Veuve Clicqout & Michelin: De vrouwelijke chefs van de Michelingids

Veuve Clicquot en Michelin stellen de eerste gids voor met uitsluitend vrouwelijke chefs uit België en Luxemburg. Champagnehuis Veuve Clicquot zet al jarenlang getalenteerde en ambitieuze vrouwen in de kijker, naar het voorbeeld van Madame Clicquot, en is te vinden op de beste gastronomische adressen.

De Michelin gids gaat op basis van een unieke methode, die meer dan honderd jaar geleden werd ontwikkeld, steevast op zoek naar de allerbeste hotels en restaurants in België en Luxemburg. Vakmanschap en kwaliteit krijgen daarbij alle aandacht, ongeacht de stijl van de keuken.

Veuve Clicquot stelt vandaag dan ook met gepaste trots deze gids met 74 restaurants voor. De speciale editie is een eerbetoon aan de vrouwelijke chefs uit België en Luxemburg en geeft een overzicht van de grote vrouwelijke chefs uit de plaatselijke gastronomie. Van kleine restaurantjes tot uitzonderlijke etablissementen, in de opgenomen selectie kan elke gast genieten van topgerechten die werden samengesteld door een vrouwelijke chef, los van de stijl van de keuken.

De vrouwelijke sterrenkoks van de Michelin gids België en Luxemburg 2016

Karen Keygnaert, die met het grootste gemak de klassieke en moderne keuken samenbrengt in restaurant A’Qi; Arabelle Meirlaen, die keer op keer tovert met de groenten uit haar moestuin in Marchin; Lydia Glacé, die met haar heerlijke sauzen restaurant Les Gourmands in Blaregnies op de kaart heeft gezet; Isabelle Arpin, die in restaurant Alexandre lichte, elegante en buitengewoon moderne gerechten op tafel tovert; maar ook Stéphanie Thunus, die met restaurant Au Gré du Vent terecht de grote trots is van de Waalse gastronomie en Léa Linster, de Luxemburgse chef die bekendheid verwierf als de eerste vrouw bekroond met een Bocuse d’Or in 1989!

Talent en doorzettingsvermogen zijn de gemeenschappelijke kenmerken van deze zes buitengewone chefs, die gelukkig slechts het topje van de ijsberg vertegenwoordigen … In Vlaanderen, Brussel, Wallonië en het Groothertogdom Luxemburg zetten talloze vrouwen zich onvermoeibaar in om het summum van de gastronomie te bereiken en hun culinaire noot overal te laten weerklinken. De gids is dan ook een eerbetoon aan al deze vrouwen.

Het champagnehuis Veuve Clicquot : Van bij zijn oprichting in 1772 heeft champagnehuis Veuve Clicquot een centrale rol gespeeld in de evolutie van de productiemethodes voor grote champagnewijnen. De geschiedenis van Veuve Cliquot wordt bovendien gekenmerkt door het werk en de persoonlijkheid van een uitzonderlijke vrouw: Barbe Clicquot, geboren Ponsardin. Na de dood van haar man neemt de 27-jarige Madame Clicquot het moedige besluit om de leiding van het familiebedrijf op zich te nemen en wordt ze een van de eerste zakenvrouwen uit de moderne tijd.

In 1810 brengt ze vernieuwing in de wereld van de champagne met haar eerste vintage. Gedreven door ambitie en een open geest exporteert ze haar wijnen naar alle uithoeken van de wereld. Ze heeft lak aan het heersende continentale stelsel in Europa, laat haar verbeelding de vrije loop en slaagt er vier jaar later in om haar wijnen te exporteren naar Sint-Petersburg. De Russen steken de loftrompet over hun favoriete kwaliteitschampagne en geven zo het startschot voor het internationale succes van het Huis. Met zijn wijngaard in het hart van de grootste grand cru’s uit de champagnestreek is Veuve Clicquot altijd trouw gebleven aan het motto van Madame Clicquot: “Er bestaat maar één kwaliteit, en dat is de allerbeste.”

De samenwerking

Veuve Clicquot heeft al sinds het prille begin een band met de gastronomische wereld, dankzij gemeenschappelijke waarden als kwaliteit en creativiteit. Het mooiste bewijs daarvan zijn de talrijke samenwerkingsverbanden tussen Veuve Clicquot en onder meer Hélène Darroze, Anne-Sophie Pic, Elena Arzak en Joël Robuchon, de meest bekroonde chef ter wereld. Sinds 1972, het tweehonderdste jubileum van het Huis, eert Veuve Clicquot met zijn Prix Veuve Clicquot de la Femme d’Affaires ook uitzonderlijke vrouwen die in de voetsporen van Madame Clicquot zijn getreden.

De inspecteurs van de Michelin gids testen dagelijks allerhande etablissementen en keukens in hun permanente zoektocht naar nieuwe adresjes en unieke parels. Ze gaan anoniem te werk, gedragen zich als gewone klanten en betalen systematisch de rekening. Maar ze beoordelen elk bord vakkundig op basis van vijf vaste criteria: de kwaliteit van de ingrediënten, het karakter van de keuken, de kennis van bereidingswijzen en smaken, de prijs-kwaliteitverhouding en – uiteraard – de regelmaat. De beste tafels worden bekroond met een Bib Gourmand of met sterren, een onderscheiding die uitsluitend is gebaseerd op de kwaliteit van de keuken en die altijd collegiaal wordt uitgereikt. Het algemene comfort en de bediening worden afzonderlijk beoordeeld.

Het is dan ook logisch dat Veuve Clicquot vandaag samenwerkt met Michelin om 74 buitengewone vrouwen uit België en Luxemburg te eren in een unieke gids. Dag in, dag uit zetten deze vrouwen hun durf, vakmanschap en creativiteit in om nieuwe gerechten uit te werken en culinaire hoogstandjes op tafel te toveren … Tot groot plezier van elke fijnproever!

De Michelin gids wordt verkocht bij het merendeel van de vermelde restaurants. Vanaf mei is de gids ter gelegenheid van Moederdag ook verkrijgbaar bij diverse supermarkten (Carrefour, Cora, Makro, SBH, Fnac, Club) en de betere boekhandel. Prijs: € 8,95.