Tussen kunst en nostalgie: Motel One Berlijn

 

Motel One investeert in een verdere herinrichting: Terwijl de Art Nouveau in Motel One Berlin-Hackescher Markt op een moderne manier wordt geïnterpreteerd, speelt het station in Motel One Berlin-Hauptbahnhof ook een doorslaggevende rol in het ontwerp. Met de twee herinrichtingen zet Motel One consequent zijn strategie voort om al zijn gebouwen in een hoogwaardig en lokaal geïnspireerd ontwerp te presenteren met korte tussenpozen tussen de renovaties. De gerenommeerde kunstenares Christine Schulz en het ‘TAPE THAT Collective’ maken in beide gebouwen inspirerende werken. Motel One heeft in totaal ongeveer 15 miljoen euro geïnvesteerd in de herinrichting in Berlijn.

Up-cycling kunst in art nouveau stijl: Gevarieerd design in Motel One Berlin-Hackescher Markt

Als een van de eerste huizen van de Budget Design hotelgroep in Berlijn werd in het voorjaar de herinrichting van Motel One Berlin-Hackescher Markt voltooid. Een harmonieuze combinatie van materialen, kleuren en vormen weerspiegelt de architectonische gebouwen in de omgeving – waaronder de Hackescher Höfe. Als grootste afgesloten binnenplaats boden deze ruimte aan de eerste fabrieken in hun beginjaren, voordat ze later door kunstenaars en freelancers werden gebruikt voor creatieve projecten. Ook vandaag de dag zijn hier nog een groot aantal culturele instellingen en commerciële panden te vinden.

Naast de fabrieken, die op loopafstand liggen, diende de Art Nouveau stijl ook als inspiratiebron voor het ontwerp van het huis. De collages en momenteel trendy tapes van het Berlijnse kunstenaarscollectief ‘TAPE THAT Collective’ herinterpreteren de taal van de Art Nouveau en geven de barruimte vorm met een muurschildering. De opvallende tegels in groen- en blauwtinten met accenten in goud en messing, die zorgen voor een edele en tegelijkertijd gezellige ruimte-look, zijn hierop gebaseerd. Daarnaast laat Motel One met een kunstzinnige upcycling werkbank van ontwerper Piet Hein Eek zien hoe het thema duurzaamheid op een zinvolle en mooie manier kan worden ingevuld.

Deze mix van kunst, upcycling, designbanken, gezellige fauteuils en vakkundig geënsceneerde verlichting zorgt voor de ontspannen huiskamersfeer die typisch is voor Motel One en die op elk moment van de dag uitnodigend is. De 207 kamers zijn ook kunstzinnig. Naast de volledige renovatie zijn de muren nu ook versierd met groot formaat foto’s van het ‘TAPE THAT Collective’, die verschillende kleurverlopen, organische structuren en ornamenten laten zien die aansluiten bij het designconcept van het hotel.

Reizende nostalgie tussen oude stationsklokken in Motel One Berlin-Hauptbahnhof

Centraler kan het niet: Motel One Berlin-Hauptbahnhof doet zijn naam eer aan en verwelkomt bezoekers van de hoofdstad uit de hele wereld. Het ontwerp van het hotel is gebaseerd op het station zelf – zowel het oude als het nieuwe. Nostalgische designhighlights zoals oude stationsklokken, treincompartimenten of sporen creëren een authentieke uitstraling en lopen als een rode draad door het hele hotel en de 505 kamers. Het visuele hoogtepunt is een zwevende ruimte-installatie die de gasten van de ingang naar de receptie begeleidt. In het aangrenzende werkgebied zorgen genummerde treincoupés voor retraites om te werken en te vergaderen. Ze werden afgerond met decoratieve highlights zoals messing verlichting en vintage lederen bekleding van oude treinwagons.

In de One Lounge definieert een materiaalmix van messing, glas, oud hout en staal het designconcept, gecombineerd met zware lederen fauteuils en een dominante barkruk. Daarboven wordt de ruimtevullende kunst van de gerenommeerde installatie- en mediakunstenaar Christine Schulz gepresenteerd. Ze legt de bewegingen van de treinen en de mensen op het station vast in een spannende grootschalige installatie op ontworpen tape en geprint glas in combinatie met neonschrijven, video-animatie en projecties, die ook een interessante en andere dag- en nachtweergave biedt.

De reis gaat verder naar het platteland: het interieur wordt kleurrijker, planten hangen aan het plafond en de XXL Dome lampen van Ingo Maurer zorgen voor kleine eilandjes. Van daaruit betreden de gasten de grote groene binnenplaats, die ook een uitgebreide herinrichting heeft ondergaan. Te midden van een zee van lichtjes bestaande uit verschillende hanglampen en drie groene pergola’s kunnen milde lente- en zomeravonden worden afgesloten met een drankje.