Restaurant De Kleine Zavel Antwerpen wint Horeca Award

Het Antwerpse restaurant de Kleine Zavel veroverde dit jaar de Horeca Award voor beste allround restaurant. Deze Horeca Award mag aanzien worden als een perfect equivalent van de Oscars in de filmindustrie. Het was ondertussen al het achtste jaar op rij waarop deze prijs werd uitgereikt.

In een gezellige San Marco Village werden de genomineerden, parlementariërs en andere gasten na de receptie getrakteerd op een gastronomisch menu en live muziek. De laureaten voor zowel de Belgium Retail Awards als de Belgium Horeca Awards (samen de Belgium Hospitality Awards) werden in drie rondes aangekondigd: eentje voor de derde, eentje voor de tweede en een laatste ronde voor de eerste plaats. De eigenlijke winnaars kregen daarna de kans om zich voor te stellen en om op enkele vragen te antwoorden. Naarmate de avond vorderde, begon de spanning dan ook duidelijk te stijgen, met voor De Kleine Zavel een fantastische apotheose.

Geen twijfel mogelijk: De Kleine Zavel heeft een rijke geschiedenis laten optekenen in het Antwerpse restaurantlandschap. Het pand waarin het restaurant is ondergebracht, was ooit het eerste bordeel van de stad – de portretten van de twee uitbaatsters vind je nog altijd aan de muur. Het woord ‘stoof’ in Stoofstraat verwijst trouwens naar het soort badhuizen dat hier vroeger door zeelui werd gefrequenteerd.

De tijden zijn echter veranderd. Topchef Carlo Didden zette het restaurant op de kaart en na een reeks opvolgers nam huidige eigenaar Jeremie Landweer in 2014 de leiding over, terwijl de meeste gerechten die je op dit menu vindt werden bedacht door Kenny Bernaerts, die je ongetwijfeld kent als gezicht van MasterChef op VTM.

Het nieuwe team behoudt de gezelligheid van vroeger – met elke dag live muziek – maar neemt je ook mee de toekomst in. Niet alleen wat de gerechten betreft, trouwens: zo kan je jezelf in het restaurant gratis inloggen op het eigen supersnelle WiFi-netwerk.

DKZ Group – DKZ Concept Architects & DKZ sur l’O

DKZ staat niet alleen. Het restaurant is het vlaggenschip van DKZ Group, die verder onder andere bestaat uit een eigen internationale consulting bedrijf voor de horeca, DKZ Concept Architects, en een diner- en evenementenboot, DKZ sur l’O.

Met DKZ sur l’O, die telkens vlakbij het restaurant aan de ponton van dé Antwerpse bezienswaardigheid bij uitstek, Het Steen, aanmeert, verlengen de uitbaters de rijke culinaire ervaring van land naar het water. Op zaterdagen en sommige andere data kan je genieten van een vast menu mét aangepaste wijnen, allemaal tijdens een avondlijke rondvaart op de Schelde.

Straffer, nog: de geselecteerde gerechten zijn dezelfde die je ook in het restaurantmenu vindt. Gastronomische toegevingen worden er dus niet gedaan.

De Kleine Zavel – Stoofstraat 2 – 2000 Antwerpen

Tel 03-231 96 91 – www.kleinezavel.be

Michelin:       1 bestek

vintage houten vloer

typisch Antwerpse bistro

bijdehandse keuken

GaultMillau:  13/20

voorloper van de Vlaams bistronomie keuken

sympathieke zaak

Jeremie Landweer probeert uitstraling te behouden

Delta:             decor van vroegere brasserie is zeer geslaagd

gerechten van deze tijd

fraaie wijnselectie

vrolijk enthousiaste bediening