‘t Hof Welgelegen – Middelburg

Deze biologische boerderij nabij Middelburg is tegelijkertijd zorgboerderij, restaurant maar ook vergaderlocatie en biedt op een originele manier aan aanvulling op een aantal problemen van onze moderne samenleving.

Initiatiefnemer Ard van de Kreeke was jarenlang in andere sectoren actief tot hij in 2006 het woonhuis met aanpalende gronden van zowat 5 ha aankocht en restaureerde. Het buitenleven was overweldigend in zoverre dat hij vanaf 2009 een biologische boerderij opstartte met een 60-tal producten die hij teelt in volle grond. Aanvankelijk werden deze producten rechtstreeks aan de consument verkocht en vond hij een afzetpunt in een winkel in Vlissingen. De boerderij telt ondertussen ruim 20 ha terwijl de verkoop aan particulieren meestal via een groentetas verloopt. Dit betekent dat de consument wekelijks via een abonnementenservice, een tas voor verse groenten geleverd krijgen. Bovendien zorgt Ard als zorgboerderij ervoor dat ook aan de stad voedselpakketten worden geleverd die de stad verdeeld aan de minder bedeelden.

Ook de Nederlandse horeca toont belangstelling voor het project en inmiddels levert Ard verse groenten aan een 35-tal restaurants. Op vraag van een aantal klanten verruimde Ard het initiatief en organiseert regelmatig diners op de boerderij waar iedereen, alleen, met z’n tweetjes of met vrienden en familie kan aanschuiven. Reservatie is evenwel verplicht. Om aan deze vraag te beantwoorden nam hij kok Sander de Jonge in dienst, een creatieve chef die een enorme passie uitstraalt voor natuurlijke producten en regelmatig nieuwe creaties in het aanbod inlast. Deze uitbreiding bood dan weer andere mogelijkheden en ’t Hof Welgelegen maakt het mogelijk om er met een grote groep te dineren, bv ter gelegenheid van een bruiloft,   verjaardag of bedrijfsuitje. De belangstelling van firma’s is meer dan behoorlijk zodat  men hier ook kan vergaderen. Een interactieve vergadering wordt dan steevast afgerond met een uitzonderlijk diner.

Ons degustatiemenu opende met een super zilte platte zeeuwse oester natuur. Een heerlijke smaakmaker die de papillen alerteert en nieuwsgierig naar andere lokale producten doet uitkijken. Als opener ‘krukels’ met krentenbrood een eeuwenoude traditie als introductie op het paasfeest, hierbij serveerde Sander een Picpoul de Pinet, Domaine Lauriers Languedoc 2012. Het voorgerecht werd een salade van zeeuwse vlegel, een combinatie van mesheften, kokkels, garnalen, mossels, tomaat kruiden en bloemen. Een veelvoud van smaken en aroma’s met kleurige decoraties zoals de paarse broccoli, gele mosterdbloem en pittige accenten van dovenetel en hondsdraf. Ongewoon maar toch evenwichtig met aangename en subtiele toetsen en leuke accenten die vergezeld van een Côte de Tonghue, Domaine La Croix Belle rosé, een melange van caringole, syrah en grenachedruiven, tot een absolute voltreffer uitgroeide.

Als tussengerecht een onvermijdelijke presentatie van heerlijke biologische mossels met een sausje van crème fraiche en een eenvoudige maar bijzonder frisse Cuvée Cecile, Pays d’Oc.

De zeebaars van de grill, een zeebaars met zilte aardappel, lamsoren, asperges en saus van strandkrabben, een nieuwe creatie die Sander speciaal voor de degustatie creëerde is een gerecht om je vingers te likken. Een leuke Domaine de Malavieille 2012 als compagnon doet je alle complicaties vergeten en bewijst ten overvloede dat biologische ingrediënten de kaart van elke meester-kok op volwaardige manier kunnen sieren. ‘wortel’ was de betiteling van een unieke afsluiter, een dessert met variaties op een eenvoudig thema, een relay van wortel, wortel met sleutelbloemen en een boerenwortelyoghurt met limoen.

’t Hof Welgelegen – Noordweg 402 – 4333 KK Middelburg

Tel 31-118 – 633447 – www.thofwelgelgen.nl

Culinaire commentaren:

4 minutes

biologische ingrediënten

creatieve en inventieve presentaties

verrukkelijke smaakpalet

uitzonderlijke locatie