het voorjaar in de wetlands.

– Rode wouwen: een roofvogel met een brede vleugelspanwijdte die in Europa een bedreigde soort is, hoewel hij op het Iberisch schiereiland vrij gemakkelijk te vinden is. Tussen de 50 en 60 exemplaren overwinteren op Raimat.

Enkele soorten komen uit drogere gebieden zoals de kleine trap, een landvogel met lange poten die de neiging heeft om te rennen in plaats van te vliegen. Enkele exemplaren overwinteren een deel van de winter in Raimat en omgeving. Het is een soort die in heel Europa bijna is verdwenen, waarbij de populatie die op het Iberisch schiereiland leeft de laatste tien jaar is gehalveerd.

In de zomer wordt Raimat een broedplaats voor vele beschermde soorten. In dit seizoen kunnen onder andere futen (een beschermde watervogel), meerkoeten en blauwe reigers (vergelijkbaar met ooievaars, met lange poten die gebruikt worden om in het water te waden om te vissen) gemakkelijk worden gespot. Ook steppevogels (inheems in droge gebieden) zijn te vinden, zoals de spectaculaire Europese wals, een vogel die geliefd is bij ornithologen vanwege zijn aantrekkelijke blauwe en groene verenkleed. Ook andere mooie vogels zoals de bijeneter (geel, rood en blauw) en spechten zijn te zien.

Daarnaast zijn er otters en Spaanse moerasschildpadden te vinden in de Raimat Natura-poelen. De rest van het ecosysteem van het landgoed bestaat uit meer algemene soorten zoals konijnen, hazen, genetkatten en vossen, hoewel ze soms moeilijk te spotten zijn omdat ze ‘s nachts actiever zijn. De flora die in het gebied te vinden is, is ook van grote waarde en omvat honderd jaar oude steeneiken, samen met tal van andere soorten die kenmerkend zijn voor de continentale gebieden.

Een nieuwe attractie voor familie- en natuurtoerisme

Raimat Natura zal toeristen een nieuwe reden bieden om het gebied te bezoeken, met name voor gezinnen, natuur- en vogelliefhebbers. Er is ook een plan om Raimat toegankelijker te maken voor de inwoners van Lleida en de nabijgelegen steden en dorpen, zodat ze kunnen genieten van de omgeving. Bij aankomst vindt u alle informatie over de toegankelijke bezienswaardigheden in het bezoekerscentrum. Van daaruit kunt u met de fiets of te voet vertrekken, waarbij u kunt kiezen uit verschillende op maat gemaakte routes met een lengte tot 50 km. Het circuit rond de lagune, de perfecte omgeving om vogels te observeren, wordt aangepast aan de behoeften van mensen met een lichamelijke handicap. Bezoekers vinden op verschillende plaatsen op het parcours informatieve bewegwijzering met audiovisuele inhoud over de soorten die er leven. Andere interessante punten zijn de druivensoortenlaan, waar u tijdens een korte wandeling maar liefst tien druivensoorten kunt ontdekken, of de eeuwenoude steeneikenbossen die aan een kant van het landgoed bewaard zijn gebleven.