Vishandel De Marlijn – Renesse

Alleen al voor de beroemde kibbeling van De Marlijn in Renesse rijden klanten graag een stukje om. “Kibbeling met een speciale kruiding en zelfgemaakte remoulade- en knoflooksaus, daar komen veel mensen voor”, vertelt Izabella van Prooijen. “Wat daarnaast bij ons erg in trek is, zijn de barbecue schotels met verse vis. De tapas en borrelhapjes worden met de dag populairder, net als de schelpdieren”.

De toenemende toeristische belangstelling voor Renesse zorgde er aldus Izabelle voor dat het kleine winkeltje uit zijn voegen barstte en in 2011 werd uitgebouwd tot een locatie waar men niet alleen zilte zeevruchten en een belegd broodje kan kopen, tot een zaak waar men rustig op het terras van de vele specialiteiten kan genieten. Zien doet immers eten en de traiteur werd een volwaardig specialist. Belangrijk in deze uitbouw is het accent op gezonde voeding gekoppeld aan een duurzaam beleid. Hier werd o.m. gekozen voor een milieuvriendelijke verpakking.

Als the place to be die in de zomermaanden een 20-tal werknemers telt, moet je eveneens zorgen voor een adequate opleiding aspect dat De Marlijn ter harte neemt gezien alle werknemers een vakopleiding vis moeten volgen. Dit is niet alleen belangrijk in de keuken maar ook voor de bediening gezien gasten graag iets meer willen weten over de diverse ingrediënten die worden gebruikt.

Mesheften komen vooral voor aan de Noordzeekust van Nederland. Bij storm of extreem laag water kunnen de lege schelpen gevonden worden aan de vloedlijn. Dit schelpdier wordt vooral in de zuidelijke landen gezien als een echte specialiteit. “Meestal worden ze gekookt gegeten, maar ze kunnen ook gehakt en gemengd worden met andere ingrediënten. Wokken of op de BBQ is ook heerlijk. Denk maar aan Paella, waarin ze vaak terug te vinden zijn. De kooktijd mag hoogstens geteld worden in seconden, want als je ze te lang kook, neemt het de structuur aan van rubber”, aldus Izabelle.

“De kokkel is een schelpdier dat leeft in de kustgebieden die regelmatig droogvallen. In Nederland is dat voornamelijk in het waddengebied en rond onze Zeeuwse eilanden. Ze worden meestal gekookt zoals mosselen. Voordat je ze kookt, moeten ze wel eerst grondig weken, liefst in het zeewater en goed te wassen om het zand eruit te halen”, zo besluit Izabelle.

Vishandel “De Marlijn” – 4323 BJ Renesse – www.vishandeldemarlijn.nl