Restaurant L’ Autrement – Béziers – Frankrijk

Béziers, de 2de belangrijkste stad van de Languedoc in het zuiden van Frankrijk met ruim 70.000 inwoners biedt een schat aan wetenswaardigheden, architecturale pareltjes, wijngaarden en historische aspecten. Vanuit de bovenstad heeft men zicht op de Middellandse zee, maar men mag evenmin het belang van de rivier Orb en het 300 jaar oude Canal de Midi niet onderschatten.

Als een van de oudste steden van Frankrijk is de geschiedenis in de stad en haar ruime omgeving opvallend aanwezig. Een aantal Griekse restanten wijzen op de ouderdom van de stad die in de 19de eeuw een enorme grandeur en bloei beleefde. Deze voorspoedige periode straalt zich nog steeds uit in prachtige herenhuizen en diverse monumenten. De bloeiperiode van de 19de eeuw liet zich eveneens gelden in de culinaire uitbouw van de stad, de oude restaurants zijn weliswaar verdwenen maar hun plaats werd ingenomen door een uitgebreid hedendaags aanbod van zowat alle beschikbare restauratieformules.

Een van de voortrekkers op gastronomisch vlak is ongetwijfeld Patrick Orly, afkomstig ui Amiens die eerder toevellag in Béziers verzeilde en er voet aan wal zette. Hij opende in 1989 restaurant L’ Ambassade waarmee hij in 2007 na een grondige renovatie, een Michelinster veroverde die hij tot in 2013 behield, het restaurant krijgt nog steeds 3 bestekken in de rode gids. Als stimulator van een betaalbare gastronomie die een lekkere keuken met gezonde producten promoot lag hij in mei 2012 mee aan de basis van de opening van brasserie-lounge ‘L’ Autrement’ van zijn second Alexandre Caillade, initiatief dat eveneens de steun kreeg van een andere culinaire grootmeester uit Béziers, Fabien Moragon. Beiden zijn nog steeds consultants en steunpilaren van L’ Autrement.

L’ Autrement opende dus de deuren in mei 2012 en dit op een van de gezelligste pleinen van de binnenstad van Béziers en werd meteen een veelvoudige horeca-exploitatie. Naast het restaurant is er een sfeervolle lounge en bar met een selectie hoogstaande whisky’s, 30 referenties, champagnes, meer dan 15 referenties, ruim 17 selecte van rum. De lounge wordt aangevuld door een theesalon, + 30 referenties en wereldkoffies, +15 referenties. Het salon biedt eveneens de kans om bij een leuke en hartverwarmende babbel, volop te genieten van een ruim en hartig assortiment zoetigheden.

Het restaurant zorgt voor een gezellig interieur waarbij moderne elementen worden vermengd met veelkleurige overgordijnen die de intimiteit absoluut versterken. De keuken richt zich op verse marktproducten duidelijk afgestemd op de seizoenen en zorgt voor ruime aanwezigheid van groenten. De tapas, o.m. escargots met piments d’espelette, gepaneerde varkensoren en cocotte van mosselen met aromaten, worden ter plekke geserveerd onder motto ‘piApic.

Het menu wordt geserveerd aan 25€ met keuze uit twee voorgerechten, drie hoofdgerechten en twee desserts. De formule voorgerecht/hoofdgerecht of hoofdgerecht/dessert wordt geserveerd aan 18€, terwijl het marktmenu express, één enkele schotel, 12€ kost.

Wij kozen bij onze degustatie voor een coco pailpol met aromaten van tomaat en leuke knapperige inktvis, fijne tentakels en mooi witte schijfjes zorgden voor een leuke kruidige en zuidelijke toets. Het hoofdgerecht, wit van gevogelte kreeg een leuke julienne Darblay mee met ietwat te droge mousseline van aardappel. Gelukkig zorgden de hanenkamzwam met geurig sausje en gelei van pruimen voor een subtiele extra toets. Het dessert werd een bereiding van gekarameliseerde vijgen staafjes peperkoek en vanille-ijs, alvast een erg decoratieve afsluiter.

L’ Autrement – 15 place Jean Jaurès – 34500 Béziers

Tel 33 4 67 80 35 10 – www.restaurant-autrement.com

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  leuke, gezellige locatie in hartje Béziers

mooi interieur

gezellige lounge, bar en theesalon

omvangrijke kaart

mooi wijnassortiment

wow-aspect ontbreekt in de gerechten