Vistro – Bootjeshuis – Tervuren

Het Bootjeshuis in Tervuren is sinds meer dan 60 jaar een vaste waarde in het lokale horecasegment. Indertijd opgestart door Miel Singulé, kreeg de taverne aan de vijver in het park, vooral naam door het verhuren van bootjes.

Het succesverhaal wordt in november 2000 bruusk onderbroken wanneer een zware brand het gebouw volledig vernield. Nadien blijft het een aantal jaren stil rond het Bootjeshuis, pas in de loop van 2009 beslissen Kurt Singulé en zijn moeder Els Koekelbergh om het bootjeshuis, het levenswerk van Miel die ondertussen is overleden, herop te starten. Hun jarenlange ervaring en vernieuwde inspiratie zijn hierbij de belangrijkste stimulansen. Mede door de aanpassingswerken kon een vernieuwd terras worden geïntegreerd al blijven de bosrijke omgeving en de vijver mooie extra accenten. Het interieur is fris en fleurig met zwarte tweepersoonstafels die makkelijk kunnen worden samengeschoven. De namaak bamboe en ander garnituur is makkelijk manipuleerbaar waardoor min of meer intieme ruimtes kunnen worden gecreëerd.

Het basisprincipe van weleer, een leuke zaak waar men in een aantrekkelijk, rustig en natuurlijk decor iets kan eten of drinken. Dit gegeven wordt aangevuld door een restaurantkaart die uitpuilt van verse regionale ingrediënten. Sinds de heropstart heeft Kurt meerdere concepten uitgetest waarbij de klanten telkenmale hun voorkeur voor visbereidingen lieten blijken. Mogelijk een logische combinatie door de aanwezigheid van een romantische vijver, anderzijds mogelijk een gevolg van het (over)aanbod van vleesbereidingen in de andere Tervuurse restaurants.

Het Bootjeshuis kreeg meteen ook een nieuwe naam ‘Vistro’, naam die perfect aansluit bij de nieuwe kaart, deels naar analogie met de vele bistro’s die een lichtere keuken dan het traditionele restaurant aanwijzen, maar ook om het accent ‘vis’ duidelijk in kaart te brengen. De beperkte vaste kaart werd uitgebreid met diverse visbereidingen waarbij de zeevruchtenschotels en bouillabaisse als nieuwigheden, maar ook als publiektrekkers fungeren. De komende maanden worden trouwens tal van vis-events georganiseerd zoals een cous-cous-kreeft, five fish festival, rock & sole, mosselweekends en een tuna tonight.

Wij opteerden bij onze degustatie voor huisgemaakte garnaalkroketten en asperges à la flamande als voorgerecht en voor een combinatie kabeljauw-asperges en karbonade met trappistenbier als hoofdgerecht. De vrij grote en onregelmatig gevormde garnaalkroketten lieten inderdaad vermoeden dat deze artisanaal werden aangemaakt. Ze bleven leuk krokant met smeuïge vulling waarbij jammer genoeg erg weinig garnalen werden weergevonden. Het knapperige slaatje maakte echter heel wat goed. De asperges à la flamande, 7 stuks keurig gekuist waren mooi krokant en knapperig en werden keurig gedrapeerd met geel van ei en leuke peterseliesnippers. Ook qua smaak een aangename en geurige textuur. De moot kabeljauw, mooi wit en dagvers kreeg een assortiment witte en groene asperges mee terwijl in de puree een duidelijke aardappelsmaak werd weergevonden, dit in tegenstelling met tal van purees waar bloem en smaakstoffen overheersen. Ook de karbonade was heerlijk van smaak met subtiele accenten van het trappistentbier, het vlees vertoonde slechts enkele vetrandjes en werd net als de extra saus in een apart potje aangeboden. De goudgele en krokante frietjes verdienen evenzeer een pluim en bleven door de aparte sausing gespaard van een figuurlijke verdrinkingsdood in de sauspot.

Culinair een aangename maaltijd die echter door een aantal ‘vreemde’ elementen werd verstoord. Het onthaal gebeurt in de taal van Molière wat de zaak een aristocratisch tintje bezorgt. Voor meerdere obers bleek het Nederlands een wel zware beproeving. Opvallend eveneens dat enkele schoothondjes een zetel met kussentje kregen aangereikt waardoor ze letterlijk en figuurlijk aan tafel konden aanzitten, of dit hygiënisch verantwoord is laten we in het midden. Anderzijds moet elke betaling cash gebeuren gezien Vistro alle elektronische betalingen bant.

Vistro – Warande – 3080 Tervuren

Tel 02-306 74 64 – www.bootjeshuis.be

Culinaire commentaren:

Tasted:

smaakvolle bereidingen zonder extra franjes

Franstalig personeel

aanzittende schoothondjes zorgen voor slechte hygiënische aanblik

betalingen uitsluitend met baar geld!