Rondreizen en cruises winnen terrein bij families

OUDERS WILLEN HUN KINDEREN OP VAKANTIE STEEDS VAKER OOK CULTUUR BIJBRENGEN

 

Consumentenonderzoek in opdracht van TUI wijst uit dat gezinnen met kinderen in de leeftijdsgroep van 8-18 jaar toenemend aandacht hebben voor cruises en rondreizen. De culturele verrijking en het ontdekken van bezienswaardigheden in combinatie met het gemak van een georganiseerde rondreis vormen de grootste aantrekkingskracht.

Uit een consumentenonderzoek in België en Nederland van het gereputeerde onderzoeksbureau Metrixlab kwam naar voor dat gezinnen met kinderen vanaf 8 jaar steeds vaker open staan voor een vakantie gericht op cultuur. De klassieke all inclusive-zonnevakantie met glijbanen en een geanimeerde miniclub mag wel eens worden afgewisseld met een vakantie om de wereld te ontdekken en van dichtbij kennis te maken met andere culturen. Dit kan zowel op exotische bestemmingen als dichter bij huis. Je kan meerdere plaatsen bezoeken tijdens één reis via bijvoorbeeld een cruise, die aanlegt bij verschillende steden met wereldfaam. Van de ondervraagde gezinnen overweegt 35% een culturele rondreis te boeken binnen 2 jaar. De gezinnen met kinderen tussen de 6 en 12 jaar overwegen vaker een groepsrondreis, terwijl gezinnen met oudere kinderen een eveneens georganiseerde, maar individuele rondreis verkiezen.

Wat weerhoudt deze gezinnen ervan om zelf een ‘ontdekvakantie’ samen te stellen en te boeken? Het regelen van alle vervoer, overnachtingen en toegangskaarten op onbekend terrein en eventuele onverwachte extra kosten ter plaatse zijn factoren die het vaakst worden genoemd als obstakel om de reis op eigen houtje te organiseren. De beschikbare tijd wil men besteden aan elkaar, aan quality time met het gezin, en niet aan het regelen van al die zaken.

Een georganiseerde rondreis, op individuele basis of met een gelijkaardige groep, biedt dan uitkomst. TUI België voorziet in zijn rondreizen steeds voldoende individuele vrijheid. In het programma zijn talrijke vrije momenten opgenomen die het gezin zelf naar believen kan invullen.

Ook de begeleiding in je eigen taal kwam in de enquête als belangrijk element naar voor, net als een relaxed tempo en natuurlijk een reisdatum en -duur die passen binnen de schoolvakanties.