Voor het eerst drie Michelinsterren in Scandinavië

Verrassing alom bij de presentatie van de ‘Nordic Guide’ van Michelin die het Scandinavisch culinair patrimonium uittekent. Voor het eerst worden Scandinavische restaurants met 3 sterren bekroond, maar restaurant Noma in de Deense hoofdstad Kopenhagen, de afgelopen jaren meermaals tot het beste restaurant ter wereld uitgeroepen, is niet bij de gelukkigen. Restaurant Geranium in Kopenhagen en Maaemo in Oslo zijn de eerste Scandinavische restaurants die drie Michelinsterren krijgen toebedeeld.

Als eerste en enige restaurant in Denemarken kreeg restaurant Geranium in Kopenhagen drie sterren. Rasmus Kofoed (41), de chef van Geranium, wordt beschouwd als een van de beste koks ter wereld. In 2011 won hij de internationale kookwedstrijd Bocuse d’Or. De creaties van zijn restaurant zouden volgens de website “alle zintuigen bespelen”. Kofoed verklaarde na zijn onderscheiding: “Dit is natuurlijk een grote verrassing, maar het is een zalige verrassing”. De chef opende zijn restaurant in 2007, verwierf zijn eerste ster in 2012 en behaalde zijn tweede in 2013. De erkenning van Geranium verrast de gastronomen in Denemarken niet. Ze wijzen op de constante kwaliteit in de gerechten van Kofoed.

Noma, de afgelopen jaren meerdere malen uitgeroepen tot beste restaurant ter wereld, blijft –als enige Deense restaurant- staan op twee sterren. Het toprestaurant van René Redzepi sluit eind dit jaar haar deuren omdat de chef een stadsboerderij gaat beginnen. “Noma maakt van voedsel een spel, en de gerechten navigeren een beetje te veel van west naar oost om kans te maken op drie sterren. Ze serveren amusant voedsel, maar voor Michelin wordt er wat te veel gegrapt en gegrold”, verklaarde hoofdredacteur Jesper Uhrup Jensen van het magazine Gastro op de Deense openbare omroep DR. Denemarken kreeg wel 4 nieuwe één-sterzaken: Kadeau in Bornholm, Frederiksminde in Præsto en Henne Kirkeby Kro in Henne kregen voor het eerst een ster, terwijl het Kopenhaagse Kong Hans Kælder haar verloren ster terugkrijgt.

In de Noorse hoofdstad Oslo werd ook eenmaal het maximale sterrenaantal uitgedeeld. Daar viel Maaemo de eer te beurt. Het restaurant, met slechts acht tafels, kreeg in 2012, 15 maanden na haar opening al direct twee sterren van Michelin. De Deense kok Esben Holmboe Bang serveert er aan slechts enkele tafels een menu van 20 gangen, waarbij hij zich laat inspireren door de Noorse natuur. De restaurants Kontrast in Oslo en Re-Naa in Stavanger kregen voor het eerst één ster, waarmee Noorwegen in totaal nu 4 één-sterrestaurants heeft.

Geen driesterren-feest in Zweden en Finland.  Chef-kok Mahnus Nilsson, van het alom geroemde restaurant Faviken, komt de gids binnen met twee sterren, en dit als vierde restaurant in Zweden. Daarnaast kreeg Zweden vijf nieuwe één-sterzaken: Sushi Sho in Stockholm, Borgholm op het eilandje Ӧland, Upper House in Göteborg, Daniel Berlin in Skåne-Tranås en PM & Vänner in Växjö. Fijnproevers kunnen dus voortaan in Zweden in 20 sterzaken terecht.

In Finland bleef het bijzonder rustig. Geen nieuwe of vervallen sterren. In de Finse hoofdstad Helsinki behielden de restaurants Ask, Chef & Sommelier, Demo en Olo hun ster. Nog in Helsinki behielden Boulevard Social, Emo, Farang en Gajin hun Bib erkenning.