Seafood & proeverij

Adri Bout, oprichter van Seafarm, komt uit een echte visserijfamilie. Na de sluiting van de Veerse Gat Dam verhuist het gezin Bout in 1965 van Veere naar Colijnsplaat. Evenals zijn vader en drie broers bouwt ook Adri een eigen bestaan op in de zeevisserij. Met zijn trawler en bemanning kiest hij week in week uit het ruime sop en vist op de Noordzee voornamelijk op platvis en kabeljauw.

Echter, Adri Bout beseft dat de zeevisserij niet oneindig is. Onbalans tussen de natuur en de zeevisserij zorgen voor steeds strengere regelgeving en in 1993 besluit Adri om het totaal anders aan te pakken. Hij start met enkele compagnons een viskwekerij. Daarnaast onderzoekt Seafarm in 1996 of er een rendabele visserij en verwerking van messchelpen mogelijk is. Na de ontwikkeling van een geschikte visserijmethode voor deze schelpdieren moet Seafarm nog de markt ontwikkelen. Ook moet de verwerking van de schelpen nog helemaal op poten worden gezet. In 2002 heeft Seafarm de zeevisserij van tong, schol, kabeljauw en garnalen afgestoten. Dit om zich meer te kunnen concentreren op de visserij en verwerking van messchelpen en de kweek van tarbot.

Cruciaal in het gehele vangst- en verwerkingsproces is het evenwicht met de natuur. Dit proces start reeds in de logistieke keten, want er wordt alleen op bestelling gevist. De schelpdieren worden met een innovatieve vangstmethode aan boord gebracht, waarna de te kleine exemplaren terug worden gevoerd en zich opnieuw in de zandbodem nestelen. De natuurlijke voorraad is dermate groot dat deze vorm van exploitatie geen enkel gevaar oplevert voor de natuur.

Viskwekerijen zijn in Nederland niet nieuw. Reeds in de 80’er jaren werd menig boerenbedrijf omgebouwd voor het kweken van meervallen. Ook de kweek van zalmen heeft een immense opmars gekend. Zover zelfs dat de zalm van een luxe produkt is veranderd in een alledaags produkt met dramatische gevolgen voor de prijsontwikkeling en het voortbestaan van de zalmkwekerijen. De uitdagingen voor ondernemers in de viskwekerij ligt met name in het verantwoord kweken van nieuwe soorten en het ontsluiten van de bijbehorende markt.

Seafarm vist, verwerkt en exporteert mesheften en andere schelpdieren binnen Europa. Daarnaast heeft Seafarm de meest duurzame en energiezuinige tarbot kwekerij van Europa. Hierbij is dierenwelzijn en milieuvriendelijkheid een curciaal uitgangspunt, worden geen antibiotica gebruikt en recycleert het water. Om dit ook economisch rendabel te maken is Seafarm continue aan het innoveren.

Door de kennis van water, waterkwaliteit, schelpdieren en de voorliefde voor oesters is Seafarm een oesterhuis begonnen onder de naam Renart Boulon. De oesters worden geaffineerd in zuiver zilt bronwater en hierdoor ontstaat er een unieke en volle smaak. De oester is uitermate geschikt als aperitief of voor feesten en partijen.

Seafarm Seafood & Proeverij is een proeflokaal inpandig in het gebouw van Seafarm in Kamperland. Het proeflokaal vormt de laatste schakel tussen de verwerking van de producten en de eindconsument. Op deze manier is de consument altijd gegarandeerd van de meest verse kwaliteit die op dat moment in de markt verkrijgbaar is.

Het is mogelijk om alle eigen schaal- en schelpdieren te kopen voor thuis, maar ook is het mogelijk om laagdrempelig alle schaal en- schelpdieren en tarbot die Seafarm kweekt, verwaterd en verkoopt, te proeven. Voordeel voor de consument is hier ten alle tijden, dagvers garantie, uitleg over de diversen producten en bereidingsadvies aan de koks.

Het proeflokaal is makkelijk te bereiken met de auto of fiets. Het dorp Kamperland is in heel Nederland bekend als badplaats aan de Zeeuwse kust. Er zijn voldoende parkeerplaatsen aanwezig, waar bezoekers van het proeflokaal of de groothandel gebruik van kunnen maken.