Vluchten naar Londen City en Innsbruck zorgen voor stevige groei Luchthaven Antwerpen

De luchthaven van Antwerpen kende afgelopen maand opnieuw een sterke groei. Het passagiersaantal in februari steeg tot 18 827 ten opzichte van 15 403 in diezelfde maand vorig jaar. Dat is een stijging van maar liefst 22,2%. Deze stijging is vooral te danken aan de succesvolle zakenvluchten naar Londen City met de nieuwe, Belgische maatschappij Air Antwerp die uitsluitend opereert vanuit de luchthaven van Antwerpen.

Daarnaast konden we profiteren van het positieve effect van de krokusvakantie. De Belg houdt zich vast aan een ‘break’ in die periode en daarom bleven de vluchten van TUI fly het dan ook erg goed doen. Eén van de uitschieters in dit verhaal is de Oostenrijkse winterbestemming, Innsbruck. Voor vele sportievelingen blijft deze topbestemming dan ook erg gegeerd.

Het sterke groeicijfer werd echter wel wat overschaduwd door het stormweer. De grimmige weersomstandigheden hebben er bijgevolg voor gezorgd dat een aantal vluchten zijn uitgeweken naar alternatieve luchthavens in de buurt. Een aantal andere vluchten werden dan weer geannuleerd. In normale omstandigheden had de groei zonder deze uitzonderlijke weersomstandigheden nog meer uitgesproken geweest.

Voor de komende maanden blijven we voorzichtig. Het coronavirus heeft immers een impact op het passagiersvervoer. Zo merkt de sector op dat er een algemene daling is van de vraag naar het aantal tickets binnen Europa.

Op het niveau van ‘stipte vertrekken’ (OTP of on time performance) noteren we deze maand een verbluffend resultaat; de OTP verbeterde naar een resultaat van 98,4% ten opzichte van 97,7% in februari 2019.