Restaurant De Wilmersberg – De Lutte – Nederland

Landgoedhotel De Wilmersberg is gelegen op de flank van de stuwwal van Oldenzaal. De geschiedenis van Landgoedhotel De Wilmersberg, voorheen het ‘t Nije Huss, voert eeuwen terug.

In 804 schonk Karel de Grote, erve Nijenhuss, samen met vijf andere hoeven uit de buurt, aan de Abdij te Werden aan de Ruhr om bij te dragen in de kosten van missionarissenopleidingen. In Twente heerste de traditie dat de gebieden vernoemd werden naar de families die daar woonden of het beroep dat zij uitoefenden. Zo leefde er in ’t Nije Huss hoogstwaarschijnlijk een familie Nijhuis.

In de markenboeken uit 1440 wordt gesproken over erve De Wilmersberg. Na 1619 komt deze naam echter niet meer voor. Wel duikt sinds die tijd de combinatie Nijenhuis-Wilmersberg op. De veldnaam De Wilmersberg is wel altijd blijven bestaan. Aangenomen wordt dat het Nije Huss en De Wilmersberg in elkaar zijn opgegaan. Na 1689 werd het erve Nijenhuss gesplitst in twee hoeven, waarvan de tweede de naam ‘De Koppelboer’ kreeg.

In het gebied Oldenzaal – De Lutte was aan het begin van de twintigste eeuw vrijwel geen heuveltop te vinden zonder buitenhuis. Het gebied was in deze periode bijzonder geliefd bij textielfabrikanten. Opmerkelijk is dat men de buitenplaatsen ten oosten van de industriestad Oldenzaal liet aanleggen. Het was namelijk niet ondenkbaar dat de door de westenwind meegevoerde rook van de fabriekschoorstenen in oostelijke richting voor overlast zou kunnen zorgen. Bij navraag bij de fabrikantenfamilies uit de omgeving bleek dat men bij de aanleg van de buitenplaatsen prioriteit stelde aan een fraaie ligging (op een heuveltop en uitkijkend over de omgeving). Een van de fabrikantenfamilies was de familie Blijdenstein.

In 1913 kocht de heer J.B. Blijdenstein de gronden, maar door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) werd pas in 1920 begonnen met de bouw van de villa, welke werd ontworpen door de Naardense architect Kuipers. Vanaf 1923 werd villa ’t Nije Huss door de familie bewoond. De tuin werd aangelegd naar een ontwerp van de Amsterdamse tuin- en landschapsarchitect Copijn.

De inrichting van het landgoed is in 2005 naar ideeën van de Amsterdamse tuin- en landschapsarchitect Copijn door Landschap Overijssel in de oorspronkelijke staat teruggebracht. Direct rond het hotel zijn in het glooiende landschap oorspronkelijke zichtlijnen te vinden. Verspreid over het landgoed staan veel bijzondere boomsoorten, waarvan velen hun oorsprong in het buitenland hebben. Veel bomen zijn op naam gebracht en voorzien van een bordje met Nederlandse en Latijnse benaming. Al wandelend over de paden komt u langs weilanden met bloemrijke hooilanden en drinkpoelen voor vee. Meanderende beken en sloten zorgen voor verrassende doorkijkjes en plekjes om even stil te genieten. Het veelzijdige landgoed is een eldorado voor veel planten en dieren. Voor u als bezoeker is dit een uniek stukje Twente waar u in alle rust van kunt genieten.

Sinds 1995 is Landgoedhotel De Wilmersberg eigendom van Agfra Holding B.V. (Ferdinand Fransen, voorheen eigenaar Arke Reizen). In de loop der jaren zijn er luxe hotelkamers bij gebouwd en werd een wellness centre aan het hotel toegevoegd met een overdekt zwembad, sauna, Turks stoombad en ruimtes voor diverse schoonheidsbehandelingen. Voor zowel zakelijke- als particuliere bijeenkomsten en evenementen werd het hotel uitgebreid met een aantal zalen. In 2010 werden de diverse ruimtes gerenoveerd.

Sinds maart 2011 geven Boudewijn en Githa van Vilsteren, gezamenlijk leiding aan het hotel op een inspirerende locatie middenin de Nederlandse natuur.  Samen met een goed en jong team is het hun ambitie om op deze unieke plek in Nederland iedere gast het allerbeste van Twente te laten ervaren. Het doel is dat zonder uitzondering, iedere gast verlangend in zijn achteruitkijkspiegel kijkt als hij het landweggetje afrijdt en denkt: ‘Ik wil hier snel weer naar toe’.

Direct vanuit het hotel wandelt of fietst u door het mooie coulisselandschap van Twente. Het hotel beschikt over een Spa & Beauty Center, tennisbanen en in de directe omgeving vindt u diverse prachtige golfbanen, waaronder Het Rijk van Sybrook. Ook bezienswaardige steden en dorpen als Oldenzaal, Enschede, Ootmarsum en Hengelo zijn in de omgeving van het hotel te vinden. Gelegen in het groen en toch snel bereikbaar via de A1, is Landgoedhotel De Wilmersberg een absolute toplocatie voor zowel zakelijke als particuliere bijeenkomsten en evenementen. Voor bijeenkomsten tot 300 personen beschikt Landgoedhotel De Wilmersberg over een aantal aantrekkelijke ruimtes, waarvan de meeste beschikken over een privé terras. Wilmersberg biedt zéér complete vergaderarrangementen of stelt samen met de organisatoren, een programma op maat samen.

Restaurant

Chef-kok Ronald Bor en zijn team staan voor u klaar om u een tongstrelende beleving te bezorgen. De menukaart bestaat uit verse seizoensgerechten; soms klassiek, soms modern en in verrassende smaakcombinaties. Een proeverij van heerlijkheden in het hart van Twente! Chef-Kok Ronald Bor zegt hierover: “Samen met mijn team streef ik er naar de gasten een bijzondere culinaire beleving te bezorgen. De ingrediënten haal ik overal vandaan om zo de beste kwaliteit voor u te realiseren. Daar waar mogelijk maak ik gebruik van de producten die in ons eigen mooie Twente zijn te vinden.”

In de gezellige lounge, het restaurant of op het terras geniet men niet alleen van lekkere gerechten, maar ook van het uitzicht op het Twentse landschap. Hier worden seizoensgebonden gerechten en verse ingrediënten zorgvuldig gecombineerd. Jan Ansink, sommelier, voorziet de gasten met plezier van het juiste wijnadvies. Op mooie dagen kunt u genieten op het terras. Het terras dat al meerdere keren is uitgeroepen tot mooiste terras van Nederland.

Wij genoten bij onze ontdekking van Wilmersberg van een leuke lunch in een sfeervolle lounge met open haard en knusse salonnetjes. Gasten hebben in deze lounge de keuze uit weelderig ruime zetels met aangepaste tafels of een sfeervol verandahoekje met hoge tafels en dito stoelen. De lunch, 27.5€, omvatte enkele proevertjes, voorgerecht, hoofdgerecht en koffie.

Als proevertje een leuk bord met decoratieve torentjes van paté, gevulde Parijse champignons, groene asperges en krokantje van mosterd. Mooi knapperig en fijn smaakpalet. Het voorgerecht werd een geelvintonijn met kleurrijk garnituur van tomatengelei, komkommergelei, sla, crest, Hollandse garnalen en kaviaar. Decoratief een voltreffer met mooi smaakevenwicht en pittige toetsen.

Chef Ronald Bor serveerde als hoofdgerecht een dunne lende die op onze vraag minitieus rosé werd gehouden en pronkte met een perfect garnituur van aardpeer, knolselder, rode sla en romanesco. Bijzonder lekker en boordevol smaak. De afsluitende koffie kreeg een leuk Hollands assortiment knapperige koekjes en zoetigheden. Een geheel dat prijs-kwaliteit iedere fijnproever moet bekoren en dit temidden een uitzonderlijk landelijk decor; kortom Twente ten voeten uit.

De Wilmersberg – Rhodondendronlaan 7 – 7587 NL De Lutte

Tel 31-541-58 55 55 – www.wilmersberg.nl

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  4 minutes

leuke locatie midden de natuur

sfeervolle lounge en spetterend restaurant

succulente en evenwichtige bereidingen

decoratieve toets

Michelin:       3 bestekken

toegevoegde waarde aan het hotel

prettige bediening

aangenaam decor

hedendaagse keuken