Sens: het creatieve Italië van Eddy Münster – Kasteleinsplein Elsene

De Italiaanse keuken is zonder twijfel een van de meest populaire en geapprecieerde wereldwijd. De basis zijn fantastische ingrediënten en recepten die van generatie op generatie worden doorgegeven en waar iedere chef zo goed mogelijk de keuken van zijn grootmoeder wil naboosten, van ‘la nonna’, de dame die hem een heel gastronomisch patrimonium naliet. Maar kijk, het kan ook anders. De traditie en de producten vormen nog steeds de basis, maar er wordt tegelijk naar andere culinaire tendensen gekeken, innovatieve vooral.

De Italiaanse keuken herinterpreteren met kennis, vakmanschap en culinaire technieken van bij ons, met een vleugje Franse nostalgie en een noodzakelijk schepje Belgische savoir faire; dat is de uitdaging die Eddy Münster aangaat in zijn allernieuwste culinaire avontuur «SenS».

Eddy Münster: liefhebbers van trefzekere combinaties tussen wijn en gerecht kennen hem dankzij het geslaagde concept van « Wine in the City ». Nadat hij les volgde aan het Ceria, werkte hij in befaamde restaurants zoals Comme chez Soi en Bruneau, waarna hij voor eigen rekening startte en naar het Astridplein in Jette trok om er te koken en verbluffende combinaties tussen wijn en gerecht voor te stellen, met een al even verbluffende prijs-kwaliteitverhouding.

Het is dit talent dat de Franse eigenaars, van een van de mooiste etablissementen aan het Kasteleinsplein in Elsene bezitten, overtuigden om hun nieuwste concept aan hem toe te vertrouwen, met als ondertitel: «Het smakelijke Italië van Eddy Münster». Op deze locatie huisde voorheen Fellini en daarna Basta Cosi, huizen met Italiaanse accenten die vooral pasta en pizza centraal stelden. Voortaan wordt in deze zaak een nieuw culinair hoofdstuk geschreven, temeer daar het Kasteleinsplein  nood heeft aan een nieuwe hoogstaande culinaire identiteit.

In het nieuwe restaurant krijgen de zintuigen een centrale en dominerende rol.  Zicht, smaak en geur … kortom « SenS », of ‘zintuigen’ in het Nederlands, daar draait het immers allemaal om. Zo zijn er het zicht, de smaak, de geur … Het zicht, een sober en elegant decor met prachtige en authentieke Venetiaanse luchters van het nabije Murano, stuk voor stuk unieke stukken uit een van de laatste glasblazerijen van het eiland. Kunstwerken die in dit geval getekend werden door meester-glasblazer Aristide Najean. Zitbanken aan de muur en zwarte tafeltjes die mooi contrasteren met de ruwe, wit geschilderde muren en een spiegelgalerij achter de zitbanken. De toegang tot de zaaltjes bovenaan biedt enkele intieme erkers met zicht op het restaurant. De eerste verdieping wordt momenteel gebruikt als locatie voor kleine meetings of privé maaltijden, terwijl de bovenste verdieping aldus Kevin Masy wellicht wordt omgebouwd tot fumoir met degustatieruimte voor topwijnen en alcoholrijke dranken.

Zicht, geur en smaak gaan uiteraard ook schuil in de magnifieke bordpresentaties die door Eddy Münster worden bedacht en ter plaatse worden gerealiseerd door chef Titouan Bussière , deze Franse kok ruilde het zonnige, zomerse en mondaine Saint Tropez voor een stekje in Brussel. Voor buitenstaanders onbegrijpelijk maar Titouan zegt met een kwinkslag dat liefde en passie, facetten zijn die het leven een onverwachte wending kunnen geven.  Hij is hoe dan ook een chef die in volledige creatieve symbiose met Eddy samenwerkt en zich perfect kan vinden in de persoonlijke aanpak van deze kookstijl, tevens het handelsmerk van « SenS ».

SenS brengt een persoonlijke visie op de Italiaanse keuken gebracht met een kookstijl die er niet voor terugdeinst, wanneer dat nodig is, om bepaalde principes compleet overboord te gooien. Of zoals Eddy Münster het stelt: «Italiaanse chefs hebben in het algemeen de gewoonte om te doen wat hen geleerd is, om dingen opnieuw te maken, zo perfect mogelijk, gerechten die verankerd zitten in familiale tradities. Hier wordt de Italiaanse keuken opnieuw herbekeken met vaardigheden die meer van bij ons zijn. We proberen naar Italië te kijken met een veel ruimere blik en niet in stereotypen te vallen.» Een traditioneel Italiaans recept bereidt volgens de tradities van de Franse gastronomie zorgt voor onverwachte smaakaccenten, decoratieve presentaties en verwent de smaakpapillen op succulente wijze.

Menu’s

De kaart staat bol van uitdagende gerechten die echter ook terug te vinden zijn in de diverse interessante menu’s. In de suggestieve bloemlezing o.m. gnocchis van pastinaak en zwarte olijven, bouillon van ui, rozemarijn en mierikswortel, gemarmerde burrata met gerookte olie, croutons, tomaten met basilicum en grelot-uien of sint-jakobsmossel met krokant kalfsvlees, koraalpoeder, rouille en ingekookte jus. Als hoofdgerecht kan dat o.m. met op de huid gebakken roodbaars met roveja-linzen, tahin, fumet, mais en prei, een viennoise van poon met espuma van kabeljauwbrandade en ricotta of tagliata van simmentalrund met krokantje van parmezaan en wijnjus. En omdat Eddy een kei is in het samenstellen van een menu en er telkens trefzekere wijnen aan koppelt, zijn deze zeker even aantrekkelijk. Zo zijn er het 3 gangenmenu ‘gourmand’ voor € 37 of € 57 met aangepaste wijnen, het 4-gangenmenu ‘équilibre’voor € 50 of € 75 met wijnen, het menu ‘châtelain’ 5-gangen  voor € 65 of € 95 met wijnen en tot slot het menu « découverte » voor € 75 of € 110 met aangepaste wijnen. Verder is er een vegetarisch driegangenmenu tegen € 37 of € 57 met wijnen en een uitstekende lunch van twee gangen tegen € 25 of € 40 met wijnen. De bediening staat onder leiding van Kevin Masy, die eerder ook bij Bruneau werkte, een op-en-top professional die gasten wegwijs maakt in de intelligent samengestelde wijnkaart met daarop een vijftigtal Franse en Italiaanse wijnen die niet alleen origineel zijn maar ook prettig geprijsd, met suggesties die elke week veranderen.

Wij kozen voor onze proeverij voor het 4-gangenmenu  ‘équilibre’ en werden bij aanvang verrast door een leuke prosecco met tal van wulpse bubbels. Als voorgerecht serveerde Titoaun een tartaar van gamba’s met ravioli van avocado, getooid met enkele subtiele druppels van olijfolie met kruiden, een bereiding die uitgroeide tot een lekkere en smeuïge introductie, vergezeld van een witte La Raia Cortese 2014 Piemont, goudgele kleur en mooi smaakpalet.  Volgde een orrechiette à la norma met quenelles van muntricotta. Heerlijke pasta, evenwichtig en toch mooi gekruid, hierbij werd een Sauvignon blanc 2014 – Coteaux du Giennois – Loire geserveerd. Een mooie witte wijn, jong maar zeer fruitig, al hadden we persoonlijk liever een jonge Italiaanse wijn gezien.

Het hoofdgerecht werd enerzijds een suprême van duif met citroengnocchis en spinazie met jus van citroenthym. Heerlijk van smaak, mooi rosé en succulent, een absolute topbereiding. Erg attent was het potje warm citroenwater met nieuwe servet dat werd aangeboden, een opsteker en aanrader voor tal van gelauwerde restaurants. Wij genoten van een mediterrane poon, op vel gebakken met geurig assortiment van krokante aubergines en subtiel citroensausje. Hierbij werd een Cà dei Frati- Ronchedone 2013 uit Lombardije geserveerd, subtiele houttoetsen en stevige rode kleur met rijke aroma’s van rijp rood fruit die beide gerechten subliem ondersteunde. Als afsluiter een met Chianti gepocheerde peer, profiteroles à la panna cotta en  nougatijs met een zoete en frisse Fattoria San Giuliano 2014 Moscati d’Asti DOCG die het Italiaans karakter ten voeten uit tekende. Voor ons globaal een zeer innovatieve benadering van de Italiaanse gastronomie via een sterk en super dynamisch concept dat perfect past in wat gezellig uit eten vandaag moet zijn: aangenaam, innovatief en smakelijk!

Sens – Kasteleinsplein – 32 -1050 Elsene

Tel 02- 534 13 94 – gesloten op zondag en maandag

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  3 sterren

Franse gastronomische benadering van Italiaanse keuken

mooie presentaties

evenwichtige savoureuse gerechten

attente bediening

gezellig en sfeervol decor