RIU hotels verhoogde investering in sociale en duurzame projecten

  • De Duurzaamheidsverklaring van het bedrijf zet uiteen dat RIU 1,2 miljoen euro investeerde, in vergelijking met 850.000 euro in 2018, zijnde een verhoging van 41%. • De coronacrisis van 2020 heeft invloed op de strategie van het maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo) van het bedrijf en daardoor moesten een aantal projecten worden aangepast aan de nieuwe sociale situatie.

Het bedrijf RIU Hotels & Resorts maakte bekend dat zijn investering in sociale projecten en projecten voor het milieu vorig jaar wereldwijd opliep tot 1,2 miljoen euro, wat een verhoging betekent van 41,18% in vergelijking met 2018. Dit zijn cijfers uit de nieuwe Duurzaamheidsverklaring 2019, een verslag dat, volgens de CEO Carmen Riu „aantoont dat het bedrijf de filantropie achter zich heeft gelaten en een identificerende rijpheid heeft bereikt met betrekking tot maatschappelijk verantwoord ondernemen“. Deze ervaring is van essentieel belang geweest om de nieuwe sociale situatie door COVID-19 het hoofd te bieden met betrekking tot mvo, daar vele projecten die zich uitstrekten tot in dit jaar aangepast moesten worden aan een nieuwe sociale werkelijkheid.

De Duurzaamheidsverklaring 2019 beschrijft het innovatiemodel van het bedrijf, dat zich richt op de bescherming van kinderen, het welzijn van de lokale gemeenschap en de weg naar een hotelmodel dat meer verantwoordelijkheid neemt voor het milieu. Een handleiding definieert de filosofie van het mvo-team, onder leiding van Catalina Alemany, en begeleidt het bedrijf bij de verbetering van de sociale omgeving en het milieu op plekken waar zich de hotels bevinden.

Hiervoor baseren zij zich op onderzoek naar de behoeften en problemen op de bestemmingen van RIU, gaan zij verbintenissen aan met vertegenwoordigers van verenigingen en instellingen in het land en stellen ze een agenda op met interne gesprekken met RIU-medewerkers en externe gesprekken met lokale reisagenten. Zodra deze verslagen zijn opgesteld, worden de projecten die hulp nodig hebben geëvalueerd en gekozen en wordt er een sociale investering opgezet met een constante follow-up van de impact van deze actie op elke bestemming.

Een project op basis van sociale innovatie

In 2019 paste het mvo-team van RIU Hotels zijn nieuwe innovatiemodel toe in Madrid (Spanje), Mexico, Verenigde Staten, Kaapverdië, Costa Rica, Jamaica, Tanzania en de Dominicaanse Republiek. In Madrid, bijvoorbeeld, startte RIU een samenwerking met Ayuda en Acción voor het project „Espacios de Calma“, waarbij psychosociale aandacht uitgaat naar studenten met hoog risico op sociale uitsluiting, of met het Rode Kruis voor de actie „Primera Infancia“, gericht op kwetsbare families, en met Save the Children in hun interventiecentrum in Vallecas dat zich richt op de ontwikkeling van kinderen in de eerste fase. Met deze NGO werkt RIU ook samen in Mexico voor het opzetten van twee speelzalen in Quintana Roo waar kinderen cognitieve vaardigheden leren. In Cancún helpt RIU de school Mano Amiga met subsidies voor 36 kinderen met minder kansen.

Dankzij RIU kon er vorig jaar in Costa Rica een pediatrische kliniek worden opgestart in Artola met capaciteit voor preventieve hulp aan 5000 kinderen, en in de Dominicaanse Republiek biedt RIU hulp aan de middelbare school Milla, waar 400 minderjarigen studeren. In Kaapverdië subsidieert RIU Casa Solidariedade Espargos, een sociaal centrum dat 200 verlaten kinderen opvangt om hun situatie te verlichten, en in Tanzania is RIU partner van de stichting Mimi Na Wewe, waar zij hebben geholpen aan de uitbreiding van een aantal basisscholen en de bouw van toiletten.

Een ander opvallend punt in 2019 was de strijd van RIU tegen de seksuele uitbuiting van minderjarigen in het toerisme, waarvoor de hotelketen een onderscheiding ontving op een internationaal forum dat was opgezet in Mexico door ECPAT, het officiële netwerk dat strijdt tegen deze uitbuiting in de hele wereld. Gedurende het jaar ontvingen 15.557 werknemers van RIU een ECPAT-opleiding en 1.334 leveranciers ondertekenden een clausule die hen verplicht seksuele uitbuiting van minderjarigen te weigeren.

De bescherming van de biodiversiteit

Wat betreft milieuprojecten is RIU twee samenwerkingsovereenkomsten aangegaan in Mexico met belangrijke organisaties die het ecosysteem van de Mexicaanse Cariben beschermen. Een van hen is Amigos de Sian Ka’an, waarmee RIU de restauratie van het bioreservaat Pez Maya heeft gesubsidieerd, en Oceanus, die zich richt op de conservering van de natuurlijke bronnen en waarmee RIU helpt 1000 koraalkolonies uit te zetten en een kwekerij in het koraalrif van Costa Mujeres.

Sinds vorig jaar steunt RIU op Aruba de organisatie Turtugaruba die zich inzet voor het behoud van de zeeschildpadden, en op de Canarische eilanden blijft RIU samenwerken met Plant-for-the-Planet voor de herbebossing van 450 bomen en planten, waaraan 80 werknemers van RIU en hun familieleden hun medewerking verlenen.

Voor een verantwoordelijke hotelsector

Een van de belangrijkste doelstellingen op de lange termijn van RIU Hotels is een duurzamere hotelketen te worden. Hiervoor hebben zij een transversale strategie opgesteld met 12 beloften die wordt toegepast op goede bedrijfspraktijken en voor duurzame middelen in alle hotels. Dit vertaalt zich bijvoorbeeld in de reductie van meer dan 180 ton wegwerpplastic op wereldniveau, de vermindering van ongeveer 3,67% van het waterverbruik per gast per nacht of van ongeveer 4,38% van kilo‘s CO2-uitstoot.

Op Mallorca, Spanje, is RIU begonnen mee te werken aan het project Hoteles Circulares om organisch afval, dat geproduceerd worden door de hotels, optimaal te verminderen, benutten en recyclen, en de circulaire economie te steunen door dit afval af te staan aan lokale ondernemers. Bovendien verkregen 83 RIU-hotels in 2019 het certificaat Travelife, op basis van hun duurzame beheer en de bewustmaking van duurzaamheid onder werknemers via 710 cursussen over vmo waaraan 13.799 personen aan deelnamen. Ook de inkoopafdeling zet een geweldige milieuvriendelijke prestatie neer door in te zetten op producten met recyclebare en biologisch afbreekbare verpakkingen, bedekkingen, tassen en papier, en op voedingsproducten met milieu- en diervriendelijke certificaten.

De impact van COVID-19 op de vmo

De coronacrisis van 2020 heeft een grote invloed op de meerderheid van de vmo-acties in dit jaar. Sommige projecten moesten worden geannuleerd vanwege de onhoudbaarheid, andere werden echter aangepast aan de nieuwe sociale situatie met zeer positief resultaat. In het geval van „Espacios de Calma“ van Ayuda en Acción, werden er in het schooljaar 2019-2020 in Madrid 26 minderjarigen met een hoog risico op sociale uitsluiting en hun familie geholpen. Het team zorgde ervoor dat de therapieën in persoon konden worden omgezet naar virtuele ruimtes die voor de families een welkome afleiding waren tijdens de lockdown.

Het vmo-team van RIU Hotels geeft toe dat dit jaar een uitdaging is voor de toepassing van sociale innovatie en bevestigt dat de investering dit jaar minder zal zijn in vergelijking met voorgaande jaren. Het bedrijf blijft echter veerkracht tonen en met de hulp van partners in andere sectoren zal het zijn inspanningen richten op die acties die de impact van COVID-19 zullen verlichten op de bestemmingen waar zijn hotels zich bevinden. Op deze manier hopen zij dat ze samen zo snel mogelijk kunnen terugkeren naar de normale gang van zaken.