Steeds meer Belgen doen aan wijntoerisme

TravelBird komt tegemoet aan vraag van Belgische consument met speciale wijnarrangementen

Wijntoerisme zit in de lift. Dat blijkt althans uit het aanbod aan wijnroutes, wijnevenementen en de omzet die wijnboeren halen uit toerisme. Ook bij online reisaanbieder TravelBird merken ze een stijgende interesse in hun wijnarrangementen, zowel in Vlaanderen als Wallonië. Daarom besloot men bij TravelBird een apart ‘Wijnaanbod’ uit te werken met hierin uitsluitend arrangementen gekoppeld aan een wijnstreek. Zo kan je bijvoorbeeld een 8-daagse rondreis maken doorheen de Veneto-streek, bekend voor haar prosecco. Of verblijf je op een kasteellandgoed in de Languedoc. Ook een verblijf in de ‘grand cru’ onder de wijnstreken, Bordeaux, mag uiteraard niet in het aanbod ontbreken. Boeken kan via www.travelbird.be.

Dat de Belgen bourgondiërs zijn is genoegzaam bekend. Het mag dan ook niet verbazen dat het zogenaamde oenotoerisme een trend is die in België gretig opgepikt wordt. Een TV-serie als Zuidflank zorgde al voor een boom in het aantal bezoeken aan het wijnkasteel van Genoelselderen, het enige wijnkasteel in België. Maar ook in het buitenland zien ze een toename in het aantal toeristen dat een bezoek brengt aan een wijnhuis. Uit cijfers van Great Wine Capitals, een consortium dat een aantal van de voornaamste wijnstreken ter wereld vertegenwoordigt, blijkt dat de omzet die de wijnhuizen halen uit toerisme nu al gemiddeld op 20% ligt. De overige 80% komt uit de verkoop van wijn. Een derde van die verkoop gebeurt direct op het wijndomein zelf, hoofdzakelijk afkomstig van toeristen. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat 7 op de 10 wijnboeren aangeeft dat het wijntoerisme een goede zaak is, zowel financieel als op vlak van uitstraling en naamsbekendheid.

6 wijnstreken in de kijker, een wijnaanbod naar de meest populaire, maar ook minder bekende, wijnstreken van Europa. Ieder aanbod is anders, maar wijn staat telkens centraal.

Bordeaux, hoofdstad van de wijn: Mocht wijn een land zijn, dan zou Bordeaux ongetwijfeld de hoofdstad zijn. Ieder jaar levert de streek weer een aantal van ’s werelds meest gerenommeerde wijnen af. De namen Pomerol, Haut-Médoc, Margaux en Saint-Emilion zullen ongetwijfeld wel een belletje doen rinkelen. Om haar autoriteit op het vlak van wijn nog wat kracht bij te zetten zal in 2015 een nieuw cultureel en toeristisch centrum rond wijn openen in Bordeaux.

Een andere, ietwat minder bekende wijnstreek, is de Veneto in het noorden van Italië. Hier wordt de Italiaanse proseccodruif verbouwd, die aan de basis ligt van de gelijknamige sprankelende wijn. Gedurende 8 dagen leer je deze heuvelachtige streek kennen met een heuse proseccotour. De Languedoc is de grootste wijnstreek van Frankrijk. Wijn afkomstig van deze streek wordt ‘vin du pays d’oc’ genoemd. De Languedoc staat vooral bekend voor haar volle, rode wijn en de zoete dessertwijn ‘muscat’, met dank aan de warme zomers die deze streek typeren. De middeleeuwse stad Carcassonne is zondermeer dé toeristische trekpleister. Nog zo’n klinkende wijnstreek is de Bourgogne, dat vooral bekendstaat voor haar lichtrode wijnen, de pinot noir en de Beaujolais. Ook de witte Chardonnay-wijnen uit de Bourgogne-streek zijn wereldvermaard. Buiten de vele wijngaarden is de Bourgogne ook rijk aan heel wat Romeinse monumenten en kastelen.

Dichterbij huis heb je de Elzas, een prachtig groen wijngebied op de grens tussen Frankrijk en Duitsland. De Elzasser wijnroute is een idyllische route die je zowel met de auto als de fiets kunt afleggen en je langs tal van wijnhuizen en pittoreske wijndorpjes voert. Je verblijft in Résidence Zénitude Les Portes d’Alsace in het dorpje Mutzig, vlak aan de Elzasser wijnroute en op slechts 25 kilometer van het statige Straatsburg. De meest prestigieuze wijnstreek is ongetwijfeld de Champagne. Enkel de mousserende wijnen die in deze streek verbouwd worden mogen zich officieel ‘Champagne’ noemen. Reims is de hoofdstad, maar ook Epernay is een perfecte uitvalsbasis voor een verkenning van deze glooiende streek. Voor amper 55 euro/pp verblijf je twee nachten in de Comfort Suites Epernay, een voormalige militaire kazerne die omgebouwd is tot een modern en trendy hotel. Op de kamer staat een gekoeld flesje Champagne op jou te wachten. ’s Morgens kan je genieten van een heerlijk ontbijtbuffet. De ideale start van een dag vol degustaties in de meest vermaarde champagnehuizen.