Tentoonstelling – Fort van Emines – de artistieke bezetting van een fort

Het Fort van Emines, dat tussen 1888 en 1892 werd gebouwd door generaal Brialmont, is een van de best bewaarde negen forten van Namen. Het is een cinematografisch decor en is tegenwoordig verborgen in de vegetatie maar heeft niets van haar aantrekkingskracht verloren.

Doorgaans ontoegankelijk voor het publiek, opent het uitzonderlijk van 7 juli tot en met 11 november 2018 haar zware deuren voor het werk van kunstenaars en biedt het de  bezoekers en unieke kans om een militair kunstwerk te bezoeken. Het is een project op de grens van twee werelden, opgezet door de diensten cultuur en cultureel erfgoed van de Provincie Namen.fort-d-emines-11

Door de uitnodiging om drie hedendaagse kunstenaars met een in-situ werk de militaire architectuur van Fort van Emines te laten inpalmen, wil deze plek een dialoog aangaan met de meest hedendaagse kunstvormen. Deze belangrijke tentoonstelling in een ongewone plek is een opvallend artistiek project dat intervenieert in het kader van het einde van de herdenking van wereldoorlog 14-18 en het seizoen Transhumance II van de dienst Cultuur van de Provincie Namen tijdens de renovatie van het Maison de la culture.

Opgezet rond de integratie van kunstwerken van drie hedendaagse kunstenaars Georges Rousse, Renato Nicolodi en Juan Paparella, heeft de tentoonstelling als rode lijn de vraag naar het individueel geheugen en haar link met het collectieve geheugen van trauma’s van de oorlog 14-18 waarvan Emines erfgoed is. De drie kunstenaars hebben namelijk integraties bedacht die rechtstreeks of onrechtstreeks de sporen onderzoeken die door dit geheugen werden nagelaten en de gedeeltelijke verdwijning van de herinneringen aan dit werelddrama..