SIRHA Lyon 2021:

Na 5 dagen heeft SIRHA – het internationale salon voor professionals in de horeca, hospitality en voeding – haar deuren opnieuw gesloten. Het moment om de balans op te maken van deze langverwachte 20e editie, die onvermijdelijk in het teken stond van het herstel: bijna 150.000 professionals en meer dan 2.000 exposanten en merken waren aanwezig.

Mooie cijfers voor deze post-covid editie: Hoewel de gezondheidssituatie nog steeds bepaalde beperkingen oplegde, was de twintigste editie een waar succes te noemen. Enkele kerncijfers : 1 tentoonstelling ‘Chefs revolution(s)’ – 2 restaurantconcepten; – 6 evenementenscènes; – Meer dan 60 wedstrijden, masterclasses en activiteiten; – 350 nieuwigheden en innovaties; meer dan 2100 exposanten en merken; – 149.100 professionele bezoekers; – Meer dan 15 ton  levensmiddelen ingezameld door de voedselbank.

Volgens Olivier Ginon, voorzitter van GL Events en organisator van SIRHA, was het salon in 2021 ‘de veerkrachtige editie die de Food Service verwachtte’. Na lange en moeilijke maanden voor de sector was het inderdaad een editie die het offensief niet schuwde. Bezoekers waren meer dan ooit op zoek naar innovaties in de professionele sfeer, in een context van een hernieuwde groei.

De Franse president Emmanuel Macron was een zeer opvallende verschijning tijdens deze editie. Het was dan ook de eerste keer in 40 jaar dat een Franse president het SIRHA-salon bezocht. President Macron kwam zijn steun betuigen aan professionals uit de sector, die zwaar getroffen is door de covid-crisis. Hij maakte ook van de gelegenheid gebruik om impactvolle regeringsbeslissingen aan te kondigen, met name de belastingvrijstelling voor fooien die met een bankkaart worden betaald in Frankrijk.

Andy De Brouwer wint zilver bij de ‘Trophée du Maître d’Hôtel’

 Andy de Brouwer (van het restaurant ‘Les Eleveurs’ in Halle) eindigde als tweede in de wedstrijd ‘Trophée du Maître d’Hôtel’. Laureaat werd Gallene Corentin, terwijl Emmanuel Klein het podium vervolledigde. Het was de derde editie van deze wedstrijd, waarbij de deelnemers verschillende technische proeven werd voorgeschoteld, en ook naar hun algemene- en wijnkennis werd gepeild. De Trophée du Maître d’Hôtel werd behaald door een Franse chef, net als de prestigieuze ‘Bocuse d’Or’.

Deze Bocuse d’Or, de grootste gastronomiewedstrijd ter wereld werd gewonnen door Davy Tissot en zijn team. Zij waren uitermate trots die titel in eigen land te kunnen behalen, zeker omdat het al 8 jaar geleden was dat een Frans team de Bocuse d’Or gewonnen had. De Belgische deelnemers haalden dit jaar de finale niet, maar strandden op de vorige editie in 2019 wel op een zeer eervolle 8e plaats.