Stedentrip naar Dublin en Belfast

Een nieuwe blik op een stedentrip naar Dublin en Belfast met traditie en natuur

 

Het najaar is een van de mooiste periodes om de hoofdstad van Ierland, Dublin, en de hoofdstad van Noord-Ierland, Belfast, te ontdekken. In beide steden is er er zowel de mogelijkheid om voor de bekende attracties te kiezen of om nieuwe dingen te ontdekken. Van het beroemde Guinness Storehouse en de Dublin Coastal Trail langs de unieke kustlijn tot feestelijke evenementen zoals het Winter Lights Festival in Dublin. Of van Titanic Belfast en de Belfast Traditional Music Trail tot de creativiteit en pop-up restaurants in het Cathedral Quarter in Belfast. Er is zoveel te zien en te beleven in de Ierse hoofdsteden met als extra bonus de warmte en het enthousiasme van de lokale bevolking!

Dublin in het najaar

Gelegen aan de kust, biedt Dublin meer dan cultuur en historie. De Dublin Coastal Trail is een unieke toevoeging aan een stedentrip. De route biedt uitzicht over de Ierse hoofdstad, ligt vol gezellige kustplaatsjes en benadrukt de rijkdom aan activiteiten en ervaringen langs de kust. De Trail loopt van Skerries ten noorden van de stad naar het zuidelijke puntje van Dublin, Killiney, en is gemakkelijk bereikbaar per trein (DART). Geniet ook van een rondje kajakken op zee of een intensieve kustwandeling en sluit af met de lokale visspecialiteiten bij Blue Bar Skerries, Beshoffs of Howth School of Fish.

Ook in het centrum van Dublin is er op culinair vlak veel te ontdekken. Van streetfood op de Temple Bar Food Market tot de verfijnde restaurants Chapter One en Dax. Maar ook het gezellige interieur van de traditionele Ierse pubs in Dublin biedt de perfecte pauzestop. Geniet van een verwarmende whiskey of Guinness, heerlijke pubmaaltijden en livemuziek. Op een frisse avond in Ierland is de pub de plek waar iedereen samenkomt – en iedereen is welkom!

Natuurlijk mogen tijdens een eerste bezoek aan Dublin de volgende unieke attracties niet gemist worden: het iconische Guinness Storehouse met de Gravity Bar bovenin met een 360 graden uitzicht over de stad, Trinity college met een van de meest imposante bibliotheken van Europa met meer dan 200.000 boeken, waaronder het meesterwerk Book of Kells en de twee kathedralen van Dublin, St. Patrick’s Cathedral en Christ Church Cathedral. Sla historische plekken als Glasnevin Cemetry, Dublin Castle en Kilmainham Gaol niet over en breng ook een bezoek aan musea als EPIC of de gratis musea National Museum of Ireland, National Gallery of Ireland en het National Museum of Decorative Arts and History.

Extra tip: Tijdens de maanden november, december en januari vindt er in Dublin ‘Winter in Dublin’ plaats, een verzamelnaam voor allerlei evenementen die het magische en feestelijke Dublin tot leven brengen. Zo staan in november live evenementen met muziek, komedie en theater centraal. In december kan er genoten worden van verlichte iconische gebouwen en bruggen tijdens het Winter Lights Festival, en van de kerstsfeer door de prachtige kerstverlichting en mooie kerstmarkten. Januari staat in het teken van cultuur en creativiteit met, in de bekende wijk Temple Bar, Tradfest, een van de beste muziekfestivals van Ierland met optredens van de beste Ierse muzikanten samen met internationale gasten.

Belfast in het najaar

Het muzikale Belfast, erkend als UNESCO Muziekstad, is een dynamische stad vol historie! De vele wandel- en fietstours zijn een goede manier om de stad beter te leren kennen. Loop bijvoorbeeld mee met The Best of Belfast Walking tour of de Creative Tours Belfast, die vooral gericht zijn op muziek en creativiteit. Voor de foodies zijn de tours van Taste & tour een aanrader, zij leiden je naar de plekjes met lokale authentieke producten. Liever op de fiets? Dan is de Lagan and Lough Cycle Trail, een van de meest interessante off-road routes langs de kust van Belfast Lough naar Jordanstown, een aanrader.

Naast alle indrukwekkende musea heeft Belfast ook een aantal gratis belevingen. Loop bijvoorbeeld de Glass of Thrones route langs zes glas-in-loodramen, die scènes van de populaire Game of Thrones© serie verbeelden. Of wandel over de Maritime Mile in het Titanic Quarter en ontdek de maritieme geschiedenis van Belfast bij de expositie ‘Built the City’, bij de 10 meter grote blauwe iconische Belfast vis genaamd ‘The Salmon of Knowledge’, bij het tenderschip SS Nomadic en natuurlijk in het indrukwekkende museum Titanic Belfast.

Ook de natuur rondom Belfast is een bezoek waard en vanaf Cave Hill Park, gelegen net buiten het centrum, heb je een mooi uitzicht over de stad. Vanaf Belfast Castle start de wandeling naar Cave Hill, tevens de toegangspoort naar de magnifieke Causeway kustroute. De start van een nieuw avontuur!