The Drink Alsace experience – culinair – Lekouglof

De herkomst van de Kouglof, een traditionele brioche uit de Elzas is op z’n minst twijfelachtig. Sommigen beweren dat volgens de legende, één van de Wijzen, op bezoek in de kribbe in Bethlehem zijn tulband vergat. Na afloop van de kruisvaarten, eeuwen later, werd deze tulband plots weergevonden in een bakkerij in Straatsburg, waar de plaatselijk bakker hem als vorm voor zijn gebakjes gebruikte. Toevallig vertoont de vorm van het gebak enorme gelijkenissen met een tulband, bovendien betekent ‘kugelhopf’ in het dialect tulband. Anderen beweren dan weer dat Keizerin Marie-Antoinette op bezoek in Oostenrijk verzot raakte op de smaak van het gebak dat ze zonder enige schroom introduceerde aan het Franse koningshuis…

De traditionele Kouglof is een cake in ronde vorm van zowat 20 cm met middenin een gat waarbij het deeg wordt vermengd met diverse soorten gedroogd fruit. In de Elzas siert hij van het ontbijt tot het avondmaal de tafelen, maar wordt ook bij talloze tussendoortjes aangeboden.

Lekouglof anno 2014 is een klein, fijn patisseriegebakje dat de vorm van zijn grote broer heeft behouden maar dat door Vanessa Dawe en Brigitte Kittel werd heruitgevonden en hertekend. Deze dames, vriendinnen sedert meer dan 20 jaar zijn elkaars tegenpolen. Vanessa van Zwitserse-Duitse herkomst behaalde een diploma hotelschool in Lausanne maar was jarenlang actief in de verkoop en public relations. Brigitte, Alsacienne, is laureate van de Hotelschool van Illkirch en was actief in de verkoop en het management.

Met dit ongewoon cocktail besliste de dames, nadat ze de kaap van 40 overschreden een nieuwe Kouglof te produceren die een aanvulling moest vormen op de zoetigheden die nu reeds worden aangeboden. Met hun concept willen ze de cannelais bordelais en de makaron naar de kroon steken.

Lekouglof is een zoetigheid ruim 3 centimeter doormeter die een extra symbool wordt voor de Elzas.  Een geraffineerd product dat uitstraling biedt en zich aanpast zowel aan nieuwe foodtrends als aan de seizoenen. Bij de realisatie van nieuwe creaties wordt de hulp ingeroepen van regionale meesterkoks die met hun visie, hetzij zout, hetzij zoet, fijnproevers zullen verbazen en hen aan de legenden van het ontstaan moeten herinneren.

Het actuelel assortiment met nieuwe textuur biedt onverwachte smaakcombinaties: er is een klassieke zoete lekouglof in miniatuur, een creatie met citrusvruchten-sinaas en mandarine; een kruidige combinatie citrusvruchten met gember die voor een eerder exotisch tintje zorgt; er is een combinatie madeleine met pistache en een absolute hartenbreker met chocoladetoetsen, gewoonweg onweerstaanbaar.

Het is de bedoeling dat deze creaties ingeburgerd raken in de speciaalzaken waar ze zowel in individuele verpakkingen als in 3-6 of 9-voud worden aangeboden, al dan niet met meerdere smaken. Lekouglof moet eveneens een voltreffer worden in de betere horecazaken waar hij het traditionele koekje bij de koffie moet vervangen. Deze lekkernij uit de Elzas wordt in België gecommercialiseerd door Cnudde Nv uit Beveren Leie, bedrijf dat een goede inburgeringsgraad in de horeca bezit.