Tasca du Soce – Setubal

Inventiviteit en creativiteit zijn typische eigenschappen die je in culinaire middens tegen het lijf loopt, maar ook als meetingorganiser moet je soms je creativiteit de vrije looplaten.

Wanneer je bovendien geconfronteerd wordt met een licht rebelerend gezelschap omdat opnieuw een restaurant uit het voorgeschreven programma afhaakt, kom je wel eens onder druk te staan. Door een samenloop van diverse omstandigheden verzeilden we niet in het geplande Casa do Mar restaurant aan de jachthaven van Setubal, maar wel in een piepklein restaurant Tasca du Soce, enkele straten verderop. Gelegen op de eerste verdieping boven een winkelpand, eerder een huiskamer dan wel restaurant waarbij de tapkast perfect in de muurdecoraties was ingewerkt. Piepklein en toch best gezellig en sfeervol, met vlotte bediening, jeudig personeel en toch alert.

Taalbarrières werden reeds na enkele minuten gesloopt waardoor de maaltijd in perfecte sfeer verliep. Bij het huisaperitief een overvloedig aanbod van olijven, sardientjes al dan niet geroosterd en meerdere notensoorten. Een ruim assortiment wijnen, riserva’s 2011 voor de rode wijnen en 2013 voor de frisse, regionale en Alentejo witte wijnen. De kaart voorziet geen typisch menu zoals in onze gastronomisch regio’s maar maakt melding van een uitgebreid gamma tapa’s dat je erg makkelijk kan uitbreiden.

Chef Bernardo startte onze degustatie met een mimosa-ei, een persoonlijke variatie op klassieke bereidingen waarbij je parate smaakaccenten meteen op de proef worden gesteld. In een aanvullend gamma kregen we o.m. roullade van kaas en hesp, plakjes eendenlever, filet van geit, scampi’s met duivelssausje, meerdere soorten lokale saucissen. Sommige kaassoorten waren mooi in kubusjes gesneden, sommige eerder brut gebroken, al dan niet op ’n toastje of met fruitig toemaatje. Een tapasbar die varieert naargelang de gemoedsgesteltenis van de chef, de creativiteit van het moment en de dagverse aanvoer. Bij dit overweldigend aanbod stel je je toch de vraag waar de chef al deze gerechten opslaat in het huiskamerrestaurant waar de keuken qua grootte perfect parallel loopt met het restaurant, kortom een super mini-formaat.

Als top of the bill bij de diverse soorten zeevruchten toverde Bernardo ook zeeheften/messen op het bord. Keurig bereid, behielden ze hun zilte accenten die mede door karig bedeelde druppels looksaus zich, overvloedig manifesteerden. Super geslaagd.

Tosca du Soce – rua Joao der Deus 5B – 2900 412 Setubal

Tel 351 934 708 697

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  piepklein gezellig huiskamerrestaurant

vlotte bediening

subtiele smaakaccenten

lokale specialiteiten

ruim assortiment tapas

een absolute must-do in Setubal