Vlaams-Brabanders zijn trouwe kustbezoekers

Inwoners van Vlaams-Brabant houden van de zee. In 2017 ontving de kust meer dan 1,6 miljoen dagtoeristen uit de provincie Vlaams-Brabant. Daarnaast kozen 325.000 Vlaams-Brabanders voor een verblijf van één of meerdere nachten aan de kust. “De Vlamingen zijn en blijven de belangrijkste markt voor onze kust. Ongeveer 65% van alle kusttoeristen zijn Vlamingen”, aldus Stefaan Gheysen, algemeen directeur van Westtoer.

Meer dan 1,6 miljoen (14%) van de Vlaamse dagtoeristen aan de kust zijn afkomstig uit de provincie Vlaams-Brabant. De populairste kustgemeenten zijn Oostende, Knokke-Heist en Nieuwpoort.

Vlaams-Brabantse vakantiegangers

Vorig jaar brachten ongeveer 325.000 inwoners van de provincie Vlaams-Brabant één of meerdere nachten door aan de kust in een commercieel verblijf. Ze kiezen vooral voor een verhuurappartement, hotel, vakantiepark of vakantiecentrum. Voor hen is de kust een vertrouwde vakantiebestemming: meer dan acht op de tien (86%) brachten er ook een weekend of vakantie door de voorbije drie jaar. Bijna zeven op de tien reizen met kinderen.

De vakantiegangers kiezen bewust voor een verblijf aan de kust door de authentieke troeven: een omgeving om tot rust te komen, de gezonde zeelucht en het unieke decor van zee en strand. Maar ook de kindvriendelijke bestemming, de gezellige vakantiesfeer en het aantrekkelijke wandelaanbod spelen een belangrijke rol. De vakantiegangers uit Vlaams-Brabant zijn zeer tevreden: 95% geeft aan om de volgende drie jaar opnieuw een weekend of vakantie aan de kust door te brengen. Ongeveer 14.900 eigenaars van een tweede verblijf aan de kust zijn afkomstig uit Vlaams-Brabant (21% van alle Vlaamse eigenaars). Zij komen graag meerdere keren per jaar naar de kust, met Middelkerke, Knokke-Heist en Koksijde als populairste kustgemeenten voor een tweede verblijf.

De Vlamingen: de belangrijkste markt voor de Kust

De Vlamingen blijven de belangrijkste markt voor de kust. Over alle kusttoeristen bekeken, is 65% afkomstig uit Vlaanderen. In 2017 ontving de kust 14,4 miljoen Vlaamse toeristen voor één of meerdere dagen. Samen besteedden ze ongeveer 1,8 miljard euro, goed voor 64% van de 2,8 miljard euro omzet die het kusttoerisme jaarlijks genereert. Zowel in het dagtoerisme als het verblijfstoerisme in commercieel logies en het tweede verblijfstoerisme zijn de Vlamingen de belangrijkste markt.

In 2017 zakten 11,6 miljoen Vlamingen af naar de kust voor een dagje aan zee. Daarmee staan ze in voor 66% van de dagtoeristen aan de kust. 1,3 miljoen Vlamingen verbleven meerdere dagen aan de kust in een commercieel logies (hotel, huurappartement, vakantiepark of –centrum, camping of jeugdlogies). Daarmee staan de Vlamingen in voor 54% van de aankomsten in commercieel logies aan de kust, waarbij ze in totaal 6,5 miljoen overnachtingen realiseerden aan de kust in 2017.

69.000 Vlamingen zijn eigenaar van een tweede verblijf aan de kust. In 2017 telde de kust 1,5 miljoen aankomsten van Vlamingen in hun eigen tweede verblijf, goed voor 74% van alle aankomsten in deze categorie. In totaal staan ze in voor 7,9 miljoen overnachtingen in 2017.