Sint Maarten doet live verslag van situatie op het eiland!

St. Maarten is getting back on track. Dat was de boodschap van de nieuwe minister van Toerisme van St. Maarten, Mr. Stuart Johnson, tijdens het State of the Industry Event op 21 september in het Muziekgebouw aan het IJ, georganiseerd door het Nederlandse en Franse Toeristenbureau van St. Maarten. Ms. May-Ling Chun (Nederlandse Toeristenbureau) en Olivier Louis (Franse Toeristen Bureau) benadrukten dat de kracht van het eiland zit in samenwerking. Door middel van een live verbinding met het zonnige eiland zagen de genodigde pers en reissector met eigen ogen dat St. Maarten weer back on track is. Louis en Chun gaven tijdens een persconferentie een update van de huidige stand van zaken in de verschillende sectoren aan beide zijden van het eiland en een prognose voor de toekomst.

Johnson Stuart, Minister van Toerisme St. Maarten: “Vandaag komen we naar buiten als één bestemming die expertise en middelen delen in ieders belang. Tezamen zullen wij de bestemming diversifiëren en promoten door de relaties te bestendigen in het koninkrijk en met regionale en internationale partners om ervoor te zorgen dat St. Maarten zijn hubfunctie in de noordoostelijke Caribbean behoudt. Deze samenwerking tussen beide zijden symboliseert onze identiteit en waarden en creëert een unieke synergie die ons toelaat om sterker dan ooit de markt weer te betreden.”

May-Ling Chun, directrice van het St. Maarten Tourist Bureau: “Het Nederlandstalige St. Maarten en Franstalige Saint-Martin slaan meer dan ooit de handen in elkaar. St. Maarten, the friendly island, is uniek dankzij deze twee naties die elkaar versterken op het eiland en ver daarbuiten.”

Vliegveld

Prinses Juliana International Airport heeft goed nieuws: de geschatte wekelijkse zitplaatscapaciteit bedroeg in de winter van 2016/2017 24.229. Nu is deze reeds op het niveau van 10.792. In totaal zijn 21 van de 26 luchtvaartmaatschappijen die het land pre-Irma bedienden teruggekeerd naar de bestemming, wat neerkomt op 84 procent. Daarnaast zijn er nu vier nieuwe maatschappijen op de route van St. Maarten: Air Century, SkyHigh, SXM Airways en interCaribbean. Voor Irma had het eiland 394 wekelijkse vluchten. Rond oktober 2018 verwacht de luchthaven het wekelijkse aantal vluchten te verhogen tot 310, wat neerkomt op 78,7 procent.

“De commerciële vluchten bevinden zich nu op 80 procent van wat ze voorheen Irma waren, met praktisch alle grote luchtvaartmaatschappijen terug om de bestemming te bedienen. De luchthaven is bezig met het opstellen van een strategisch plan. Het jaar 2020 is nog steeds de deadline voor het volledige herstel van het landingsgebied”, zegt Chun.

 

De vertrek- en aankomsthal van de luchthaven op St. Maarten zullen per november 2018 terug verhuizen naar een tijdelijke plek op de begane grond van het bestaande hoofdterminalgebouw. Sinds orkaan Irma in september het eiland aandeed en de hoofdterminal beschadigde, zijn vertrek- en aankomsthal verplaatst naar speciaal daarvoor aangelegde, tijdelijke paviljoens. “Het verhuizen van de vertrek- en aankomsthallen naar de oorspronkelijke terminal is een grote stap voorwaarts. Tot en met november wordt gebruik gemaakt van de tijdelijke aankomst- en vertrekhal op Princess Juliana International Airport”, aldus Chun.

Louis: “We verwachten dat de hangar op Grand Case Airport tegen eind 2018 voltooid zal zijn. Dankzij een recente reorganisatie zijn we nu in staat om meer mensen aan te nemen, zo breidden we on team uit van 23 naar 40 medewerkers.”

Cruisehaven

De cruisehaven van St. Maarten was al snel back in business. Begin december kwamen de eerste cruiseschepen de haven van St. Maarten weer binnen. Daarmee was een terugkeer van het toerisme op St. Maarten een feit. Vanaf januari 2018 liggen er dagelijks weer 2-4 cruise schepen tegelijk in de haven. Van januari 2018 tot 6 september ontving de haven 972.000 cruisepassagiers. Deze week werd de miljoenste cruisepassagier van dit jaar verwelkomd. Vanaf december 2018 zullen er ook weer cruises starten vanaf St. Maarten. 20 procent van deze passagiers verblijft voor of na hun cruise meer dan drie dagen op het eiland.

Excursies

Momenteel zijn er 51 bedrijven die excursies aanbieden weer geopend. Dit is ongeveer 85% van het aantal voor de orkaan. Van de 300 restaurants zijn er inmiddels weer 150 heropend. En daar komen dagelijks nieuwe meldingen bij. “Een medewerker van ons bezoekt de locaties om in kaart te brengen hoe we ervoor staan”, aldus Chun. “Ook de stranden zijn weer schoon en klaar om toeristen te ontvangen, meld Louis.

Hotels

Het hotelonderzoek van het St. Maarten Tourist Bureau wijst uit dat er momenteel 1,328 kamers beschikbaar zijn op het Nederlandse deel van St. Maarten. “Dit is 34% van de capaciteit van voor de orkaan. Voor het vierde kwartaal worden dat 2.167 kamers (56%) en tijdens het eerste kwartaal van 2019 zal de capaciteit naar verwachting zijn opgetrokken naar 2,726 kamers, goed voor 70% van de capaciteit pre-Irma”, zegt Chun.

Op 1 juni jl. opende Oyster Bay Beach Resort opnieuw de deuren en Divi Little Bay Beach Resort verwelkomt sinds 12 mei weer gasten. De heropening van Sonesta Ocean Point is gepland op 15 november, de heropening van Sonesta Maho Beach Resort en Casino is zal plaatsvinden op 1 februari 2019.

Franse toeristenbureau

Wat de heropening van het hotel in St. Martin in het Frans betreft, zei Louis dat La Plantation op 15 oktober weer open gaat. De heropening van L ‘Esplanade Hotel is gepland voor begin november, de Grand Case Beach Club zal half november de deuren weer openen. Het Esmeralda resort gaat weer open op 1 november, het La Playa Hotel op 10 december en ook Belmond La Samanna is weer geopend vanaf 10 december. “Tegen het einde van dit jaar zal de hotelcapaciteit op het Franse Saint-Martin 1.035 kamers bedragen”, vertelt Louis.

Samenwerking

In de tussentijd lanceert l’Office de Tourisme Saint-Martin in samenwerking met Nederlandse St. Maarten Tourist Bureau eind september een tijdelijke website die regelmatige updates zal bieden over de ontwikkelingen op zowel het Franse als het Nederlandse deel van het eiland. De toeristenbureaus gaan zich als één vakantiebestemming profileren.