Sodexho België klaar om heropening bedrijven te ondersteunen

Als dienstenbedrijf aanwezig in ziekenhuizen, rust- en verzorgingstehuizen, bedrijven, overheidsinstellingen, gevangenissen, en centra voor personen met een beperking, beleeft Sodexo België de COVID-19 crisis van heel dichtbij mee. Terwijl de operationele medewerkers onmiddellijk de bres in sprongen om werkers in de zorgsector zo goed mogelijk te steunen, werkte het bedrijf in de achtergrond aan een dienstenpakket, aangepast aan de richtlijnen van de overheid, om zijn klanten door de nakende overgangsperiode van graduele heropening te loodsen.

Door de overheidsmaatregelen zag Sodexo 45% van zijn actieve vestigingen volledig sluiten (scholen, universiteiten, openbare horecapunten, bedrijven, ..), en 10% gedeeltelijk sluiten. De overige 45% van sites bleven geopend, waaronder rust- en verzorgingstehuizen (RVT) en ziekenhuizen, die zich in de frontlinie bevinden in de strijd tegen COVID-19. De toewijding van het zorgpersoneel inspireerde en motiveerde de Sodexo-teams. Zij organiseerden acties om de frontlinie te ontlasten: van het aanbieden van afhaalmaaltijden, goodie bags met gezonde snacks, de oprichting van een winkel op de sites met basisbenodigdheden tot de samenwerking met supermarkten voor de levering van de persoonlijke bestellingen van de zorgwerkers.

Sodexo ondersteunt zijn klanten in de strijd tegen COVID-19

Binnenkort openen een aantal bedrijven terug hun deuren en Sodexo is volledig klaar om hen hierbij te helpen. Niets is nog zoals het was, en daarom zorgt Sodexo ervoor dat de opstart kan gebeuren binnen deze vernieuwde omstandigheden. De veiligheid van iedereen is en blijft uiteraard de topprioriteit. Om de heropstart zo veilig en vlot mogelijk te laten verlopen, biedt het bedrijf 5 aangepaste diensten voor zijn klanten:

• Maaltijden: een uitgebreid afhaalaanbod, voor zowel onmiddellijke consumptie als meeneemmaaltijden voor een later tijdstip. Deze kunnen via een online applicatie van Sodexo besteld en betaald worden.

• Reiniging en desinfectie van de werkplek : preventief reinigen, van vaak aangeraakte oppervlakken, met hiervoor aangepaste reinigingsmiddelen, alsook de reactieve reiniging in geval van contaminatie van de werkplek door COVID-19 besmetting. Daarnaast wordt er ook een aangepaste oplossing voor afvalbeheer van persoonlijke beschermingsmiddelen (handschoenen, mondmaskers, ..) aangeboden.

• Oplossingen voor luchtkwaliteit in gebouwen: aanvoer verse lucht door middel van de HVAC installatie.

• Aangepaste receptie- en beveiligingsdiensten, met extra controle op COVID-19 maatregelen, een veilige doorstroming van alle personen en extra reiniging van de receptieruimte en -oppervlakken.

• Oplossingen voor slimme indelingen van ruimtes, om het aantal personen per m2 te reduceren en een veilige doorstroming van personenverkeer te garanderen.

De Belgische Sodexo-medewerkers staan als één team klaar, om blijven verder te strijden tegen het COVID-19 virus, samen met hun klanten, leveranciers en partners.

Solidariteit met de meest kwetsbare groepen

Het bedrijf organiseert sinds het begin van de crisis ook acties voor minderbedeelden: enkele tienduizenden maaltijden werden gedoneerd aan het Burgerplatform, aan Sister House (dat migrantenvrouwen verwelkomt), aan l’Îlot (dat zich over daklozen ontfermt) en aan andere daklozenorganisaties die voedseloverschotten kregen na de onverwachte sluiting van een aantal Sodexo-vestigingen.

Hoewel het werk in ziekenhuizen en in rust- en verzorgingstehuizen intensiever is geworden, heeft de gedeeltelijke of volledige sluiting van een aantal van onze vestigingen een impact gehad op de werkgelegenheid, met een beroep op tijdelijke werkloosheid als gevolg van overmacht. Om de impact op de medewerkers te beperken, heeft Sodexo een fonds van 30 miljoen euro in het leven geroepen, waarvan twee derde afkomstig is van de directie van het bedrijf. Denis Machuel, CEO Sodexo, en Sophie Bellon, Voorzitter van de Raad van Bestuur, hebben zich ertoe verbonden om afstand te doen van 50% van hun vaste salaris. De 200 topmanagers, waaronder Michel Croisé, President van Sodexo Benelux, en Jérôme Lemouchoux, CEO van Sodexo Benefits & Rewards België, geven hun variabele jaarlijkse vergoeding op ten gunste van het fonds. Binnen de Belgische organisatie wordt er nog een extra bijdrage geleverd door alle kaderleden die hun bonus afstaan ten voordelen van de meest kwetsbare groepen bij Sodexo.