Restaurant Les 7 Mers – Saint Malo

Dit restaurant dat een onderkomen vond in een nieuw hotel op de zeedijk van Saint Malo is een absolute blikvanger die meerdere aantrekkingspunten onder één enkel dak huisvest. Vooreerst zijn er de prachtige kamers, tal van vergadermogelijkheden en natuurlijk het restaurant. Ongetwijfeld een meer dan welluidende naam in een stad die ooit het zenuwcentrum was van zeerovers en ontdekkingsreizigers, beide importeerden tal van vreemde gebruiken en gewoontes maar eveneens ongekende kruiden, specerijen en ingrediënten, die vandaag een absolute rijkdom vormen.

Jacques Cartier, Robert Surcouf en Chateaubriand zijn slechts enkele van de vele bekende Fransen die Saint Malo ooit binnen zijn muren kende. Hotel Le Nouveau Monde geeft met een hedendaagse stijl, opgevrolijkt door diverse uitheemse details, vorm en gestalte aan de tijd van weleer, toen de Compagnie des Indes en de Route du Café, de stad naam en faam bezorgden. Het hotel herbergt 83 kamers, restaurant, bar, maar ook een zwembad, spa, hammam en solarium waardoor een verblijf erg aangenaam wordt met een stevige uitbouw van de relatie wellness en exotisme.  In de kamers een duidelijke link naar ontdekkingen, verre bestemmingen, een ongeknutselde levenskunst met edele materialen en zachte toetsen zoals olijfgroen, azuurblauw, lichtgrijs of safarigeel op de achtergrond, tinten die tegelijk rust brengen en de ontdekkingsdrang aanwakkeren.

Restaurant Les 7 Mers heeft een spetterend zeezicht, wild schuimende golven, roodbruine zonsondergangen en dobberende bootjes symboliseren ahw de aanvoer van dagverse ingrediënten, zilte zouterige zeetoetsen en de ongrijpbare veelvoud van bereidingen. Het keukenteam olv chef Stephane Haissant brengt de ingrediënten samen in een verrukkelijk en creatief aanbod waarin smaken, aroma’s en decoratieve accenten samenvloeien in begeesterende bereidingen. Chef Stephane Haissant is afkomstig uit Ille-et-Villaine en was een tijdlang actief in het Parijse sterrenrestaurant Le Tour d’Argent. In Les 7 Mers herneemt Stephane een aantal topbereidingen maar wil ze naast een eigen signatuur ook een bruisend en ondeugend tintje meegeven.

Het restaurant op de eerste verdieping biedt een adembenemend zicht op de zee, soms een rimpeloos uitgestrekt oppervlak, meer dan eens wildbruisend, uitdagend en woest. Mooi gedekte en decoratieve tafeltjes zorgen voor de nodige privacy, het personeel stijlvol aangekleed, toch attent zonder enige vorm van opdringerigheid zorgt voor een aangepaste bediening. Opsplitsbaar in twee zalen biedt het restaurant bovendien de kans om eventuele grotere gezelschappen een eigen ruimte mee te geven zonder de overige gasten te moeten storen. Kortom een perfecte locatie om nieuwe horizonten te ontdekken. Les 7 Mers biedt de klassieke Franse gastronomie keuken op zijn best, met een vleugje romantisme en subtiele exotische accenten. Naast de à la carte bereidingen, heeft de gast eveneens de keuze uit een aantal menuformules: menu déjeuner 32€ (in 2 gangen 25€), menu Balade 45€, menu Grand Large 58€ en het degustatiemenu aan 89€.

Wij kregen tijdens ons verblijf ruimschoots de kans om een aantal sublieme bereidingen te degusteren. Enkele blikvangers temidden een zeer ruim aureool: oesters uit Cancale: een kwalitatief en onweerstaanbaar topproduct met schelpen vol witgeel oestervlees, smaakvol en ongemeen zilt. Meer dan een aanrader. Geglaceerd hoeve-ei met gerookte paling, coulis van brandnetel en cresson kaviaar: delicaat en subtiel, fijne combinatie van aroma’s en leuke decoratieve bereiding. Met koffie geparfumeerde ganzenlever: ganzenlever met ragfijn vetrandje, confituur van peer en fijne melba van inktvis, overheerlijke bereiding waarrond de7 wereldzeeën opnieuw samenvloeien tot een begeesterend gerecht. Zeeheften met groene asperges: een korfje van ‘zwarte’ granen verrijkt met wilde anijs en zilte zeeheften tot een absolute smaakmaker. Taartje van zeekrab met komijn en koriander: rustend op een bedje van girollen, amandeltartaar en kappertjes groeit de krab uit tot een decoratieve aanrader die ook  de smaakpapellen volledig in zijn ban heeft. Zeebaars met vanille gestoomde algen, tartaar van krab, groene asperges en schuimpje van venkel: decoratief, succulent en ruim smaakassortiment, de nabije zee stroomt ahw doorheen je bord.

Met lijn gevangen pollak gedrapeerd met thijm, mousseline van calahan met kruiden en fijne gelei van grijze garnalen: zeer fijne en delicate bereiding waarbij een minder gekende maar toch lekkere vissoort tot een onbetwistbare topper uitgroeit. Gebraden hoeve-duifje met fondant van rozemarijnhonig, dadels en citroenschuimpje: super rosé, mooi knapperig korstje, succulente bereiding met subtiele smaaktoetsen. Rundsfilet Salers met citroennelle, wit van inktvis in ragfijne tagliatelli, jonge spinazie met anijstoetsen. Mals en sprankelend, hierbij bewijst chef Stephane dat niet alleen de zeevruchten hem bekoren maar dat ook de ingrediënten van de Franse landelijke terroirs tot een subliem degustatief gerecht kunnen leiden.

Les 7 Mers – Hotel Le Nouveau Monde – 64 Chaussée de Sillon – 35400 Saint Malo

Tel 33 2 99 40 40 00 – www.lenouveaumonde.fr

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  5minutes

sublieme en succulente bereidingen

dagverse ingrediënten

decoratieve bereidingen

eetzaal met zicht op zee

attente bediening

Michelin: 3 bestekken

aan strand van Sillon

panoramische eetzaal

mix van versheid, smaken en aroma’s

leuke gastronomische ontdekking

subtiele smaakcombinaties