Reguengos de Monsaraz verkozen tot Europese wijnstad 2015

Stad in wijnregio Alentejo bekroond om wijnontwikkeling en authenticiteit

 

Ben jij een echte wijnliefhebber en staat de Portugese wijnregio Alentejo nog op je bucketlist? Dan is dit het jaar om er naartoe te gaan! Het Alentejaanse heuvelstadje Reguengos de Monsaraz is namelijk uitgeroepen tot “European Wine City 2015”. Het hele jaar vinden er in de regio evenementen plaats die de Alentejaanse wijncultuur extra op de kaart zetten. Alentejo staat bekend als een van de meest authentieke wijnstreken ter wereld, waar zelfs nog de eeuwenoude wijnsoort Vinho de Talha in aardewerk kruiken wordt gemaakt.

Grote erkenning voor klein wijnstadje in Alentejo. Ieder jaar bekroont The European Network of Wine Cities (RECEVIN) een Europese stad tot wijnstad. Dit keer mocht Portugal drie steden naar voren schuiven. Het pittoreske Reguengos de Monsaraz in het oosten van Alentejo werd verkozen boven de steden Cantanhede in de Bairrada-regio en Melgaço-Monçao in de regio Vinhos Verdes Alvarinho. Monsaraz won de prestigieuze titel met name doordat zij meer dan de andere kandidaten Europese wijnontwikkeling symboliseert. Ook werd het heuvelstadje geprezen om haar authentieke wijncultuur. Al in de Romeinse tijd ontstonden in Alentejo de eerste wijngaarden en tot op de dag van vandaag produceren de Alentejanen de eeuwenoude wijnsoort Vinho de Talha in aardewerk kruiken. Heel 2015 staan er in wijnstad Monsaraz activiteiten op het programma om het wijntoerisme naar de regio te bevorderen, zoals een congres over de wijngaarden in het gebied. Verder kunnen liefhebbers voor een uitgebreide wijnproeverij het hele jaar terecht bij de vele wijnboerderijen die Alentejo rijk is.

Turismo do Alentejo is de officiële toerismeorganisatie van de Portugese regio Alentejo. Het hoofdkantoor bevindt zich in Grândola. Turismo do Alentejo heeft cultuur, natuur en gastronomie als pijlers en richt zich in de BeNeLux op outdoorliefhebbers, actieve senioren, koppels en families. www.visitalentejo.com/nl/

Wijnen uit Alentejo: www.vinhosdoalentejo.pt