SUNx Malta

lanceert ’s werelds eerste klimaatvriendelijke toerismediploma

 

In september begint het nieuwe schooljaar bij ons, maar ook in de Maltese archipel. SUNx Malta en het Institute of Tourism Studies (ITS) in Malta lanceren de eerste duurzame toerismecursus. De studenten leren hoe de reissector te transformeren in lijn met het klimaatakkoord van Parijs en de “Sustainable Development Goals” van de Verenigde Naties. Aangezien duurzaam reizen actueler is dan ooit, ziet het Instituut een grote interesse en komen er studenten van over de hele wereld.

De cursus zal gegeven worden op de ITS campus op Gozo. Enkele van ‘s werelds beste opinieleiders op het gebied van duurzaam toerisme zullen optreden als gastdocenten. Deze opleiding kadert in een EU programma waarbij men tegen 2030 100.000 sterke klimaatkampioenen wil hebben in alle landen van de Verenigde Naties. De Maltese Minister van toerisme, Julia Farrugia Portelli: “We weten dat COVID-19 de harde realiteit van vandaag is, maar we geloven dat de existentiële klimaatverandering vele malen erger zal zijn en dat we ons ook slim en bedachtzaam moeten voorbereiden op een klimaatneutrale toekomst, terwijl we reageren op de pandemie.”

Op zoek naar 10 Greta Thunberg’s : Omdat Afrika en SIDS (Small Island Developing States) het meeste zullen getroffen worden door de klimaatcrisis, worden er tien beurzen toegekend aan studenten uit deze landen. Het diploma bereidt hen voor om de toekomstige leiders te worden om de transformatie in hun land op het gebied van duurzaam reizen en toerisme te trekken en een rol te spelen in de wereldwijde reactie op de existentiële klimaatcrisis.

Malta als voortrekker van duurzaam reizen : Malta wil wereldwijd een centerpunt worden van klimaatvriendelijk reizen. Gozo, het groene zustereiland, neemt al enkele jaren een voortrekkersrol in duurzaamheid met het eco Gozo project. Er wordt o.a. ingezet op hernieuwbare energie, grootschalige strand opruimacties, beschermingsproject van de zeeschildpadden en het promoten van lokale producuten. Voor het hele land moeten alle toekomstige gouvermentele projecten in lijn zijn met het Sustainable Development framework dat de regering heeft opgesteld als visie voor 2050. Men streeft naar een circulaire, digitale en koolstofarme economie met een duurzame mobiliteit.

Malta, officieel Republiek Malta, ligt in de Middellandse Zee. De Maltese eilandengroep bestaat uit de eilanden Malta, Gozo, Comino en enkele onbewoonde eilandjes. Het is een bijzonder stukje Europa, er wordt links gereden en Maltees en Engels zijn de officiële talen. Je vindt er een mix van culturen, een indrukwekkend erfgoed, prachtige azuurblauwe baaien en de zonnigste hoofdstad van Europa. Vanuit België zijn er dagelijkse vluchten en na 2,5 uur vliegen ben je er al.

www.malta.be – www.visitmalta.com