Villa Tourny – Bordeaux

Dit restaurant bevindt zich in het hartje Bordeaux op enkele stappen van het Grand Théâtre en serveert als een zogeheten ‘institution’ een trendy en eclectische keuken. Mede door de organisatie van erg uiteenlopende evenementen krijgt restaurant Villa Tourny deze bijnaam en wordt  het aangegeven als een van de meest vooraanstaande gelegenheden in de wijnstad.

Locatie en bereikbaarheid met het openbaar vervoer zijn ongetwijfeld pluspunten in de uitbouw van de populariteit. Een leuk authentiek interieur zorgt voor rustig genot ondanks de drukte van de keuken en de wervelende bediening. Bovendien kan je ook op het terras volop van alle bereidingen genieten. Het is merkwaardig dat fijnproevers zich hier verdringen om een plaatsje te bemachtigen ondanks het drukke en rumoerige verkeer. Maar Villa Tourny is nu eenmaal een van die gelegenheden waar men ziet en vooral moet gezien worden.

Op de kaart tal van traditionele specialiteiten maar ook erg lokaal getinte bereidingen waarbij het personeel graag extra toelichting verschaft en over de bereiding en over de gebruikte ingrediënten. Enkele voltreffers zijn ontegensprekelijk de carpaccio van romeinse artisjok met karpertjes en gegrilde pancetta, de bo bun gamba’s, de groene risotto met gemarineerde zalm mascarpone en parmaham. Ook de Italburger, rustieke tartaar van Italiaans rund, parmezaan en zongedroogde tomaten evenals de zeebaars met zwarte spaghetti en courgettes van de Atlantische kust.

Bij onze proeverij in het chique en stijlvolle kader genoten we van een tartaar van tonijn met extra garnituur van meloen, sla, tomaat en ham. Een leuke combinatie van meerdere ingrediënten die keurig op het bord werden gedrapeerd en decoratief wisten te bekoren. De basisingrediënten bleven vers en knapperig waardoor het geheel smaak en textuur meekreeg tot jolijt van de smaakpapillen.

De schoudersteak van het bazadaise rund met sla en frieten vormde het hoofdgerecht. Keurig en mals vlees, mooi geaderd en lichtjes gesausd met fijne smaak. De frietjes weliswaar goudgeel, bleven ondermaats, alles behalve krokant bleken ze eerder gekookt dan wel gebakken. Jammer want een dergelijke presentatie tilt gans de maaltijd op een lager niveau, voor ons een bereiding die niet thuishoort in een dergelijk ‘vooraanstaand’ etablissement. Onze maaltijd werd ondersteund door een Légende Pauillac 2011, met mooi rode kleur en breed palet van krachtige volronde aroma’s, wijn die alleszins een deel van de miskleun van de frieten compenseert.

De nachtbar die deel uitmaakt van het restaurant draagt zijn steentje bij in de populariteit van het restaurant en dan vooral tijdens de ‘afterwork thema-avonden’. Nationale en internationale Dj’s zorgen voor sfeer en ambiance, terwijl tijdens deze evenementen de gasten een keuze hebben uit een aantal tapasbereidingen.

Restaurant Villa Tourny – Allée de Tourny – 33000 Bordeaux

Tel 33 5 5644 6048 – www.lavillatourny.com

Gesloten op zondag

Lunch: salade bo bunkip, dagschotel en dessert 19€, kindermenu 10€

Dagschotel met glas wijn 11.5€, dagschotel zonder wijn 9.5€

Culinaire commentaren:

Tasted:           1 minute

mooi authentiek brasseriedecor

drukke bedoening

mooi terras

vlotte bediening