Vlamingen en Walen in Leiden, vroeger en nu

Als universiteitsstad, museumstad, stad van plezier én geboorteplaats van Rembrandt lokt het Zuid-Hollandse Leiden steeds meer bezoekers. Vlamingen en Walen zijn al eeuwen thuis in Leiden. Je merkt het aan Vlaamse en Waalse namen in de geschiedenis en je vindt ook vandaag nog bepaalde plaatsen als stille getuigen in de stad.

Leiden is een unieke bestemming voor een citytrip. Iedere bezoeker staat verstelt van wat er allemaal te zien is en te beleven valt. Tijdens een wandeling langs de grachten en door de sfeervolle Leidse hofjes maak je een reis door het verleden. Zo leer je dat Leiden heel wat Vlaamse vluchtelingen in bescherming heeft genomen. Het gebeurde in de tweede helft van de zestiende eeuw. Aan het Beleg van Leiden door de Spanjaarden kwam in 1574 een einde. De stad was toen zo verarmd dat arbeiders-vluchtelingen uit de Vlaamse lakenindustrie met open armen werden ontvangen. Eind 16de eeuw vestigde zich ook een groep Walen in Leiden. Het waren protestanten die om geloofsredenen vluchtten. De komst van al deze immigranten zorgde voor een bloei als Lakenstad.

Tekenend voor de heropleving van Leiden is de stichting van een Protestantse Universiteit in 1575 door Willem van Oranje. Die had een grote aantrekkingskracht op Vlaamse geleerden, drukkers en uitgevers.

Het verhaal over de geschiedenis van Leiden leest als een trein en tijdens een bezoek aan de stad duiken Vlaamse namen op met de regelmaat van een klok: de professoren Gomarus (Brugge) en Clusius (Arras), ingenieur Simon Stevin, een wetenschapper geboren in Brugge, de Antwerpse uitgever Christoffel Plantijn die uit angst voor de Spaanse Furie in 1576 verhuisde naar Leiden. Ook de Vlaamse architect Lieven de Key en de beeldhouwers Rombout Verhulst (Mechelen) en Pieter Xavéry (Antwerpen) komen voor in het boeiende verhaal. Van de Waalse aanwezigheid van weleer is de Waalse kerk de belangrijkste getuige.

Voor een meeslepende kennismaking met de immigranten die in het Leiden van de 17de eeuw hun sporen hebben achtergelaten neem je deel aan stadswandeling. De medewerkers van de Stichting Gilde Leiden hebben een stevige historische achtergrond en ze leiden de bezoekers tijdens een rondwandeling tot bij de zichtbare en historische plekken die getuigen van de Vlaamse en Waalse aanwezigheid.

Achteraf ga je lekker ontspannen in de verkeersvrije straatjes van de binnenstad, nagenieten in een gezellig eetcafé of een kroegje. Er is voor elk wat wils want alle denkbare keukens zijn in deze multiculturele omgeving vertegenwoordigd. Ook dat is Leiden, waar Vlamingen en Walen al eeuwen thuis zijn!