Roadtrippen in de regio Porto en Costa Verde

Toeren te midden de uitgestrekte wijngaarden, genieten van de intense herfstkleuren van het uitgestrekte Portugese binnenland met even een ommetje langsheen de brede kuststrook. De regio Porto, de Duoro- en de Limavallei maar ook de regio’s rond Braga en Guimareis  vormen een ideaal decor om tijdens de herfstmaanden te ontdekken, maar blijven ook de rest van het jaar even joviaal en enthousiast bezoekers ontvangen.

Een tochtje met de wagen naar Porto slorpt snel een 2000 km op, maar ter plekke word je beslist beloond voor de inspanning. Op je trip kan je best Parijs links laten liggen, maar passeer je Bordeaux een al even leuke wijnregio, trek je door het Spaanse binnenland en door Galicië, bekend én om zijn wijnen én om het historische bedevaartsoord Santiago di Compostella. Een karrevracht mogelijkheden die je best terzijde schuift.

In en rond Porto vind je tal van overnachtingsmogelijkheden, eens het binnenland in is er een ruime keuze aan B&B’s maar zijn het vooral de kleinschalige hotels van Solares de Portugal die de bezoekers verwennen. De Solares zijn oude adellijke herenhuizen en kastelen, luxueuze burgerwoningen van de Portugese aristocratie en historische hoeves die een aantal kamers voor het publiek openstellen. Alle panden zijn nog steeds bewoond door de eigenaars, deels gerenoveerd bewaren ze hun typische authenticiteit, wat niet wegneemt dat de hotelinfrastructuur alle modern comfort aanbiedt. De Solares zijn de perfecte oplossing om een trip doorheen de wijnregio’s met de traditionele Portugese samenleving te combineren. Het avondmaal wordt meestal samen met de eigenaars genuttigd, aan het fornuis geen sterrenchef maar wel een keukenmeid die de klassieke en lokale gastronomie tot in de puntjes verzorgd, een keuken die je in geen enkel restaurant terugvindt maar wel gebaseerd is op overlevering van generaties tot generatie. Wedden dat je bekoort door deze tradities een dag uittrekt om hier gewoonweg te niksen …

Porto en de Duorovallei zijn natuurlijke toeristische pareltjes met tal van kronkelende fietspaden en adembenemende uitzichten. Wijnen worden vanuit het diepe binnenland met platbodems naar Porto gebracht waar ze enkele jaren rijpen in de uitgestrekte kelders. De export van Portwijn naar Engeland was indertijd én een twistpunt én een vriendschapsband tussen beide koninklijke families. Tussen de vele suggesties staat het wijnhuis Symington garant voor traditie en kwaliteit.

In het oude centrum van Porto vindt men tal van porthuizen terug, de meeste hebben hun productie naar net buiten de stadsgrenzen verhuist omwille van een betere bereikbaarheid. Het museu Vinho do Porto blijft, net als het treinmuseum een aanrader. Ook het Museu nacional de Soares dos Reis met 19de eeuwse beeldhouwwerken blijft een must. In de stad vindt men op tal van plaatsen overigens indrukwekkende azulejo’s terug, blauwe porseleinen fresco”s die de symboliek van de stad en zijn ontwikkeling verduidelijken. Blijven plakken in Porto betekent een keuze maken uit de vele fietsroutes die in en rond Porto werden uitgetekend.

Een trip naar de Costa Verde, de regio ten noorden van Porto brengt je o.m. naar Braga met een indrukwekkende Bom Jesuskerk, het kunstmuseum do Morite en de Sacra aan het Rossio di Se-plein. Barcelos staat gekend voor de legende van de Portugese haan maar ook voor de historische Quinta da Cancelo, overnachtingsplaats voor bedevaarders op weg naar Santiago di Compostella in Spanje en de Torro do Cinco da Villa.

In Guimareis, de Portugese hoofdstad in de 12de en 13de eeuw vinden we eeuwenoude paleizen, kerken en musea. De stad draagt met fierheid de benaming “wieg van Portugal” en toont de bezoekers graag alle opmerkelijke rijkdommen. Viano do Castello is een badplaats aan de Atlantische oceaan met een historisch haventje en de befaamde Igreja Matriz casa de miseria cordia. Ook Pavoa da Varzim is een gezellog ontmoetingspunt met cosy vissershaven.

In Ponte da Lima, vormt de gelijknamige rivier de grens van de regio tussen de Duro en de Lima. Deze speelde in romeinse tijden een belangrijke rol met de Ponta Romana en Largo de Canoes als toppers. Ronddolen in Ponte da Lima is kennismaken met de 10de eeuwse Portugese geschiedenis die zich voornamelijk in deze regio afspeelt. Nadien werd Guimareis gevolgd door Porto en uiteindelijk Lissabon de hoofdstad.

Porto en Costa Verde kan je makkelijk met de fiets verkennen mits je over een degelijk ‘voertuig’ beschikt, ook de fietskleding is belangrijk. De zomers in deze regio, juni tot eind september zijn behoorlijk warm, 25 à 30°C, voor- en naseizoen bieden aangename fietstemperaturen van om en bij de 20° C. Zonder heuvelig te zijn, behoudens de vallei van de Duoro, wacht je hier een geaccidenteerd parcours met de nodige en pittige klimmetjes, kronkelende afdalingen en glooiende vlaktes.

Met welke fiets jij de prachtige maar heuvelige wegen van de Duorovallei en regio Costa Verde trotseert, hangt helemaal van jouw eigen voorkeur af: kies voor de elektrische fiets, de mountainbike of de trouwe trekkingfiets. Doe van tevoren wel even onderzoek welke past bij jou, en bestel hem op tijd bij de fietsenwinkel.

Afspraak voor een ontspannende, boeiende en gezonde fietstocht doorheen de Duorovallei, Porto, Ponte de Lima of in een van de vele andere schilderachtige (berg)dorpjes of authentieke aristocratische herenhuizen op een steenworp van de Atlantische oceaan ?