‘Verrassend’ Italië: eregast op het Vakantiesalon Brussel : 7 tot 10 februari 2019

 

Zeven op de tien Belgen kozen al voor Italië als vakantieland. Het mag dus wel gezegd dat ons land verknocht is aan deze bestemming met veel zon, zee & strand, bergen, kunst, historische steden, charmante dorpjes, goede wijn en een fijne gastronomie. Naast die grote troeven heeft de ‘laars van Italië’ echter nog veel andere verrassende locaties, onontgonnen reisroutes en unieke vervoersmiddelen in petto. Ook dat onverwachte aspect wil Italië, eregast op het Vakantiesalon van Brussel, uit de doeken doen van 7 tot 10 februari op de stand “Italia” van Brussels Expo, samen met 10 regio’s en privéoperatoren. Het salon is ook de perfecte gelegenheid om de aandacht te vestigen op de twee belangrijkste nieuwsfeiten van het jaar: “Matera, Culturele Hoofdstad van Europa” en de 500e sterfdag van Leonardo da Vinci. Met andere woorden, twee extra redenen om in 2019 naar Italië af te reizen …

Matera, Culturele Hoofdstad van Europa 2019

De Culturele Hoofdstad van Europa 2019 ligt in de Italiaanse regio Basilicata. De prestigieuze eer valt te beurt aan de prachtige stad Matera, Unesco-werelderfgoed en dit jaar het decor voor tal van shows, tentoonstellingen en andere grootschalige evenementen van het culturele jaar, met de slogan “Open Future, Matera 2019” en “dialoog” als thema. Zo geven 50 originele producties kleur aan het stadslandschap van Matera, een van de uniekste steden van Italië.

Tal van cineasten vonden er al hun gading en de stad verovert ook stilaan een steeds breder publiek, dat staat te popelen om de charmante hotels, theaters, musea, boetiekjes, bars en hippe plekken te ontdekken. Info: www.matera-basilicata2019.it – www.basilicataturistica.com

Italië 2019: het jaar van Leonardo da Vinci

De geestelijke vader van La Gioconda was niet alleen een geniaal schilder. Tijdens de renaissance waren geleerden zowel kunstenaar als wetenschapper, en met name Leonardo da Vinci blonk uit in heel wat domeinen: beeldhouwkunst, architectuur, muziek, poëzie, filosofie, plantkunde, stedenbouwkunde, techniek … In 2019 herdenkt Italië de 500e sterfdag van haar bekendste burger. Vanaf maart krijgen bezoekers de kans om de verschillende, soms onverwachte facetten van de man en zijn leven te ontdekken tijdens tal van evenementen en tentoonstellingen. Er staan ook heel wat vieringen en manifestaties op het programma in Milaan, waar da Vinci meer dan 20 jaar van zijn leven doorbracht in dienst van hertog Ludovico Sforza. In de hoofdstad van de mode starten de festiviteiten op 2 mei, de sterfdag van de kunstenaar, meer bepaald in het kasteel van de familie Sforza, met de plechtige heropening na lang onderzoek en grote renovatiewerken van de Sala delle Asse, die volledig beschilderd is met een opmerkelijke fresco van Leonardo da Vinci.

Info: www.leonardocinquecento.itwww.in-lombardia.it/enwww.turismo.milano.it

Andere originele feiten die het ontdekken meer dan waard zijn in Italië en zijn gastregio’s:

– In Emilia-Romagna is het mogelijk de hoofdzetel van luxueuze automerken en een gastronomisch themapark te bezoeken.

– Triëst, in Friuli-Julisch Venetië, was een rijke haven van het Oostenrijks-Hongaarse rijk en het historische centrum doet denken aan Wenen of Boedapest.

– Sardinië telt een indrukwekkend aantal honderdjarigen.

– Lombardije is een groot producent van kaviaar en Umbrië is gekend voor de overheerlijke chocolade, om van te proeven voor of na een pelgrimstocht in de voetsporen van Sint-Franciscus van Assisi.

– De Abruzzen is een van de weinige streken op aarde waar nog wilde wolven en beren te zien zijn.

– Landelijke gemeenten in Sicilië krijgen soms een ongewone andere functie toebedeeld.

– Treed in de voetsporen van herders in Molise en/of van filmsterren in Basilicata.

– Wie wil kan zijn hart ophalen in de outletwinkels van Le Marche of het geboortehuis

van Rossini of Rafaël bezoeken.

– Skiliefhebbers kunnen onder meer terecht in Lazio.

Ook zeker het bezoeken waard op de stand “Italia”: Privéoperatoren die actief zijn in Italië: de thermen van het Consorzio TAS – TERME EUGANEE (www.tas.it) in Venetië, de Blu Hotels (www.bluhotels.it) en C-Hotels (www.chotels.it), touroperators en reisagentschappen Seduction Vacanze (www.seduction.it) en Gigatour (www.gigatour.it), en BresciaTourism, de dienst voor toerisme van Brescia en omstreken, in Lombardije (www.bresciatourism.it).

Animatie

  • Showcooking met de Federatie van Italiaanse koks: elke dag om 11.30 en 15.30 uur – Degustaties van streekproducten op de stand – Virtual Reality-ervaring

ALLE INFORMATIE OVER ITALIË: WWW.ITALIA.IT