Stanhope Hotel Brussels by Thon hotels, een opgewaardeerd historisch patrimonium

De initiële ligging van de herenhuizen die later het Stanhope Hotel zullen worden, plaatst van bij het begin (begin 19de eeuw) dit adres in het hart van een prestigieus historisch en aristocratische Brusselse wijk waar de invloedrijke Belgische families woonden (Cockerill, Dansaert, Ducpétiaux, Frère-Orban, Stassart). Vandaag is deze locatie een van de meest gewaardeerde van de bovenstad. Nu ook gelegen in het hart van de Europese wijk, wordt de Stanhope niet minder bezocht door zijn nabijheid van het koninklijk paleis, de prestigieuze Guldenvlies- en Louisalaan of ook de Grote Markt, die gemakkelijk bereikbaar is te voet door het Koninklijk park te doorkruisen, of in een paar minuten met de wagen, zelfs met het nabijgelegen openbaar vervoer.

Het Stanhope Hotel, een schitterend gebouw uit de 19de eeuw, langsheen de Meeussquare, gerenoveerd door Georges Hobé, was het eerste Brusselse hotel dat in 1991 vijf sterren kreeg voordat het in 1996 door de heer Olav Thon werd overgekocht. Er dient echter opgemerkt dat dit eerste geklasseerde deel niet het hoofdgedeelte van het hotel uitmaakt en geen deel uitmaakte van het originele hotel.

In 1991 legde Lady Joan Stafford trouwens de laatste hand aan de decoratie van het House of Presidents in een Victoriaanse en geactualiseerde Regencystijl. Parallel hiermee danken wij ook aan Lady Joan Stafford de decoratie van het Brighton Restaurant die geïnspireerd is op de bankettenzaal van het Royal Brighton Paviljoen van koning Georges IV.

The House of Ambassadors, in 1850 gebouwd door Henry Partoes, voorzien van een majestueuze trap en grote ceremoniezalen, en uitgevend op de Meeussquare, werd geklasseerd in 1993 en in 2004 toegevoegd aan het Stanhope Hotel. Zijn 13 kamers, waaronder een Koninklijke suite en 2 vergaderzalen (uitgevend op het park, maar ook op een kleine binnentuin) kunnen worden geprivatiseerd en er is ook een aparte ingang.  

In de loop der tijd werd het initiële gebouw uitgebreid met andere delen die van dit emblematisch hotel een van de meest prestigieuze maar ook een van de meest gepersonaliseerde van de stad maakte. Vandaag maken een ruime lobby, een bar-salon-bibliotheek en een tuin met een schitterende eeuwenoude magnolia de kern van het hotel uit waarrond de verschillende aparte delen werden gebouwd. Ze hebben de volgende namen gekregen: The House of Queens (17 kamers), The House of Presidents (48 kamers), The House of Lords (47 kamers).

Daarna heeft men The House of Ambassadors (13 kamers), het privatiseerbare gedeelte dat uitgeeft op de Meeussquare maar, ook en vooral, Brighton Restaurant dat vandaag in handen is van Chef-kok Laurent Gauze.

Vandaag, eind 2018, is Frédéric Hill, Algemeen directeur van het Stanhope Hotel Brussels by Thon Hotels blij mee te delen dat alle kamers – buiten deze van de House of Queens (gedecoreerd door de Belgische Pieter Porter) – zopas werden gerenoveerd door de Noorse interieurarchitect Trond Ramsoskar. Over de twee laatste jaren zullen dus alle hotelkamers volledig gerenoveerd zijn.

Stanhope Hotel Brussels by Thon Hotels – Brighton Restaurant

Handelsstraat 9 – 1000 Brussel