SOIS BELGE ET TAIS-TOI 2018*2019

21ste voorstelling in 2.1 versie. Een enkele datum in Vlaanderen, afspraak in Gent in de Vooruit op zaterdag 16/03 om 20u. Opgelet, deze voorstelling is niet geschikt voor te gevoelige politici!

De 21ste voorstelling vindt plaats tussen twee verkiezingen in en dat klinkt alvast veelbelovend. Na de gemeente- en provincieraadsverkiezingen van oktober 2018 en voor de federale, gewestelijke en Europese verkiezingen van mei 2019, is er geen beter moment voor SOIS BELGE ET TAIS-TOI!

De auteurs vonden opnieuw hilarisch materiaal en de voorstelling zal tot op het allerlaatste moment geen herschreven worden. Verkiezingsslogans, resultaten, politieke spanningen, allianties, verraad, boutades, communautaire kwesties, de herfederalisering van de bevoegdheden, de complexiteit van ons land, de ermee kappende politici, de toekomst van Elio Di Rupo, de plaats van Theo Franken, een Catalaanse vluchteling op de lijst van de NVA, Magnette op de lijst van de Franse PS, enzovoort. Geef toe, er is stof genoeg om de geschiedenis in een komische versie te herschrijven. Het is dan ook geen toeval dat de visual voor de volgende tournee van SOIS BELGE ET TAIS-TOI! een smiley in een stemvakje is. “Met politiek kun je maar beter lachen, da’s beleefder”. In een democratie maakt lachen ook macht.

En wat veder nog? De jobdeal, de degressieve werkloosheidsuitkeringen, de knelpuntberoepen, de langdurig zieken, de beloofde sociale spanningen, de onschendbaarheid van de woonst, de thuisbezoeken, de pariteit in de politiek en het feminisme, de mobiliteit, de verübering van de samenleving, de politie, de fiets en de mobiliteit in Brussel, het populisme, de sociale media, het onderwijs en voetbal. De beruchte lessen Nederlands, terwijl er sprake is van het Engels als eerste landstaal. Er zit meer dan alleen maar politiek in SOIS BELGE ET TAIS-TOI!

En dan is er de ver-nieuwing. Het wordt een ‘SOIS BELGE ET TAIS-TOI! voorstelling in 2.1. versie. Vernieuwing maar ook continuïteit. En continuïteit in de vernieuwing. Dit jaar breidde het gezelschap van SOIS BELGE ET TAIS-TOI! zijn talent uit met een nieuwe ploeg om nieuwe uitdagingen aan te gaan: nieuwe energieën, nieuwe personages, nieuwe imitaties, nieuwe interpretaties. De uitdaging bestaat erin de personages met nog meer pit, humor en juistheid tot leven te brengen. Het scala van geïmiteerde persoonlijkheden wordt misschien wel uitgebreid met Crucke, Jeholet, Bacquelaine, Frédéric Daerden, Zakia Katthabi, Jean-Marc Nollet en Georges Louis Boucher… bijvoorbeeld. Naast het potentieel van deze nieuwe persoonlijkheden, zal het gezelschap zijn geregeld terugkerende personages, zoals Maggie, Franken, Hedebouw, Borsus en nog vele andere extra stofferen.

De voorstelling krijgt ook internationale gasten: Donald Trump, Poutine, Kim jung I, Justin Trudeau, Angela Merkel, Macron… worden dankbare doelwitten. Toch? En de actualiteit steekt een gul handje toe. Het lijkt wel of we geen sketches meer hoeven te schrijven, ze schrijven zich gewoon zelf.

Deze 2.1. versie is een portie plezier boordevol nut voor de democratie: een dosis typisch Belgisch surrealisme en een schep zelfspot. Meer dan een voorstelling is dit een hoogmis van Belgitude, de uiting van een kunst: de kunst om te kunnen lachen met de politiek en de actualiteit, met finesse en impertinentie dankzij de teksten uit getalenteerde pennen van auteurs die weten waarover ze het hebben.

Reservering via www.soisbelge.be