Tram Experience doorkruist fijnproeverssteden

Herinner u … Nu al iets meer dan vijftig jaar terug, aan het begin van de “swinging sixties”, zijn Godard en Truffaut de boegbeelden van een vernieuwende filmstijl, de Nouvelle Vague. De Beatles en de Rolling Stones lokken in overvolle stadia een nooit geziene massahysterie van tienermeisjes uit. John Kennedy belooft de wereld dat de V.S. een mens op de maan zal zetten en ook veilig terug zal brengen. Paul Bocuse, de broers Troisgros en enkele andere Franse chefs leggen de grondslag voor wat de Nouvelle Cuisine zal worden.

Niet alleen voeren zij de zogenaamde “plate service” (uit de keuken klaar gedresseerde borden) met bijvoorbeeld de beroemde “Zalm met zuring” van Troisgros in, zij gooien ook de muren tussen zaal en keuken in en schaven de protocollaire bediening van de traditionele Franse gastronomische keuken grondig bij. Kortom, zij brengen in de kookkunst een ware omwenteling teweeg en leggen de basis van de huidige keuken.

Altijd al nauw verwant aan het naburige Frankrijk blijft de Belgische gastronomie niet achter. Zij stoomt zich dan klaar voor wat een bijzonder heugelijk hoofdstuk van haar geschiedenis zal betekenen. Als eerste buiten het Franse grondgebied slaat Marcel Kreusch van de Villa Lorraine drie Michelinsterren, de heilige graal van iedere rechtgeaarde chef, aan de haak. De generatie van Pierre Romeyer en Pierre Wynants neemt de fakkel over met talent, gedrevenheid en succes. Pierre Wynants wordt gezien als een van de gastronomische grootmeesters en dwingt bij menigeen respect af. Onze keuken wordt unaniem bewierookt en Brussel bevestigt meer dan ooit de prominente plaats die het inneemt op de gastronomische wereldkaart.

Het ontstaan en de start van de Tram Experience

Vijf jaar geleden, in de prille aanloop van Brusselicious, het toekomstige jaar van de gastronomie in 2012, barsten de eerste ideeën voor projecten als het ware los. Drie Franse studenten die hun steentje willen bijdragen aan het denkproces, gaan de Brusselse sfeer eens duchtig opsnuiven en komen op de proppen met het idee om een oude Brusselse tram tot café om te toveren. Zeer snel krijgt het project in de loop van de discussies vorm. Eerst, tramrestaurant en dan, gastronomische tram onder impuls van Electrolux die net een zeer geslaagde ervaring met “The Cube” bovenop de triomfboog van het Jubelpark achter de rug had.

De zaak is geklonken en de Tram Experience ziet het daglicht! Tramrestaurants zijn weliswaar geen nieuwigheid en enkele exemplaren bolden toen al door de straten ergens in het buitenland. Tot dan heeft echter niemand het aangedurfd om met iets anders voor de dag te komen dan fatsoenlijke, niet erg originele, min of meer bedwongen kost. De gerechten van sterrenchefs voorschotelen en de vereisten ervan trouw blijven, dat is pas andere koek! Na meer dan één jaar voorbereidingen alom is het dan uiteindelijk zover: in maart 2012 is de Tram Experience klaar voor zijn eerste rit en de ticketverkoop is open voor het grote publiek met voor alle deelnemende partijen een flinke portie stress en onzekerheid. Op amper twee dagen vliegen bijna alle tickets voor de eerste zes maand als zoete broodjes de deur uit! Voor menig “foodie” is het bij wijze van spreken duwen en trekken om een plekje aan boord te bemachtigen, soms tevergeefs…

Voor de eerste editie zijn alle ritten uitverkocht. Zes Belgische door twee sterren bekroonde chefs uit alle drie de landstreken trakteren het blijde gezelschap op een uit de kluiten gewassen driegangenmenu aan boord van een stijlvolle, merkwaardig witte tram die in de straten van Brussel heel wat leuke handgebaren en brede glimlachen opwekt. De beslissing valt daarna vrij snel. We kunnen onmogelijk alle smulpapen en lekkerbekken die tijdens de eerste twaalf maand geen tickets hadden kunnen verkrijgen, in de steek laten.

Er moest per se een tweede seizoen komen… en het zij zo! Deze keer staan de Brusselse sterrenchefs in de kijker. Lionel Rigolet neemt met veel genoegen het peterschap van het project over. Hij superviseert persoonlijk de uitvoering van elk nieuw menu in de keukens van cateringbedrijf Les Garrigues, met het perfectionisme en de gulheid die hem zo typeren. “Ik doe dit voor mijn stad”, verklaart hij. Voor de Tram Experience betekende dit niets minder dan een geweldige en erg prestigieuze aanwinst! Seizoen 2 kent hetzelfde succes met een bijkomende troef: de wachttijden zijn aanzienlijk ingekort tot groot genoegen van de vele enthousiastelingen. Nu kunnen ze eindelijk van het gastronomische avontuur genieten en hoeven hun Tram Experience niet meer weken op voorhand in te plannen.