Restaurant Château du Port – Marseillan – Frankrijk

Frankrijk is een Belgisch vakantieland bij uitstek en ondanks het feit dat een massa  toeristen er jaarlijks op ontdekking gaan, blijft het achter quasi elke hoek nieuwe ontdekkingen aanbieden.

Rondzwervend in de Languedoc en genietend van een bijzonder rijk wijnaanbod hebben de kelders van Richemer in Marseillan in het restaurant een leuke culinaire buur. De voormalige vissershaven is sedert een tiental jaren getransformeerd in een kleine gezellige jachthaven waar scheepjes van allerlei nationaliteiten met mekaar wedijveren om een plekje aan de aanlegsteigers te bemachtigen.

Met drie verdiepingen troont het restaurant Château du Port hoog boven de zacht dobberende scheepjes uit. De naamgeving verwijst overduidelijk naar het belang van het restaurant in de geschiedenis en ontwikkeling van de haven. Restaurant dat met de komst van pleziervaartuigjes een extra opdracht kreeg toegemeten gezien nu ook moet worden gezorgd voor de verkoop van diverse producten die het nieuwe kliënteel wenst  in te slaan.

Het restaurant werd een tweetal jaar terug overgenomen door het Belgische koppel Patrick Remy en Jasmine de Bree, koppel dat het restaurant een nieuwe boost meegaf. Dit enerzijds door een vernieuw aanbod van producten van de zee waarbij vooral aan de schelp- en schaaldieren meer belang werd gegeven, terwijl anderzijds een aantal toegankelijke menu’s het restaurant ook aantrekkelijker moet maken voor de pleziervaarders en anderzijds voor toeristen die de regio bezoeken. Tegelijk biedt het restaurant een grotere openheid ten overstaan van de lokale bevolking.

Patrick, Oostendenaar in hart en nieren was voorheen actief in meerdere restaurants maar oogstte vooral succes in het restaurant De Zuidkant in Damme, zijn partner Jasmine, Brugse, heeft eveneens een ruime horeca-ervaring. De beslissing om in Frankrijk een zaak over te nemen is aldus Jasmine ingegeven door het feit dat ze bij herhaling op vakantie trokken naar de Languedoc, en er ondanks de sterke bindingen met het moederland, hun hart verloren. Toen ze opmerkten, dat het restaurant te koop stond, was de beslissing vrij snel genomen. Tot op heden hebben ze absoluut geen spijt van hun beslissing, ze vertoeven nu permanent in hun geliefkoosde regio en worden er overstelpt door een steeds groeiend kliënteel. Het interieur is ondanks de grote open ruimte, spontaan, ietwat speels met keurig gedekte tafeltjes, enkele intieme hoekjes nabij het haardvuur zorgen voor extra sfeer terwijl de kaart tal van suggesties en combinaties aanbiedt, ook enkele menu’s staan op het presentatielijstje. Restaurant Le Château du Port biedt Patrick en Jasmine de kans om hun passie, zorgen voor lekker eten, aan een betaalbare prijs, op hun eigen creatieve manier in te vullen en het restaurant uit te bouwen tot een gezellige thuishaven voor de vele consumenten ongeacht taal of origine.

Bij onze proeverij vergastte Patrick ons op een onweerstaanbare zeevruchtenschotel waarbij alle heerlijkheden van de middellandse zee aan bod kwamen. Mooie, volwitte en leuk zilte oesters, oranje tot licht geelkleurige mosselen, een tikkeltje groter en ietwat rauwer dan de traditionele Hollandse, maar boordevol smaak, wisselden af met pallourdes, wolken en kregen met reuzegambas zelfs een leuk exotisch tintje.

Volgde een onberispelijke combinatie van tarbot en zeeduivel, vergezeld van een keurig gegaarde en aromarijke groententartaar, geserveerd op een bedje van heerlijk romige pastinaak, een vergeten groente die ook buiten de Belgische landsgrenzen een ruime schare fijnproevers kan verwennen. Een leuke schotel zoetigheden veroverde de meest fanatieke zoetebekken.

Kortom een heerlijke maaltijd die perfect werd ondersteund door het wijnassortiment van de Côte de Thon.

Château du Port – 9 Quai de la Résistance – 34340 Marseillan

Tel 33 4 67 77 31 67 – lechateauduportmarseilland@gmail.com

Culinair commentaren:

Tasted4you:  charmant onthaal

leuk interieur

lekkere bereidingen

mooie presentaties

rustig plekje aan de haven