TUI: opvallende stijging (+22%) van aantal minitrips in december

Het aantal korte vakanties in december (met afreis voor de kerstvakantie) ligt dit jaar 22% hoger dan vorig jaar en zelfs 60% tegenover 2016. De periode net voor de jaarwissel leent zich perfect voor een korte trip. Maar de Belg spendeert ook steeds vaker zijn laatste vakantiedagen aan een reisje naar het buitenland. Dat blijkt uit onderzoek van touroperator TUI rond het fenomeen van het toenemend aantal korte vakanties in december. Het gaat om reizen van gemiddeld 4 nachten.

De stijging van het aantal kortvakanties aan het eind van het jaar is een trend die al enkele jaren bezig is. TUI, de grootste reisorganisatie van België, merkt jaar na jaar een stijging van meer dan 20% bij het aantal minitrips (verblijven korter dan een week) in december. De redenen voor die groei liggen voor de hand: de aantrekkingskracht van grote steden -en vooral de eindejaarshopping-, de nood om even zon te tanken in de donkerste periode van het jaar, maar blijkbaar ook het opnemen van de resterende vakantiedagen. Dat blijkt uit een analyse van TUI.

Vaak reserveren loontrekkenden enkele van hun vakantiedagen voor onverwachte omstandigheden. En als blijkt dat ze die bij het einde van het jaar nog openstaan hebben, gunnen ze zich een last minute minitrip. Het zijn vaak mensen die niet op reis gaan tijdens de kerstvakantie, maar die gebruik maken van de voordeeltarieven net voor de schoolvakantie. Hierdoor kan de kost van de vliegvakantie vaak worden beperkt tot €200 à €300 per persoon, alles inbegrepen.

De traditionele Duitse kerstmarkten zijn een vaste waarde. Het dichtbijgelegen Keulen is deze winter zelfs dubbel zoveel geboekt als in december 2017. Onder de grote metropolen is London al jaren the place to be voor enkele dagen kerstshopping “in style”. Ook deze maand wordt de Britse hoofdstad weer massaal bezocht, Brexit of niet. Het aantal boekingen op Londen ligt bij TUI 50% hoger dan in december 2017.