Trattoria La Madia Firenze

Net buiten het té drukke historische hartje van Firenze kan je op diverse locaties kennismaken met authentieke pizzeria’s en trattoria ’s waar je slechts af en toe een verdwaalde toerist tegen het lijf loopt.

In de Via del Giglio ontdekten we eerder toevallig deze ogenschijnlijk kleine trattoria die het aandurfde om in februari een terras te presenteren. Eens binnen ontplooide zich echter een behoorlijk grote ruimte waar makkelijk een 60-tal personen kunnen plaatsnemen. Traditioneel is de inrichting alleszins, tafelkleden in rood/witte ruitjes sieren de zware houten tafels, aan de muren een traditionele overvloed van decoraties, foto’s, edm. met aansluitend geverfde kerkstoelen om aan te schuiven. Kleine aaneensluitende lokalen verbergen een discrete charme en vanzelfsprekende gezelligheid terwijl de bar in een aparte hoek het figuurlijke privé domein is van de stamgasten, al is ze vanzelfsprekend ook toegankelijk voor een aperitiefje, maar vooral voor een piepkleine, dampende espresso die met een heerlijke grappa wordt overgoten. Ook hier veelvuldige decoraties, maar een overdaad aan decoraties illustreert nu eenmaal de typische exploitaties in de regio Firenze, de gastvrijheid gelukkig evenzeer.

La Madia wordt al sinds 1956 door dezelfde familie uitgebaat, het restaurant werd regelmatig vernieuwd en aangepast aan de nieuwe normen maar behield toch zijn authenticiteit. Sinds het ontstaan opteert men voor typisch Toscaanse specialiteiten die een behoorlijk culinair palet aanbieden en heel makkelijk door vele wijncombinaties kunnen worden aangevuld.

In september 2000 kwam Gennaro Fabbrocino aan het roer te staan van het restaurant. In een vorig leven was hij als chef actief in Australië, voor hem een passionele bestemming die echter het heimwee naar Italië niet kon voorkomen. Heimwee waaraan hij evenmin kon ontsnappen wanneer hij zijn Australisch avontuur inruilde voor een job als chef op de cruiseschepen van P&O. In Firenze voelt hij zich thuis en kan hij zijn inventiviteit en creativiteit maximaal laten renderen. In dit uniek kader droomt hij weliswaar soms nog van zijn avonturen, maar hij is vooral blij dat hij in eigen contreien zowel de lokale bevolking als de enkele tientalen toeristen die hij jaarlijks over de vloer krijgt, kan verrassen met geurige en smaakvolle gerechten op een hoog culinair niveau en hun smaakpapillen weet te verwennen.

Wij lieten ons bij de keuze van de gerechten bijstaan door de zaalmeester, een leuke joviale man, sympathiek en volrond met buikje die in zijn enthousiasme a.h.w. de ganse kaart aanprijst. Uiteindelijk kozen we voor een fruto di mare en de huisspecialiteit, een gegrilde Côte à l’os.

Bij het aperitief enkele leuke toastjes met tomatenkwartjes, pittige olijfolie en peterseliesnippers. Onze fruto di mare werd een overweldigende schotel, geurig en kleurrijk met mosselen, inktvis, garnaal en scampi’s. Opgefleurd door olijven, rucola, gegrilde aubergines, bieslook en kappertjes een geheel met mooie aroma’s, pittige en fijne toetsen en olijfolie, naar werd beweerd, uit eigen tuin. Als wijnsuggesties serveerde Gennaro een Poliziano Rosso di Montepulciano 2011, 14.5% alc, die een leuke aanvulling vormde bij het voorgerecht en naar later zou blijken ook een perfecte compagnon was bij het hoofdgerecht. Voor een fles van 37.5 ml moesten we 12€ neertellen.

Ons hoofdgerecht was keurig van het been ontdaan en werd perfecte gegrild en mooi rosé gehouden, gepresenteerd in fijne reepjes met mooi garnituur van rucola. Pittig maar smaakvol gekruid, kan je het vlees voorzien van extra parmiggiano, kruidige olijfolie of balsamico. Geen pasta of aardappel, wel een knapperig broodje. Toch blijft deze bereiding optimaal wanneer je ze enkel lichtjes met kaas bestrooid. Prima kruidig en lekker smaakaureool als basisprincipes. Desserts schuif je bij deze selecties probleemloos terzijde al kan een piepkleine koffie met een stevige grappa, tussen 42 en 47 % alc, een leuke proeverij bezegelen.

In dezelfde building werd recent een aantrekkelijke B&B ondergebracht die meer verloren gelopen toeristen naar de trattoria wil begeleiden.

La Madia – Via del Giglio 14 – 50126 Firenze

Tel 39 -55 – 218 563 – www.trattorielamadia.com

Culinaire commentaren:

À la carte: 4 borden

authentiek kader en decor

dagverse kwalitatieve gerechten

attente en vriendelijke bediening

kwalitatieve maar betaalbare wijnkaart

Betaald 40€