Vaucluse Provence: nieuwe ‘école de vin’ in Avignon

In het hart van de Provence staat de Rhôneregio wereldwijd bekend als een van de meest befaamde wijngebieden van Frankrijk. Van de Côtes du Rhône tot de Vallée du Rhône, in Avignon leer je er alles over in de gloednieuwe École des Vins. Bij wijn hoort lekker eten, en daarvoor kan je in Avignon terecht tijdens enkele unieke kookworkshops met top chefs.

Legendarische wijnen in École des vins

De École des vins is een nieuw initiatief dat de wereldbefaamde vins d’appellations van de Rhône in de kijker zet. Het pand waar de wijnschool onderdak kreeg, is van een passend kaliber: het Carré du Palais. Dit statige complex is gelegen op een prestigieuze locatie, vlakbij het Palais de Papes, het Pauselijke paleis van Avignon in het hart van deze UNESCO-stad. Het motto van deze wijnschool: degusteren is een genot dat je moet leren. De school doet voor zijn knowhow en expertise een beroep op de “Universiteit du Vin Suze la Rousse”. Er zijn workshops voor beginners en voor professionals.

Met de Provence Tuk Tuk om boodschappen

Een andere bijzondere locatie in het hart van Avignon is het Maison de la Tour waar een restaurant onderdak kreeg in een voormalig industrieel atelier, rond een schaduwrijke binnenkoer. De getalenteerde chef Pascal Barnouin roert er in de potten en nodigt, in kookworkshops, gasten uit om hetzelfde te doen tijdens een ludieke kookklas. Als start ga je in kleine groepen, samen met de chef, eerst inkopen doen in de befaamde Halles d’Avignon, de overdekte markthallen. Daarna volgt een tocht met de Provence Tuk Tuk doorheen het hart van de stad tot aan het restaurant Maison de la Tour. De inhoud van de boodschappenmand wordt onder deskundig aanwijzen omgevormd tot een Provençaalse maaltijd die je na afloop verorbert, uiteraard, met een glas regionale wijn.vaucluse-prtovencre-jpg

Top chefs aan de slag in La Petite Cuisine in Les Halles

In de Halles van Avignon kun je elke dag, behalve op maandag, terecht voor de overdekte Provençaalse markt vol streekproducten. Geuren en kleuren verleiden je er steevast en op zaterdag wordt nog een versnelling hoger geschakeld. Want dan wordt ter plaatse, in La Petite Cuisine, in een beurtrol door befaamde chefs uit de regio gekookt. Het hele jaar door, mee met het ritme van de seizoenen, bereiden ze er streek- en marktproducten. Het proeven geeft inspiratie en ter plaatse vind je in Les Halles alle ingrediënten op vervolgens zelf aan de slag te gaan.

Meloenkoning in Cavaillon

Een streekproduct uit de Provence dat iedereen kent, is de Cavaillonmeloen. Deze vrucht geeft sterrenchef Jean-Jacques Prévôt volop inspiratie: elk jaar, van half mei tot half september, pakt hij uit met een heus meloenfestival en staat er volop meloen op het menu. Van rauw tot bereid brengt chef Prévôt deze vrucht in alle mogelijke en originele bereidingsvormen op tafel en in kookklassen toont hij hoe je zelf aan de slag kunt. www.provence-toerisme.com