Record 2018 en continuïteit in Brussels South Charleroi airport

2018 werd door Brussels South Charleroi Airport afgesloten met een toename van de passagiersstroom. De kaap van acht miljoen passagiers werd eind december bereikt. In totaal werden er 8.029.680 passagiers ingecheckt, ofwel een stijging van 4% in vergelijking met de resultaten van 2017, waarin er 7.698.767 passagiers werden geteld op de tarmac van BSCA. In het afgelopen jaar werden er negen nieuwe routes geopend vanuit Brussel-Charleroi en er werden drie nieuwe routes aangekondigd (die operationeel zullen zijn vanaf de lente 2019).

In 2018 kon Italië zich positioneren als meest populaire bestemming vanuit Brussels South Charleroi Airport, gevolgd door Spanje, Frankrijk, Marokko en tot slot Polen.

Verder werd december 2018 ook gekenmerkt door een vooruitgang in de passagiersstroom. Er reisden 579.009 passagiers via BSCA, ofwel een stijging van 5% in vergelijking met de resultaten van december 2017. In de loop van de laatste maand van 2017 kozen 549.268 passagiers voor Brussels South Charleroi Airport.

De trend met betrekking tot de meest populaire bestemmingen in de maand december 2018 is vergelijkbaar met het jaarlijkse klassement. De mediterrane landen blijven geliefd door de passagiers van Brussels South Charleroi Airport. Italië bekleedt de eerste positie van het klassement, gevolgd door Spanje, Marokko en Frankrijk. Oost-Europa wordt het best vertegenwoordigd door Polen, een land dat dit klassement afsluit.

Naast de toename van de passagiersstroom, werden er twaalf nieuwe routes aangekondigd in 2018 (negen van deze routes zijn reeds operationeel en de drie andere routes zijn gepland vanaf de lente van dit jaar), waaronder de eerste langeafstandsvlucht. De luchtvaartmaatschappijen die actief zijn op het platform van BSCA, hebben hun activiteiten verder ontwikkeld.

Afgelopen oktober gingen de werkzaamheden voor de aanpassing van de commerciële infrastructuur van Brussels South Charleroi Airport van start. Het doel van deze werken is de verdere ontwikkeling van de luchthaven terwijl er meer ruimtes worden gecreëerd voor de passagiers. De passagier krijgt daarbij een centrale plaats in de luchthaven en zijn ervaring zal worden verbeterd in een nieuwe handelszone met een uitgebreider gamma dat is aangepast aan de behoeften van het toenemend aantal passagiers. Er zullen prestigieuze en internationale merken worden gevestigd in de terminal van BSCA, zoals Burger King en Panos. Starbucks was trouwens het eerste verkooppunt dat zijn deuren opende in december 2018. International Duty Free, de Duty Free-shop van Brussel-Charleroi, zal ook over de mogelijkheid beschikken om zijn aanbod uit te breiden dankzij een verkoopruimte waarvan de oppervlakte zal toenemen van 900 m² naar 1.200 m². Binnen IDF zal er een volledig nieuw architecturaal concept worden uitgewerkt zodat de passagiers die reizen via Brussels South Charleroi Airport kunnen genieten van een kwalitatieve ervaring terwijl ze wachten op hun vlucht.

Tot slot kunnen we stellen dat Brussels South Charleroi Airport zijn transformatie in het digitale tijdperk is gestart in 2018. Na de lancering van de mobiele applicatie CRL Airport in juni 2018, werd er een strategische samenwerking inzake het Internet der dingen (IoT – Internet of Things) ondertekend tussen Telenet en de luchthaven. Met deze samenwerking willen we BSCA laten uitgroeien tot een ware digitale koepel met als doel om de werking van de luchthaven te optimaliseren en de ervaring van de passagier te verbeteren van bij zijn thuis tot aan de gate.

Patrick LAMBRECHTS, CEO Ad Interim van Brussels South Charleroi Airport, verklaart: “We mogen trots zijn op de weg die we hebben afgelegd in 2018: een vooruitgang met 4% en de aankondiging van twaalf nieuwe routes, waarvan er momenteel reeds negen operationeel zijn. De kaap van acht miljoen passagiers werd bereikt en dit geeft een nieuwe wending aan het verhaal van Brussels South Charleroi Airport dat zijn ontwikkeling verderzet en streeft naar de continuïteit van de partnerschappen die werden gestart in 2018. Hoewel 2018 in het teken stond van de tiende verjaardag van de huidige terminal, kunnen we de afgelegde weg in de afgelopen tien jaar enkel toejuichen, mede dankzij de vooruitgang die we allemaal hebben waargenomen. Ondanks de verschillende hindernissen die we hebben doorstaan in 2018, konden we bergen verzetten en kon onze luchthaven een niveau van internationale erkenning verwerven die berust op de inzet en het professionalisme van iedere medewerker. ”

Brussels South Charleroi Airport, de luchthaven die verschillende keren werd geprezen voor de dienstverlening en de infrastructuur, is één van de twee luchthavens die de stad Brussel bedient. Bogend op haar operationele ervaring en kennis van de sector, heeft BSCA in 2018 meer dan acht miljoen passagiers de mogelijkheid geboden om te vertrekken naar meer dan 190 bestemmingen in Europa, Noord-Afrika, het Midden-Oosten en Azië. Vandaag telt Brussels South Charleroi Airport acht partnerluchtvaartmaatschappijen, namelijk Ryanair, Wizz Air, Pegasus Airlines, TUI fly, Air Corsica, Belavia, Air Belgium en Air Algérie.