Record aantal nesten van de ‘Caretta caretta’-schildpad inKaapverdië

  • De NGO Projeto Biodiversidade registreert op het eiland Sal 15.000 nesten, en op Boa Vista heeft BIOS CV. 14.500 nesten geteld, het drievoudige vergeleken met vorig jaar; beide organisaties kunnen rekenen op de steun van RIU Hotels op Kaapverdië.

Projeto Biodiversidade en BIOS CV, twee Kaapverdische organisaties die zich bezig houden met milieubescherming, hebben met de steun van RIU Hotels & Resorts bijgedragen aan de registratie van het grootst aantal nesten van de boba-schildpad (Caretta caretta) ooit in de geschiedenis van Kaapverdië. In totaal registreerde Projeto Biodiversidade in 2018 bijna 15.000 nieuwe nesten, vier keer zoveel als in 2016, en 96% meer dan vorig jaar. Daarbij registreerde BIOS CV op Boa Vista 14.598 nesten, drie keer zoveel als in 2017.

Dit broedseizoen, dat loopt van 11 juni tot half november, is het derde op rij met een record aantal nesten in de geschiedenis van het eiland Sal, met 14.940 nesten van 2.939 vrouwtjes van de Caretta caretta-schildpad, op basis van het feit dat elke schildpad vijf nesten per jaar legt. Daarnaast heeft de NGO ervoor gezorgd dat 98.195 schildpadjongen uit broedplaatsen zijn uitgekomen, dat zijn er 12 keer meer dan in 2015, het eerste jaar dat Projeto Biodiversidade schilpaddennesten registreerde.

Volgens de gegevens van de organisatie uit Kaapverdië zijn de beste regio‘s op het eiland Sal voor de nesten Costa Fragata, met 30% van de nesten, Serra Negra, waar de grootste dichtheid aan nesten te vinden is met 2,4 nesten per meter strand, en Algodoeiro. In 2018 werden in totaal 194 schildpadden gevangen, 183 daarvan door stropers, en 11 werden er gered.

Om de nesten te beschermen die zich in slechte staat of op een gevaarlijke plaats bevinden, plaatst de organisatie ze in broedplaatsen die zich verspreid op het eiland Sal bevinden. Dit is het geval met de broedplaats op het strand van de RIU Hotels, de grootste waarover Projeto Biodiversidade zich ontfermt, en waar ongeveer 71% van de 1.958 nesten die door de organisatie zijn verplaatst wordt bewaakt.

Wat betreft Boa Vista, dit jaar heeft BIOS CV met de steun van RIU Hotels op het strand Playa de Joao Barrosa in totaal 14.598 nesten van 2.795 vrouwtjes van de Caretta caretta-schildpad kunnen identificeren in het broedseizoen, dat dit jaar van 20 mei tot 25 november besloeg, en waarin 64.528 schildpadjongen uit bewaakte broedplaatsen zijn uitgekomen. In totaal wordt geschat dat er in 2018 op de 5 kilometer strand van Joao Barrosa 309.665 schildpaddenjongen zijn geboren.

Een belangrijk punt is ook dat ook dit jaar er geen enkele volwassen vrouwtjesschildpad is gevangen of gedood op dit strand, al zijn er vijf aan een natuurlijke dood gestorven. Aan de andere kant zijn er wel 60 vrouwtjesschildpadden gered die op het punt stonden te sterven in de moerassen, struikgewassen of op de rotsen. Daarnaast heeft BIOS CV. 3.411 nestactiviteiten bewaakt en 2.795 verschillende schildpadden geïdentificeerd, waarvan 1.914 voor het eerst werden genoteerd. Na de uitbreiding van de bewaakte incubatiekwekerijen, gesteund door RIU Hotels, heeft de organisatie 1.065 nesten geregistreerd, 7,3% van het totaal. Tenslotte werden in de broedplaats op Playa Cabral 91 nesten bewaakt, afkomstig van de stranden van de hoofdstad (Estoril, Chaves en Cabral), en is deelgenomen aan het uitkomen en naar de zee te helpen van 5.997 schildpadjongen.

Behalve de onderhoudskosten van de broedplaatsen, financiert RIU Hotels de structurele kosten van de organisatie, dragen zij bij aan het levensonderhoud van de vrijwilligers en de milieuactiviteiten van de verschillende reisorganisaties en klanten. Ook houden de hotels zich aan de regels door de aanbevelingen op te volgen van de organisaties de leefomgeving van de diersoorten in de omgeving niet te verstoren.

De resultaten zijn geweldig, gezien het feit dat de populatie Caretta caretta-schildpadden op Kaapverdië de derde meest belangrijkste populatie ter wereld is, maar tegelijkertijd een van de 11 soorten zeeschildpadden ter wereld die het meest bedreigd worden RIU Hotels, BIOS CV en Projeto Biodiversidade bundelen al sinds respectievelijk 2011 en 2016 hun krachten om het wildleven op Kaapverdië te beschermen door middel van plannen voor milieubescherming en het ecosysteem van de eilanden Sal en Boa Vista.