Stoneman Arduenna is ‘eindelijk’ in België aangekomen

De nieuwe MTB Marathon-Trail “Stoneman Arduenna” is officieel op 3 juli 2020 in de bossen van de Eifel-Ardennen gestart. Zo wordt Ostbelgien een lid van de grote Stoneman-familie, met verankeringen in Italië, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Met een totale lengte van 176 kilometer, en 3400m hoogteverschil is deze Trail een droom voor elke mountainbiker en tegelijkertijd de sportieve uitdaging waar deze naar zoekt.

„Oorspronkelijk moest de officiële opening een maand vroeger en op een grotere schaal plaatsvinden. Door de Covid-maatregelen hebben wij de plannen moeten veranderen “, verklaart TAO-Projectverantwoordelijke Dany Heck. Daarom zal het officiële feest pas plaatsvinden ter gelegenheid van de inauguratie van het komende seizoen. Maar ook zonder officiële feestelijkheden kunnen mountainbikers zich alvast op een prachtig afgerond parcours verheugen dat de laatste weken door de vele vrijwilligers nauwkeurig voorbereid werd.

Zo werkt het Stoneman-principe

De voormalige MTB-wereldkampioen Roland Stauder uit Zuid-Tirol had een idee. Voor hem draaide het allemaal rond het bewuste waarnemen van de natuur, en niet om de kortere rittijden. De Stoneman Arduenna is dus geen koers, maar een Marathon-parcours dat in 1 à 3 dagen gereden kan worden. Onderweg moet aan acht controleposten de starterkaart worden gestempeld. De bewegwijzerde lus verbindt de plaatsen Malmedy – Signal de Botrange – Robertville – Schönberg – Ouren – Burg-Reuland – Sankt Vith en Montenau. Omdat het een lus is, kan iedereen vanuit zijn plaats van voorkeur starten.

Meedoen?

Om deel te nemen zijn er twee Starterpacks beschikbaar (Kaart 15€, Classic 29€), die men het beste meteen online kan bestellen. De Starterpacks ter plekke kopen of ophalen kan in het Huis voor Toerisme in Malmedy, in de Tourist Info Burg Reuland en de Tourist Info Bütgenbach.

Als beloning voor het voltooien van het parcours (een lus van 176 km, 3.400m hoogteverschil) in één, twee of drie dagen kunnen de deelnemers met de Starterpack een gouden, zilveren of bronzen steen bestellen, die aan het einde bij de servicepartners verkregen kan worden. Dit prikkelt het verzamelenthousiasme van de coureurs, die hun trofee met stenen uit verschillende landen kunnen aanvullen. Er zijn in de Oostkantons 20 logies-partners van de Stoneman Arduenna, die overnachtingsmogelijkheden in bijna alle prijsklassen aanbieden. Ook hebben deze bedrijven zich aan de bijzondere verwachtingen van mountainbikers aangepast (Bike Wash, droogruimtes, gereedschap & vroege check-in en check-out).

Wat betreft de boekingsmogelijkheden is er ook een nieuwigheid: met “Stoneman Now” kunnen coureurs van een contactloze doorrit genieten. De nieuwe digitale Starterkaart hoeft niet net als de klassieke kaart meer handmatig gestempeld te worden aan de acht stempelposten, maar zal met GPS-lokalisering automatisch worden herkend. Dit vermindert de verloren tijd bij de contactpunten en geeft ambitieuze coureurs meer flexibiliteit voor de start.

Aangezien de Stoneman Arduenna al een week voor de persintroductie van start ging, kon Dany Heck alvast de eerste ervaringen en feedback mededelen. Maar liefst 110 coureurs hebben in het eerste weekend van het aanbod genoten en zijn er meer dan 400 inschrijvingen. 60% van de deelnemers komt uit Duitsland, 30% uit België, ook uit Italië, Egypte en de Antillen komen er al reserveringen. Het parcours van 176 km strekt zich over 14% singletrails en 29% onverharde wegen, ideaal voor mountainbikers. In totaal wijzen meer dan 800 borden de weg en werden er door vrijwillige helpers, 120 extra palen neergezet.

Tot slot werd uitdrukkelijk benadrukt dat de Stoneman Arduenna geen echte “race” is, maar dat de belevenis er werkelijk centraal staat. “Er bestaat geen tijddruk; het doel is zoveel belevenissen mogelijk op te nemen, van de uitzonderlijke natuur te genieten en om veel plezier te hebben op de fiets” aldus Dany Heck.

Starterpacks, reserveringen en verdere info vindt u op: https://www.stoneman-arduenna.com/nl/ https://www.ostbelgien.eu/nl/fiets/stoneman-arduenna

Illustraties Dennis Stratmann