Treed in de voetsporen van Griekse powervrouwen

25 maart is een belangrijke dag voor de Grieken en de historie. Waarom? Omdat zij vandaag de onafhankelijkheid vieren. En dit jaar is het 200 jaar geleden dat de Grieken de revolutie wonnen. Tijdens de Griekse revolutie van 1821 speelden twee Griekse vrouwelijke heldinnen: Laskarina Bouboulina en Manto Mavrogenous een centrale rol. Zij hebben namelijk gigantische schepen geleid, op weg naar de vrijheid. Wat een powervrouwen! Maak deze zomer een reis door de tijd, stap in hun voetstappen en ontdek de eilanden waar zij zo hard voor gevochten hebben.

SPETSES : LASKARINA BOUBOULINA EN HAAR SCHIP MET 18 KANONNEN

In +- 2 uur varen bereik je het eiland Spetses vanaf Piraeus haven, Athene. Bij aankomst spot je direct het prachtige standbeeld van de locale heldin van Spetses: Laskarina Bouboulina. Zij werd, als enige vrouwelijke marinecommandant, in 1821 een van de belangrijkste revolutionairen. Zij leidde namelijk het grootste Griekse schip ‘Agamemnon’ in de onafhankelijkheidsoorlog, bestaande uit 18 kanonnen.

Vaar op de zee, waar zij de strijd heeft gewonnen, naar Spetses. Op het autovrije eiland sieren zwart-en witte kiezelmozaïeken de binnenplaatsen van huizen. Naast je vergapen aan de architectuur moet je ook een bezoek brengen aan het Laskarina Boubalina Museum. Dit is het 300 jaar oude herenhuis waar de Griekse heldin destijds woonde. Geniet vervolgens op het strand ‘Verlos’, het favoriete strand van de lokale bevolking, en sluit de dag af met diner in een lokaal restaurant. Je kunt hier het traditionele visgerecht ”Psari à la Spetsiota” eten. Dit is vis uit de oven met tomatensaus en heerlijke Griekse kruiden.

MYKONOS : MANTO MAVROGENOUS EN EEN SPANNENDE ACHTERVOLGING

Mykonos is een van de hipste Griekse eilanden in de Cycladen. Het eiland staat bekend om haar mooie villa’s, vakantiehuizen, vijfsteren hotels en de excellente service. Maar wat velen niet weten is dat hier in 1821 een van de meest toonaangevende Griekse heldinnen ‘Manto Mavrogenous’ woonde. Deze powervrouw achtervolgde ook de piraten, die de Cycladen verwoest hadden.

Naast haar prachtige standbeeld kun je ook een bezoek brengen aan het Egeïsche Maritiem museum, waar je haar portretten kunt bewonderen. Ga vervolgens winkelen in de wijk Matogiania, in het centrum van Mykonos. Hier zijn er tal van chique winkels en trendy bars. Breng ook een bezoek aan de Venetiaanse windmolens van Chora en als je klaar bent en heerlijk wilt eten moet je naar Klein Venetië, een wijk met kleurrijke huizen die aan de rand van de zee zijn gebouwd en waar je tal van restaurants vindt.

ARCADIA : HIER STARTTE DE GRIEKSE REVOLUTIE

In het midden van het schiereiland de Peloponnesos vind je Arcadia, de plek waar op 25 maart 1821 de revolutie tegen het Ottomaanse rijk startte, onder leiding van Generaal Theodoros Kolokotronis.

Arcadia is een must voor reizigers die houden van een gevarieerd landschap met prachtige rivieren en diepe kloven en kastelen. Maar ook reizigers die kunnen genieten van een reis door de tijd door de vele Byzantijnse kerken en kloosters en traditionele dorpen en oude steden. Het is tevens een hotspot voor avonturiers want je kunt in het gebied raften en hiken door de Lousios kloof. En naast een historische en avontuurlijke plek vind je er gezellige tavernes waar je optimaal kunt genieten van de lokale cuisine. Zo kun je daar het traditionele pastagerecht ”Hilopites” proeven.

NAFPLIO : DEZE BEVRIJDE STAD WERD DE HOOFDSTAD

Nafplio is een van de mooiste steden van het Griekse vasteland. Je vindt de stad in het oosten van het schiereiland de Peloponnesos, op slechts 2 uur rijden van Athene. Het was een van de eerste steden die bevrijd werd in 1821 en was tussen 1823 en 1834 de hoofdstad van Griekenland. Vandaag de dag vind je er een prachtig kasteel op een rots, van waar je een waanzinnig uitzicht hebt. Als je in Nafplio loopt heb je het gevoel alsof je op een eiland bent. Je vindt er een kiezelstrand, gezellige terrasjes en verschillende musea. Wat je ook niet mag missen is een boottochtje van de haven naar het Venetiaanse fort Bourtzi, dat midden op de zee lijkt te zweven.