Sabena Aerospace en Brussels South Charleroi airport worden geprivilegeerde partners

Dankzij een nieuwe Belgische samenwerking willen beide bedrijven elkaar versterken, de aantrekkelijkheid van de site verhogen en de Waalse knowhow in de luchtvaart verder consolideren. De CEO van Sabena Aerospace – Stéphane Burton – en de CEO van Brussels South Charleroi Airport – Jean-Jacques Cloquet – hebben hun partnerschap en de daaruit voortvloeiende plannen voor de toekomst aangekondigd.

De recente opening van een volledig nieuw onderhoudsstation van Sabena Aerospace op Brussels South Charleroi Airport vormt het begin van een nieuwe samenwerking op lange termijn tussen beide ondernemingen. Het station stelt momenteel 14 technici tewerk en is gespecialiseerd in het onderhoud van de zogenaamde widebodyvliegtuigen van het type Airbus A340, waarvan de eerste modellen worden geëxploiteerd door de nieuwe onderneming Air Belgium.

De investering van Sabena Aerospace in het onderhoudsstation komt neer op 1 miljoen euro voor nieuwe faciliteiten, industrieel materiaal en personeelstraining. Volgend jaar plant Sabena Aerospace de aanwerving van nieuwe profielen. Het is de bedoeling om 20 mensen vast in dienst te hebben in het station tegen 2019 en om onderhoudsdiensten te kunnen aanbieden voor alle types van vliegtuigen. Momenteel voorziet Sabena Aerospace in het onderhoud van de vliegtuigen van vliegtuigmaatschappij Air Belgium, die recent de eerste langeafstandsvluchten in de geschiedenis van Brussels South Charleroi Airport heeft uitgevoerd (Hong Kong). Er zijn op dit moment drie vliegtuigen in dienst en in september komt er nog een vierde bij.

Naast onderhoudsactiviteiten en operationele support (MRO), wil Sabena Aerospace ook nieuwe activiteiten ontwikkelen in de regio en de partnerships met verschillende actoren rondom de luchthaven van Charleroi versterken zoals: – Het partnerschap in de luchtvaartopleidingen met het WAN, dat theoretische opleidingen aanbiedt, terwijl Sabena Aerospace praktische “On-Job-Trainingen” kan aanbieden. Opleidingen zijn nu ook beschikbaar op de luchthaven van Charleroi, naast de luchthaven van Brussel; – De samenwerking met SONACA en STEMME omvat een ontwikkelingsproject van Temploux; – Een samenwerkingsproject met verschillende actoren in de regio op het gebied van vliegtuigontmanteling en -recyclering.

In het algemeen is Sabena Aerospace van plan deel te nemen aan alle andere samenwerkingsprojecten op luchtvaartgebied die zullen worden ontwikkeld in het kader van de Luchtvaartcluster dat momenteel wordt ontwikkeld. In dit kader heeft Sabena Aerospace in Gosselies een nieuw filiaal opgericht dat de naam ‘Sabena Aerospace Technologies’ draagt, met de bedoeling om deel te nemen aan verschillende Research & Development initiatieven. Het is de ambitie van Sabena Aerospace om in de komende 5 jaar ongeveer 50 tot 70 mensen aan te nemen in Charleroi, verspreid over haar verschillende activiteiten in de luchtvaartsector.

Stéphane Burton, CEO van Sabena Aerospace: “de investeringen in de luchthaven van Charleroi passen volledig binnen de langetermijnstrategie van ons bedrijf. Ons doel is om actief te zijn in alle grote luchthavens in België. We waren al aanwezig in Brussel, Luik en Antwerpen, dus Charleroi was een logische volgende stap. Dat we hier de onderhoudsoplossing kunnen zijn voor de eerste langeafstandsvluchten op deze luchthaven, is nog maar het begin van een mooi en lang verhaal. We hebben hier tal van projecten in de coulissen staan, in nauwe samenwerking met de luchthaven van Charleroi en de luchtvaartspelers in de regio om samen nieuwe activiteiten te ontwikkelen in deze sector die centraal staat in ons businessplan.”

Jean-Jacques Cloquet, CEO van Brussels South Charleroi Airport: “deze samenwerking is absoluut een mooi, Belgisch verhaal en zet de luchthaven van Charleroi op de kaart als spilpunt voor langeafstandsvluchten. We zijn heel blij met de aanwezigheid van Sabena Aerospace, dat zonder twijfel nog heel wat andere luchtvaartmaatschappijen zal kunnen overtuigen om te kiezen voor Brussels South Charleroi Airport, zowel voor lange als korte-en middellange vluchten. Bovendien zorgt deze samenwerking voor werkgelegenheid en is dit nog maar eens een bewijs van de kwaliteitsvolle luchtvaartexpertise in Wallonië”.

Sabena Aerospace is een onafhankelijke Belgische onderneming, internationaal actief, die oplossingen biedt op het gebied van onderhoud en exploitatie van civiele en militaire vliegtuigen. Sabena Aerospace structureert haar activiteiten rond 4 Business Units: Engineering & Training, Operational Support, Components and Defense. Sabena Aerospace telt iets meer dan 400 medewerkers en ontwikkelt haar activiteiten vanuit haar historische hoofdzetel op Brussels Airport, dankzij haar dochterondernemingen in 9 landen in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (België, Luxemburg, Duitsland, Italië, Tanzania, Congo RDC, Congo Brazzaville, Zimbabwe & Mauritanië). Het internationale bedrijfsmotto vormt in alle opzichten de strategie van de onderneming: “Keep on flying, we take care”.

Laatste nieuws:

– 2017: overeenkomst voor een nieuw contract voor het zware onderhoud (Heavy Maintenance) van militaire transportvliegtuigen (C130) voor de NAVO op Brussels Airport; lancering van line maintenance in Kinshasa en Brazzaville voor verschillende internationale klanten, waaronder Air France; opening van een nieuw onderhoudsstation op de luchthaven van Antwerpen voor het onderhoud van de VLM-vliegtuigen; opening van een nieuwe opslagplaats in Nossegem (nabij Brussels Airport) in het kader van haar “Hold & Repair” activiteiten voor Europese spelers in vliegtuigontmanteling;

– 2018: opening van een nieuw station in Nouakchott (Mauritanië) in een joint venture met Mauritania Airlines; 2018: lancering van de joint venture “Ignition!” met Sonaca om een nieuwe aanpak aan te bieden voor operationele ondersteuning van militaire vliegtuigen; lancering van een nieuw onderhoudsstation op de luchthaven van Charleroi voor het onderhoud van de vliegtuigen van Air Belgium.