Steile opmars aantal boekingen

STORMLOOP OP LAST MINUTES VOOR DE PAASVAKANTIE

Nadat reizen in de paasvakantie 2020 door de corona-uitbraak in het water viel, net als in 2021 door het verbod op niet-essentiële reizen, viert de Belg dit jaar de herwonnen vrijheid met een paasreisje dat best wat meer mag kosten. Sinds er half januari positieve berichten kwamen rond de sterke afname van de pandemie, zag TUI, de grootste touroperator van het land, een enorme inhaalbeweging qua boekingen voor de paasvakantie. Deze stijgende lijn blijft tot vandaag duren en de last minutes pieken. Bijna één op twee vakantiegangers (45%) vliegt naar de zon, 21% neemt de auto voor een vakantie dichter bij huis, één op vijf gaat skiën (22%) en 12% kiest voor een stedentrip.

Het zag er aan het begin van het boekingsseizoen, november 2021, nog niet zo goed uit voor de paasvakantie. De pandemie maakte veel reizigers onzeker waardoor boekingen werden uitgesteld. Begin januari noteerde TUI slechts 30% van het aantal boekingen voor de paasvakantie ten opzichte van dezelfde periode in 2019, het laatste precoronajaar. Halfweg januari veranderde het sentiment stilaan en kreeg de Belg opnieuw vertrouwen in een goede afloop. TUI kon de maand uiteindelijk afsluiten met een identiek aantal reserveringen als voor Pasen 2019. In februari noteerde TUI zelfs al een verdubbeling. Maart heeft nu al de hoogste cijfers van de hele boekingsperiode. Op dit moment is er nog een kleine achterstand tegenover 2019, maar de sterke golf aan lastminuteboekingen blijft aanhouden. Dit geeft TUI het volle vertrouwen dat de cijfers van 2019 zullen worden geëvenaard, zoniet overtroffen, en dat de vluchten een zeer hoge bezettingsgraad zullen halen.

Voor de paasuittocht biedt TUI exclusief zes vertrekluchthavens aan zoals voorheen: Brussel, Oostende, Antwerpen, Charleroi, Luik en Rijsel. Om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen heeft luchtvaartmaatschappij TUI fly trouwens stelselmatig haar vluchtcapaciteit verhoogd door op verschillende bestemmingen extra of ruimere toestellen in te zetten.

Een kleine 50% van de vakantiegangers kiest tijdens deze paasvakantie voor een vliegvakantie naar de zon. De helft onder hen vliegt naar Spanje met de Canarische eilanden als absolute topper. Ook de andere bestemmingen met gegarandeerd hoge temperaturen zoals Egypte, Kaapverdië en de Caraïben doen het uitstekend. Twee derden van alle reizigers kiezen een bestemming op minstens 4 uren vliegen om zich in dit vroege voorjaar te verzekeren van temperaturen boven de 20 graden.

Het lentegevoel in eigen land doet ons bijna vergeten dat het paasverlof ook een topperiode is voor een skivakantie. Omwille van de sneeuwzekerheid zijn vooral de hoger gelegen skigebieden en de gletsjerskigebieden in trek. Frankrijk blijft de populairste bestemming, gevolgd door Oostenrijk en Zwitserland. Gaan skiën tijdens de paasvakantie is ook een budgetvriendelijke keuze. Aangezien de paasvakantie niet overal in Europa in dezelfde periode valt, is vooral de eerste week dit jaar heel interessant voor de Belgen: liefst 40% goedkoper dan tijdens het voorbije krokusverlof.

Qua autovakanties veranderen de trends niet veel: België blijft de belangrijkste bestemming. De boekingen van de voorbije weken zijn voornamelijk voor de kust en minder voor de Ardennen. Ook onze buurlanden Duitsland, Frankrijk en Nederland blijven in trek voor een reisje met de eigen wagen.

Ook citytrips worden weer bijzonder aantrekkelijk! De top 5 bestaat uit klassiekers die het altijd al zeer goed hebben gedaan: zuiderse steden die in de zomer soms te warm worden bevonden voor een citytrip zijn steeds favoriet voor de vroege paasvakantie. Door het verplichte internationaal paspoort blijft Londen nog ietwat achter op de cijfers van voor de Brexit. De oostelijk gelegen steden Praag en Boedapest hebben dan weer last van de geopolitieke situatie in Oekraïne. New York daarentegen is populairder dan ooit en voor velen een absolute must na twee jaar afwezigheid.

De Belg spendeert deze paasvakantie gemiddeld liefst € 1323 aan zijn vliegreis, € 191 of 17 % meer dan in 2019. Een skivakantie kost gemiddeld €484, een autovakantie € 278 en een citytrip € 404, ook een pak meer dan resp. € 385, € 213 en € 349 in 2019.

Top 5 vliegvakanties (landen): Spanje, Egypte, Turkije, Kaapverdië, Dominicaanse Republiek – Top 5 vliegvakanties (regio’s): Tenerife, Turkse Riviera, Gran Canaria, Costa del Sol, Sharm el Sheikh – Top 5 wintersport: Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland, Italië, Duitsland – Top 5 autovakanties (landen): Frankrijk, Spanje, Duitsland, Italië, Denemarken – Top 5 stedentrips: Parijs, Rome, Barcelona, Valencia, Lissabon.