Vaison-la-Romaine, van Romeine ruïnes tot charmante middeleeuwse stad

Vaison-la-Romaine bezit, zoals de naam laat vermoeden, een belangrijk Romeins erfgoed. Het stadje dat gekend is voor de Romeinse ruïnes, omvat met de ‘Haute Ville’ eveneens een charmante, middeleeuwse oude stad.

Vaison-la-Romaine ligt in Haut-Vaucluse, dicht bij de Rhone-Alpes-as en de grote steden die deze bedient. Het heeft een bevoorrechte geografische ligging tussen de Alpen en de Middellandse Zee. Aan de voet van de Mont-Ventoux, de “reus van de Provence” (1912 m hoogte), geniet het stadje van een mediterraan klimaat. De stad en haar grondgebied, 2700 ha,  bieden een rijk palet van landschappen, kleuren en bloemen die alleen in het zuiden bloeien. Deze locatie in het hart van een royale en groene natuur, weerspiegelt de zoetheid van het leven. De geografie gebundelt in heuvels, bossen, middelgebergte of stukken kreupelhout, vormt een ware mozaïek van betoverende en ongerepte landschappen.

Omringd door zeven heuvels (zoals Rome), wordt Vaison-la-Romaine doorkruist door de wateren van de Ouvèze. De zijrivier van de Rhône, 85 km lang, heeft vandaag de dag, meestal een laag debiet en is niet bevaarbaar. Het leek anders in de Romeinse tijd, want inscripties vertellen ons het bestaan van gilden van schippers.

De Gallo-Romeinse ruïnes, die het grootste archeologische veld van Frankrijk vormen, strekken zich uit over de site van la Villasse met oude villa’s en thermen en de site van Puymin met openbare gebouwen, villa’s en een antiek theater met 6000 plaatsen. Het archeologisch museum bevindt zich op de site van Puymin.

Het stadsbezoek zet zich verder met de Notre-Dame-de-Nazarethkathedraal en het klooster dat een mooi exemplaar van Provençaalse romaanse kunst is. De versterkte poort uit de 14e eeuw, met de belforttoren, tekent de ingang van de middeleeuwse stad en haar mooie woningen. Het kasteel van de Graven van Toulouse, gebouwd in de 12e eeuw, domineert het stadscomplex. Andere bezienswaardigheden zijn het kasteel van Suze-la-Rousse, kasteel gregnan, kasteel Adhèmars, en de jardin 9 Damoiselles, een poëtische en filosofische tuin met 81 gesculpteerde granietblokken van de hand van Serge Boyer. Deze granietblokken verwijzen naar het jaar 2000 en de 9 Europese culturele hoofdsteden en verwijzen naar de binding tussen hemel en aarde. Rondkuieren in de bovenstad betekent heel wat klimwerk, maar in ruil krijg je unieke vergezichten, oude historische gebouwen en kan je de sfeer van weleer opsnuiven in smalle kronkelende steegjes.vaison-7601

De stad Vaison-la-Romaine is één van de ‘plus Beaux Détours de France’(‘mooiste omwegen van Frankrijk’). Vaison-la-Romaine is beroemd vanwege zijn monumenten, die tot de mooiste van de Provence behoren. Het uiterlijk van de stad weerspiegelt de vele gezichten die Vaison-la-Romaine kende in de loop van zijn meer dan 2000 jarige geschiedenis. De Romeinen transformeerden indertijd Vaison-la-Romaine in een stralende stad met bloeiend economisch en cultureel leven.

Het riviertje de Ouvèze stroomt door de gemeente en scheidt de hoge stad (13e eeuw) van de moderne stad. Een van de bruggen over de rivier is de beroemde Romeinse brug die nog steeds in gebruik is. De brug speelde in het verleden een strategisch en belangrijke rol, tijdens de WO II werd ze zwaar beschadigd door Duitse bombardementen. De brug werd in de oorspronkelijke staat hersteld.

Ook de herinnering aan de verschrikkelijke overstromingen van 22 september 1992 waarbij er nabij de romeinse brug als gevolg van een vloedgolf 37 doden vielen zet een domper op de geschiedenis van de stad. Na weken van droogte veranderde een stortbui de zo goed als droogstaande Ouvèze op slag in een kolkende, woeste stroom. In 4 uur tijd viel er op verschillende locaties grote hoeveelheden neerslag (tussen de 143mm en 300mm). De eeuwenoude brug bleef nagenoeg ongedeerd. De materiële schade bedroeg 500 miljoen frank (iets meer dan 76 miljoen euro).

Met pleinen overschaduwt door platanen, verfrissende fonteinen, winkelstraatjes, de uitnodigende terrassen van cafés en restaurants en natuurlijk een bijzondere markt met Zuid-Franse kleuren en smaken, heeft het hedendaagse Vaison-la-Romaine alle charmes van een authentieke Provençaalse stad die een bezoek overwaard is.