Update corona-maatregelen in Malta

De Maltese Eerste Minister heeft de maatregelen verlengd, waarbij alle aankomende passagiers in Malta verplicht 14 dagen in zelfquarantaine moeten. Dit blijft ongewijzigd tot ten minste 30 juni 2020. Dat wilt zeggen dat al het inkomend toerisme tot en met 30 juni geblokkeerd is omdat alle passagiers een zelfquarantaine van 14 dagen moeten ondergaan en dus geen reisbeleving hebben. De vluchten van Air Malta worden niet hernomen tot nader order.

De algemene sfeer op de eilanden is wel positief voorzichtig. Het gevoel, gesteund door de cijfers, is dat de Maltese regering de situatie erg goed heeft beheerd en de inwoners van de Maltese eilanden, zowel Maltezers als buitenlanders, voelen zich veilig en vertrouwen de autoriteiten om de juiste beslissingen te nemen. Er zijn zelfs commentaren op sociale media gezien van buitenlanders die naar hun thuisland hadden kunnen worden gerepatrieerd, maar die liever in Malta bleven omdat ze zich hier veiliger voelden.

Carlo Micallef, de Deputy CEO & Chief Marketing Officer of the Malta Tourism Authority, kan jammer genoeg nog geen datum geven wanneer internationale reizen weer zal kunnen aangezien dit afhangt van de situatie in andere landen. Micallef stelt dat “Sinds het commerciële toerisme ongeveer 60 jaar geleden in Malta begon, heeft Malta nog nooit een tijd meegemaakt waarin de eilanden geen toeristen ontvingen. Dit is een heel vreemde tijd voor ons omdat toerisme, een van de belangrijkste industrieën voor de economie, een manier van leven is voor de bevolking. Toerisme naar Malta is ook het hele jaar door verspreid, omdat de eilanden nooit worden gesloten, dus missen we de bezoekers die zich onderdompelen in de Maltese levensstijl en de dagelijkse routine ervaren.” Volgens Micallef zijn persoonlijke mening zullen internationale reizen naar een selectie van landen die de pandemie goed onder controle hebben, in augustus / september zou kunnen hervatten.

Malta wordt wereldwijd geprezen over zijn aanpak van de coronacrisis

Van de 63 landen die door het Duitse Scope Ratings bureau zijn geëvalueerd, heeft Malta zich in de top vijf van landen ter wereld geplaatst wat betreft weerstand te bieden aan de COVID-19 pandemie. Malta is het best-scorende land in de Europese Unie, enkel Taiwan, China, Zwitserland en Thailand doen het wereldwijd beter.

Ondertussen is Malta ook volop bezig voorbereidingen te treffen om het toerisme binnenkort weer veilig op te starten. Verschillende monumenten en historische bouwwerken worden hersteld en verschillende hotels ondergaan renovatiewerken.

www.malta.be – www.visitmalta.be